Search Show Menu
Home Latest News Menu
Cover Face

Nezaustavljivi uspon Mall Graba

23-godišnji Jordon Alexander prošle se godine od nikud stvorio

  • Mixmag Adria
  • 25 August 2017

Jordon Alexander visok negdje oko 180cm, obično odjeven u vrećastu odjeću koja ga čini zdepastijim nego što zapravo jest: XL-majica u stilu skejtera, kojom promovira brend jednog od svojih partnera, i recimo, pantalone Issey Miyake u stilu culotte, koji završavaju oko pet centimetara iznad gležnja. Dok se bavi DJ-ingom, skejta i radi, kosa mu je svezana u konjski repić, i spuštajući se do ovratnika u kombinaciji s njegovim delikatnim osobinama daje mu dašak ukletog francuskog pjesnika, ili pak obrambenog nogometaša italijanskog nogometnog tima na koga trener bijesni jer odbija poslušnost. Ruke su mu ukrašene monotonim tetovažama, uključujući animiranog leoparda, pumu i Pink Pantera. Ima nježan, ugodan Aussie naglasak koji dobro nagovještava nadolazeći Radio1 natječaj, i opću atmosferu prijatne pozitivnosti koja često karakterizira najbolje od njegovih sunarodnjaka. Trenutno je vjerojatno najvrelija stvar u house glazbi.

Jordon je odrastao u Newcastleu, na jugoistočnoj obali Australije, u gradu od 300.000 ljudi na oko sat i pol sjeverno od Sydneya na ušću rijeke Hunter. Odrastao je u okruženju industrijske luke, i područja velike industrije ugljena i čelika (odatle ime njegove etikete, Steel City Dance Discs). Iako je masivna BHP čeličana zatvorena 1999. godine, luka je još uvijek najveći izvoznik ugljena na svijetu, dok idilične plaže i imućno stanovništvo ujedno znače i prilično velik prostor za skejt i surf scenu. "To je prilično šizofrenično", kaže Jordon. "Postoje neki istinski boemi, ali ima i hrpe djece s jako bogatim roditeljima koji pokušavaju isfurati neki životni stil: nikada niste sigurni jesu li uistinu posvećeni ili to samo rade jer je cool". Oboje Jordonovih roditelja su bili učitelji - njegova mama je podučavala umjetnost, a njegov otac još uvijek podučava znanost, ujedno vode i antiknu restauratorsku trgovinu. Njegova mama je prestala podučavati nakon Jordonovog rođenja kada mu je dijagnosticirana bolna i iscrpljujuća neurološka bolest multipla skleroza, tako da ona sada pomaže u trgovini. Jordon planira sljedeće godine organizirati prikupljanje sredstava za MS Research Australia, koja istražuje i djeluje pod nedovoljno dobrim uvjetima. Tijekom školovanja kaže da je bio "skjeter buntovnik", bez ičega protiv čega bi se bunio tako da kad je pokušao pronaći primjere svoje dječje delinkvencije jedino čega se dosjetio je bačeni skateboard na automobil vozača koji je glamio na njega. "Grupa nas se razbježala na različite strane, sjećam se da sam o tome mislio kao o početaku Trainspottinga!" Unatoč tome što nije bio osobito dobar učenik, odlučio je studirati psihologiju na Sveučilištu u Newcastleu 2013. godine. Dvije godine kasnije, ipak, njegov život i karijera dobili su potpuno drugačiji zaokret.

Jordon se bavi DJ-ingom od svoje 12 godine, koristeći očeve stare Talking Heads ploče nadopunjene "čudnim disco stvarima koje bih pronalazio u second hand knjižarama". Kao i mnogi nadareni DJ-evi, započeo je svoje naukovanje s nekom osnovnom opremom: "Imao sam dva stara gramofona, jedan Technics, a drugi Sony bez kontrole pitcha, i dvokanalnu miksetu marke Radioshack". Njegova ulazna točka u klupskoj glazbi bila je elektro, koja je do 2007./8. doživljavala svoj zlatni trenutak u zemlji, i to zahvaljujući Modular Recordsu i Bang Gang DJ-evima. Kroz njih se preselio u drugi val French Toucha: "Ed Banger i sav taj francuski elektro. Sve oko toga bilo je tako ... cool, super odjeća, nevjerojatna glazba, prelijepe djevojke, atmosfera. Onda odatle, Justice. Bio sam malo opsjednut Justiceom i to do točke da sam želio tetovažu križa!"

