Search Menu
Home Novosti Menu
Foto Report

Recenzija: Uspješno 5. izdanje jedinstvenog Moondance festivala

Hrvatski brend underground techno kvalitete

  • Mixmag Adria
  • 17 August 2017

Od 10. do 12. kolovoza uprizoreno je peto, jubilarno izdanje Moondance festivala, jednog od rijetkih u Hrvatskoj koji je u domaćoj produkciji, a istovremeno ne zaostaje za kvalitetom iste, kao niti line-upom i cjelokupnom organizacijom.

Jedinstven ne samo po tome, već i po lokaciji, prekrasnoj srednjovjekovnoj kuli Kamerlengo u Trogiru, ali i po uvijek pažljivo biranom line-upu, Moondance festival je i ove godine pokazao zašto je festival kojem se publika uvijek rado vraća i koji se željno iščekuje.

Uz glazbu, peto izdanje Moondancea obilježio je i najpoznatiji 3D video umjetnik, Videogeist, koji je 3D mapiravši Kamerlengo, pokazao svoju umjetničku perspektivu srednjovjekovne kule u 21. stoljeću te time dao vizualnu dimenziju vrhunskoj techno 'podlozi' trodnevne proslave 5. rođendana Moondance festivala.

Stigli smo u popodnevnim satima u Trogir, a ljeto je, naravno, isijavalo svoj vrhunac topline. Jasno je da u ovo doba godine svaki dalmatinski grad i gradić vrvi turistima, no u četvrtak nam se činilo kao da su se turisti iz svih dalmatinskih gradova spustili u Trogir.

Nakon sporog probijanja kroz gradske ulice, taman dok se Sunce pozdravljalo s danom, pred nama se otvorio prizor srednjovjekovne kule u sumrak, po čijim su debelim, kamenim zidovima i kruništu te kulicama, pretrčavale svjetlosne instalacije, načinjene rukom najpoznatijeg svjetskog 3D video umjetnika, Videogeista.

Ušavši u kulu, shvatili smo da je vanjsko osvjetljenje bilo uvertira u svjetlosni setting, a našu je pozornost momentalno privukao veliki puni mjesec sa stiliziranim brojem 5, koji je dominirao interijerom i tvorio svojevrsni centar svijeta ove techno priče, kojeg smo, sa zadovoljstvom, bili dio tri dana i noći.

Festival je otvorio Tome R., vlasnik Sit Down Recordings etikete, nakon kojeg je svoj intro u Moondance predstavio novosadski producent i DJ Avoid aka Vladimir Aćić, koji je ponudio nešto blažu verziju svog techno seta, koji je sadržavao i nekoliko vrlo zanimljivih i iznenađujućih vokalnih dionica, koje su se perfektno uklopile u beat koji je isporučivao.

Nakon odlične uvertire u festival, Jan Kinčl Zero i Reggis Kattie isporučili su jazzom nadahnut Live set.

A onda se za mix pultom pojavio prepoznatljiv lik Sunčice Barišić, aka Insolate, koja je pred prepunim auditorijem, dominirajući u crvenom i vizualno, isporučila ozbiljne doze Berlinom nadahnutog techna te pripremila teren za set Mariona Cobrettija.

Iako nije riječ o poručniku Marionu Cobrettiju, radi se o jednako opasnom imenjaku, samo što ovaj kao svoje oružje koristi glazbu, pa nam je odmah draži.

Rođen u Izraelu, a odgojen u najmračnijim berlinskim podrumima, Marion Cobretti vješto spaja najbolje iz dvaju svjetova, od tech housea i electronice, do mračnog i sjenovitog techna, što je i pokazao, apliciranjem mračnih beatova na rasplesani Moondance floor.


Nakon Cobrettija, mix pult je pripao Španjolcu Oscaru Muleru, koji je svoju karijeru započeo još 80-ih godina u Madridu, u najeksperimentalnijim klubovima grada.

U Trogir je stigao raspoložen isključivo za sebi svojstven set s hipnotičkim bleep technom i duboko koncentriran na glazbu kojom je rasplesao publiku te prepustio zatvaranje drugog dana festivala Ben Simsu, čovjeku s više od 20 godina iskustva za mix pultom. Njegova reputacija kao jednog od vodećih svjetskih techno DJ-eva, setom na ovogodišnjem Moondanceu, svakako je opravdana, a njegov jedinstven zvuk inspiriran tough funkom i teškim grooveom, u kombinaciji s čarobnjaštvom za deckovima, odzvanjao je kulom za dobro jutro.

Ben Sims je tako, sa selekcijom u koju je, uz svježi zvuk, umiješao i popriličan broj starijih traka, s prizvukom 90-ih, zatvorio prvu noć festivala.

Drugi dan festivala obilježilo je i prvo predavanje i edukacija, pa je uz sudjelovanje EMI Instituta s radionicom, predavanje na temu 'Od DJ-a do live izvođača', održao u popodnevnim satima Petar Dundov.

