Search Menu
Home Latest News Menu
Blog

Molba: Prestanimo glazbu nazivati 'sadržajem'

U internetskom svijetu sadržaj je kralj, no glazba znači puno više

  • Mixmag Adria
  • 29 November 2017

Glazbena izdanja mogu se opisivati na razne načine. Od pjesama do zvukova, kompozicija do traka, naša kultura ima više sinonima i nadimaka za glazbu, nego ijedan drugi žanr. I mnogi od njih su vitalni, u pravom kontekstu.

Čak i bez obzira na filozofije o izrazima, koje znaju 'bacati' poneki pripadnici scene, kako svjetske, tako i regionalne, koje se, konkretno kod nas, svode na isticanje (ne)pravilnosti izraza vinil za ploču, ili pak riječi traka za izdanja elektronske glazbe, koja zasigurno ne mogu biti pjesme, nema riječi koje se baš nikako ne bi trebale koristiti - osim jedne.

To je riječ koja je štetna za budućnost kvalitete glazbe kojom smo blagoslovljeni i koja izlazi iz studija diljem svijeta, svakog dana. Ta riječ je 'sadržaj'.

Vjerojatno je sami ne koristite. Cool ste, glazbeni ste fan, cijenite ono što artisti kreiraju i serviraju svijetu. No vjerujte, ona se koristi. U radu s online glazbenim kanalima i medijima, riječ 'sadržaj' ili na engleskom 'content' može se čuti češće, nego rijeđe; "premium exclusive content"; "playlist content". U žargonu industrije prihvaćena je već godinama. No, sada se iz korporativnog i marketinškog jezika lagano počela seliti i u generalni vokabular, a posljedice su puno veće od udarca na rječnik.

Evo nekoliko primjera: u intervjuu s dobro poznatim DJ-em o njegovom sinu, koji je također DJ koji počinje postajati poznat, DJ objašnjava kako je idući korak za njegova sina, koji je do sada napravio nekoliko remikseva, "ući u studio, napraviti puno novog sadržaja i bit će na dobrom putu" (uh); producent koji nije ništa izdao posljednje tri godine na pitanje što radi trenutno, nonšalantno odgovara "radim na jako puno sadržaja" ( jao). U razgovoru s jednim kolektivom, kažu: "Bacamo se na posao, radimo na našem sljedećem sadržaju" (majkomila).

Ovi artisti svoje kreacije - kompozicije za koje im trebaju mjeseci posla kako bi zvučale dobro za izdanje - nazivaju 'sadržajem'. Ne glazbom. Čak ne niti stvarima ili trakama. Sadržajem. Vjerojatno to ne misle. Nijedan artist ne bi nikad namjerno opisao svoju kreaciju na ovaj način, ako bi uzeo u obzir što ta riječ zbilja znači te što je u internetskom dobu postala.

Sadržaj su memeovi koje ste upravo postali na Facebook, ta recenzija proizvoda koju ste pročitali, video koji ste pogledali na YouTubeu ili taj članak koji čitate u obliku komentara nečeg iz svijeta glazbene industrije. Sadržaj je postao sinonim za sve.

Next Page »
Loading...
Loading...