Njegovi ukusi u dance glazbi su prošireni zahvaljujući skejterskim video zapisima, i izvoru koji je bio presudan za njegovu generaciju DJ-a i clubbera, premda je to onaj koji se ponekad previdi. "Grand Theft Auto soundtrack! To je dio razloga što sam se počeo upuštati i prelaziti u više klasičnu house glazbu iz tropskih elektronskih stvari - zbog SF-UR-a, radio postaje GTA San Andreas i slušajući Guy Called Gerald i Fingers Inc."

Bilo je to sredinom 2014-te, dok je studirao i povremeno radio u pizzeriji Domino, svirajući na ponekoj kućnoj zabavi, i nastupivši na neobičnom DJ natjecanju – nakon što je "diplomirao" na CDJ-evima – Jordon je počeo uploadati trake na SoundCloud. Za nekoliko mjeseci primio je mail koji će promijeniti njegov život. Mail je stigao od zagonetnog Nikhil Kasturija, koji je trebao započeti s Collect Call Records u Montrealu, te je htio objaviti jednu od Jordanovih traka. 'Feel U' EP izašao je 26. svibnja 2015. na Collect Call-u i bio je instant hit. U listopadu je uslijedila, na sada zastarjelom izdanju 1080p, traka 'Elegy' koja je potvrdila dolazak velikog talenta. Također možete vidjeti kako ga slave, iako nevoljno, kao poster momka nove scene: 'lo-fi house'.

Na sami pomen termina, Jordon se trza i rukom odmahuje kao da se pokušava obraniti od vampira. "Bilo je sasvim slučajno! Sve što sam imao je moj laptop i bio sam toliko nov u produciranju da sam jednostavno eksperimentirao i isprobavao sve te različite vrste stvari. Melodiju sam provlačio kroz svoje gitarsko pojačalo, iako bi se stvar iskrivila do točke u kojoj sam još uvijek mogao samo produžiti s niskim i visokim tonovima. U osnovi sam ga provukao kroz analogni filtar – moje strašno malo vox pojačalo koje je također imalo luđački utjecaj na nju, kao mali lažni reverb, što je bio prilično smiješno."

Njegova zabrinutost nije samo povezana s žanrom, koji kao i bezbrojni drugi se svakodnevno šire mrežom, i koji posjeduje usađenu staromodnost, već je tu i pitanje autentičnosti.

"Postoji razlika između toga i provlačenja nečega kroz distorzivni filtar kako bi ga namjerno sjebali. Stvari se moraju odvijati izvorno, jer kada pokušate nešto poduzeti namjerno, onda vam se to vraća kao bumerang, i jednostavno u većini slučajeva možeš vidjeti kad je nešto namjerno odrađeno."

Ako je cijela lo-fi stvar varljiva, odnosno nešto što skreće pozornost, postoji jedna riječ koja se pojavljuje u mnogim osvrtima na izdanja Mall Grab-a, a to je 'dusty'. Ona sugerira neku prašnjavu toplinu, vinilnu autentičnost. Njegova upotreba Logic softvera, a ne Abletona (kreatora mnogih generičkih tech house traka) također utječe na to da se njegove trake istaknu i nametnu. "Mislim da prašnjavost (the dustiness) potječe od hip hop utjecaja", kaže on. "Očito je da slušate trake J Dilla ili nešto slično, a puno toga dolazi i iz sempliranja. To je dobar termin, pogotovo kada puštate vinil jer zvuči mnogo toplije upravo zbog pucketanja."