Otvorenje druge noći pripalo je b2b setu, Edy C-a, šefu Decoded Recordsa, i Eggya, koji su zagrijali publiku za live set Ivana Komlinovića, koji je ovom prilikom predstavio po prvi put svoj novi Live setup, koji mu je omogućio da isporuči jedan od najboljih setova na festivalu. Ispod možete pogledati klip i poslušati dio njegove još uvijek neizdane trake.

Nakon Komlinovićeve live čarolije, spremno je fokus preuzeo producent i DJ iz BiH, Forest People, koji je napravio showcase svoje techno produkcije.

A onda je došlo vrijeme za 'svemire' Petra Dundova, koji je publiku proveo galaksijama satkanima kombinacijama melodije i beata, karakterističnima za njegov glazbeni izraz i nadahnutima eletronikom i technom.

Psyk ga je pričekao i preuzeo publiku, koju je potom odveo na nemilosrdnu vožnju technom i acidom, nakon čega se tranzicija s Jonasom Koppom, za publiku odvila gotovo pa neprimjetno, što je pokazalo majstorstvo kontrole dvaju vrhunskih underground artista.


Bez sumnje jedna od najuzbudljivijih figura na trenutnoj globalnoj techno sceni, ovaj Argentinac je po mnogima imao najbolji set festivala.

Jonas Kopp je ukratko - razvalio. Preuzevši od Psyka beatove inspirirane industrialom, dodao je i respektabilne porcije melodičnih elemenata te maestralno zatvorio drugu noć Moondance festivala.

Treće i posljednje noći Moondance festival imao je Tresor Takeover, pa je noć bila cijela u znaku kultnog berlinskog underground kluba. U popodnevnim satima su ponovno održani radionica i predavanje EMI Instituta, no ovog puta su predavači bili The Analogue Cops.

Obilježili su ju nastupi četvorice vrhunskih techno artista, pa su pod stiliziranim posebno za tu noć, Tresor/Moondance mjesecom, ali i pod pravom mjesečinom peto izdanje Moondancea zatvorili redom: Handmade, DJ Deep, Robert Hood i Floorplan te The Analogue Cops.


Berlinski DJ Handmade otvorio je noć s trosatnim setom, koji nas je, najblaže rečeno, oduševio. Majstorski je gradio set perfektnim kombinacijama housea i techna te ga izgradio u tehnički i selektivno, visoko funkcionalnu underground priču. Moglo se tu čuti od dub do deep techna, na što se idealno nadovezao DJ Deep s laurentovskom vožnjom.

Inače rezident Tresora još od 2009. godine, svoju poziciju je Handmade na Moondance festivalu opetovano opravdavao i pokazao istovremeno neopisivu lakoću i jednostavnost vibriranja s publikom te visokokvalitetnu šetnju između house i techno žanra.

Nakon njega, na redu je bio Cyril Etienne aka DJ Deep, jedan od pionira francuskog undergrounda, koji je osim kao DJ i producent, poznat i po dugogodišnjem radijskom angažmanu.

Deep je isporučio korektan set inspiriran Detroitom, što je bila uvertira u nastup Roberta Hooda, pa je set i završio njegovom trakom 'Detroit'.

Robert Hood se pojavio 20-ak minuta prije seta u pratnji kćeri Lyric, pa je bilo jasno kako ćemo te noći, uz zvuk Detroita, koji je dominirao njegovim setom, čuti i zvukove projekta Floorplan, koji je Hood pokrenuo s kćeri.

Nakon maestralnog otvaranja seta, Hood je kulu Kamerlengo prožeo zvukom Detroita te time po prvi put spojio vibracije dalmatinskog gradića uz more s onima industrijskog, američkog Motor Citya. Rezultat je bio inspirativan, a drugi dio seta okrenuo se Floorplanu, pa se mogla čuti i njihova zajednička 'Tell You No Lie', kao i 'We Magnify His Name'.

Zatvaranje petog izdanja Moondancea pripalo je talijanskom dvojcu The Analogue Cops, koji su festivalu dodali poštenu količinu acid techna. Na iznenađenje svih prisutnih, iz soundsystema je za kraj seta zagrmjela odjavna stvar, energični acid techno sa sampleom 'Ti Si Mi U Mislima', Dina Dvornika.

Tako su 'berlinski Talijani' za kraj odali počast hrvatskom Kralju funka te sa stilom zaključili još jedno uspješno, jubilarno izdanje Moondance festivala, čije spektakularno zatvaranje možete pogledati u videu ispod.

Moondance 2017 bilo je uistinu posebno izdanje jedinstvenog i beskompromisnog underground techno festivala, koje je pokazalo da je kombinacija znanja, predanosti i iskustva, idealna fuzija za uspješan i kvalitetan festival svjetske klase.

Bravo Moondance festival!


Load the next article
Loading...
Loading...