Autentičnost je nešto što se čini važnim Jordonu, počevši od ironičnog naslova jedne od njegovih najvećih traka, 'I’ve Always Liked Grime' (koja je uz Alicia Keys sempl 'Can’t Get You Outta My Mind' dovela do njegovog proboja izvan lo-fi kutije), pa do njegovog umjetničkog imena - 'Mall Grab'. Naime prema riječniku Urban Dictionary 'mall grab' ima značenje 'pogrešnog' načina držanja skateboarda, i to tako da se gruba vrpca površine skejta trlja od vaše hlače, čime se jasno identificira razlika između pozera i pravog skejtera.

Srećom, snaga i evolucija Jordonovih produkcija, i čista radost i raznolikost njegovih DJ setova, znači da se više ne mora brinuti o ukalupljivanju. Trenutno je jedan od najuzbudljivijih producenata i DJ-eva house glazbe. Kao što ističe, "Mislim da je više od polovice mojih obožavatelja sada tu upravo zbog novih stvari."

Ali sve se dogodilo tako brzo. A njegovo putovanje odražava ono što se događa u "SoundCloud rapu" u SAD-u s tinejdžerima umjetnicima kao što su Lil Pump i Smokepurp koji grade bazu fanova objavljivanjem uzbudljivih eksperimentalnih kućnih uradaka na platformi, prije no što ih ugrabe A&R-ovi (glazbena industrija). Svakako, njegov vrtoglavi uspon od kućnog producenta do međunarodno traženog DJ-a i Mixmagovog covera, mogao se samo dogoditi u dobu globalne povezanosti dance glazbe, i ilustrira brzinu formiranja novih zvijezda današnjice. Poput onih okova oslobođenih hip hop umjetnika, Jordon je iz gomile stilova, žanrova i povijesti, zgrabio za sebe ono što mu je potrebno, i uz maksimalno poštovanje koristi taj materijal kako bi stvorio nešto novo i svježe. Popunivši svoj planer europskim gažama, u listopadu prošle godine se preselio u London. "Inspirativan grad, ali se i dalje gubim", priznaje. "Kupio sam bicikl čim sam došao ovamo od nekog tipa iz Northamptona, sišao s vlaka i odlučio biciklom krenuti kući. Vozio sam se tako dva sata u krug, naravno u potpuno pogrešnom smjeru. Dobra stvar je da kad se izgubim, često nabasam na neki nevjerojatan park ili nešto drugo."

'Lolita' je najvrelija, najslađa, najcrvenija, potpuno androgena prostorija barselonskog giganta i klupskog majstora Razzmatazza. To je mjesto gdje možete doći i vidjeti nastupe uživo na vertikalnoj putanji (prije par godina gledali smo kako Mykki Blanco zapanjuje publiku na nesigurnim srebrnim salonkama, i s malo drugog na sebi), ili takaovere underground etiketa poput Liesa i Studio Barnhusa, kako se pojavljuju u varijanti 'This Is Hardcore' vikend. Ovu prostoriju je najteže pronaći u hiperkockastom klubu, a to je nešto što jamči plesni podij s istinskom posvećnošću baš svaki put. Kao što je to Mall Grab večeras. U trenutku kad stane u kabinu, dolazi do eksplozije ushićene mlade publike. Njegov set je nabijen vlastitim produkcijama, ali istovremeno i divlje eklektičan, to je takav nastup koji u svijetu homogene dance glazbe djeluje kao da nagovještava svjetliju budućnost gdje se plesni podiji tretiraju kao inteligentna i znatiželjna mjesta, a ne kao mjesta bezumnih trutova. To je kvaliteta koju on dijeli s DJ-evima kao što su Jackmaster i Nina Kraviz, koji djeluju istinski uzbuđeni u proboju granica žanra, tako da često njihovi nastupi izgledaju tako kao da puštaju svoje omiljene melodije gomili svojih prijatelja. Doista, Jordon navodi Jacka kao inspiraciju: "On to radi tako dugo, a raspored njegovih turneja je apsolutno ludački - ali on je još uvijek prepun te divlje strasti i energije dok nastupa. Uspijeva izbaciti potpuno različite melodije cijelo vrijeme svog nastupa."

Možda je to u Jordonovom slučaju zbog toga što, kako je on i u velikoj mjeri naglasio tijekom cijelog intervjua, još uvijek uči o glazbi i životu, o samoj industriji i DJ-ingu. To u suštini znači da je u stanju komunicirati na potpuno originalan način koji garantira uzbuđenje i avanturu. "Kada sam prvi put počeo učiti o DJ-ingu, činilo mi se da morate imati iznimno poštovanje prema DJ-evima ukoliko želite učiti o glazbi koju oni sviraju", objašnjava Jordon. "To je gotovo kao da vas podučavaju o glazbi." Možda postoji još jedan učitelj u obitelji Alexander.

Kao što Jasper James, koji je prvi put susreo Jordona u Sub Clubu (kasnije su se skompali na afterpartyu u Glasgowu), kaže: "Pokušavao sam lukavo potkrasti ID-ove traka, što je uvijek dobar znak!" Srećom nakon trijumfalnog završetka njegovog Razzmatazz seta (do vrhunca je došao s 'You Do not Know Me' filtriranim do same iznemoglosti, kao da život od toga zavisi, i pomiješan u posljednjem trenutku s Young Thugovom numerom 'Best Friend') Jordon je sretan što će razgovarati s Mixmagom o svojim selekcijama, kako starim tako i novim, počevši od Adonisovog proto-house trake 'No Way Back' iz 1987. godine. "Pregledavao sam Fingers Inca i počeo učiti o katalogu Traxa, prolazeći svaku Trax snimku. To je vrlo jednostavna 808 traka koja se tako dobro miksa, čim promijenite low end, jednostavno paše s bilo čim. Puštam ju već četiri ili pet godina, što samo pokazuje kako je to bezvremenska traka." Još jedan traka je Anil Aras 'Old Stomping Ground' koja podsjeća Jordana na to koliko su veliki utjecaj na njega, tijekom godina, ostavili DJ Haus i njegova Rinse FM emisija. "U Australiji sam uvijek slušao njegove Rinse emisije, pa sam se tako upoznao s cijelom slap funk ekipom. Volim taj zvuk: nije previše minimalan, nije previše techy, ne previše housey - svaki singl ekspolodira u klubu. Pronašao sam to na jednoj od njegovih Raw Joints kompilacija – i opet je savršena za miksanje, sa svojim klasičnim hip-hop vokalnim semplom i velikim snare rollom na početku." Trenutno je u potrazi za jednim od svojih prijatelja (i potpisivanjem za SCDD), a to je Salary Boy, i njegova traka 'Echo'. "Otto (Salary Boy) je jedan od mojih najboljih prijatelja, i velika je stvar imati etiiketu – poslali su mi pjesme koje su upravo napravili tako da ih mogu odmah preslušati. Nevjerojatno. Biti u mogućnosti pustiti takvo nešto u klubu, a zatim se vratiti i ispričati (umjetniku) o reakciji i koliko se stvar dopala ljudima je zapanjujuće."

Zapravo, možda je to najbolja stvar o Mall Grabu. Djeluje da zaista uživa u sebi. On voli odlaziti na festivale i u klubove što je ranije moguće kako bi upio vibru, slušao i učio od ostalih DJ-eva. Uputiti će se s festivala u Nizozemskoj vrtoglavom brzinom u De School samo da bi čuo kako Marco Shuttle i Talisman rasturaju techno. On voli učiti o hip-hopu, jazzu i povijesti house glazbe, a poznato je da je u svojim setovima uključio i post-punk band sedamdestih Gang Of Four. Vidljivo ga uzbuđuje posjećivanje novih zemalja, nadolazeći Melt Festival u Njemačkoj, Neversea u Rumuniji, ili povratak u Glasgow gdje mu društvo prave Jasper i Denis Sulta, raduje se i Irskoj za koju kaže da ima najluđu ekipu na svijetu. Oduševljen je što ima nadolazeću traku za Damian i što može pokazati ljudima koliko je napredovao kao glazbenik. "Mislim da se nikada neću zasititi toga.", reče nam, uputivši se prema zračnoj luci.

I znate što? Vjerujemo mu.

Saznajte više o radu MS Research Australia, i donirajte sredstva za pronalaženje lijeka za multipla sklerozu, na msra.org.au

Load the next article...
Loading...
Loading...