Menu
Home Novosti Menu
Dodaci

Obavezna lektira za ljubitelje elektroničke glazbe

Donosimo pregled knjiga koje ne smijete propustiti ako želite doznati više o ovoj vrsti glazbe

  • Roberta Novosel
  • 10 June 2019

Svaki pravi ljubitelj elektroničke glazbe trebao bi pročitati knjige o razvoju scene ili se uz njih vratiti u prošlost zamišljajući kako je to izgledalo u početku. Donosimo vam pregled knjiga uz koje možete doznati više o sceni a u nekima od njih možda otkrijete i svoje nove najdraže trake.

Simon Reynolds – Energy Flash: A Journey Throught Rave Music and Dance Culture

Osnovni tekst Energetskog bljeska Simon Reynolds napisao je 1998. godine, a u njemu se bavio žanrovima techna i housea. Naknadno je proširio knjigu pa ovo aktualno izdanje obuhvaća i uspon trancea, krizu i konsolidaciju plesne kulture, pojavu raznih žanrova koji su se razvili kasnije poput dubstepa te mnoge druge teme koje će svakog istinskog ljubitelja elektroničke glazbe zaintrigirati. U izdanje je dodano i poglavlje o preradama traka i DJ-ingu, a cijela knjiga zapravo je teorija plesne kulture ispunjena intervjuima u zadnjih deset godina.

Knjigu možete kupiti ovdje.

Laurent Garnier, David Brun-Lambert – Electrohoc

Ova autobiografska knjiga vodi nas kroz povijest elektroničke glazbe kao da smo ju i sami preživjeli s obzirom na to kakvom lakoćom i entuzijazmom Garnier opisuje događaje. Uz odlomke nalaze se i imena traka koje su tada bile aktualne i koje su povezane sa pričama, a možete ih poslušati na pedrobroadcasts.com. Garnier u ovoj knjizi također opisuje svoj cijeli put kako je postao DJ, kako i zašto je nastala house glazba, prepričava ilegalne partije i kako je zapravo nastao rave.

Knjigu možete kupiti ovdje.

David Stubbs – Mars By 1980: The Story Of Electronic Music

David Stubbs u svojoj nas knjizi upoznaje sa svim žanrovima elektroničke glazbe te kako su nastali. Započinje sa evolucijom glazbe još od kasnih godina 19. stoljećakada je futurist Luigi Russolo napisao knjigu „Art Of Noises“. Sadrži odgovore na razna pitanja poput onog što je dovelo do stvaranja elektroničke glazbe i kako je ona povezana s ostalim vrstama glazbe kao što su rock i punk.

Dan Sicko - Techno Rebels: Tehe Renegades Of Electronic Funk

Ova kronika techno glazbe objavljena je 1999. godine, a fokusirana je na techno iz ranih 90-ih kada je bio najviše prisutan, osobito na području Detroita. Dana Sicka najviše je inspirirao pokret scene u Detroitu 1980-ih godina pa tako u knjizi možemo naći imena poput Juana Atkinsa, Derricka Maya i Kevina Soundersona. Svaki ljubitelj techno glazbe trebao bi pročitati ovu knjigu i vratiti se u prošlost razvoja techno glazbe.

Sean Bidder - The Rough Guide To House Music

U ovoj maloj enciklopediji možemo pronaći mnogo zanimljivih činjenica o house glazbi. Knjiga sadrži razne informacije od ploča koje su izdane pa do izvođača i izdavačkih kuća koje su se bavile houseom.

Matthew Collin -Rave On: Global Adventures In Electronic Dance Music

Matthew Collin, entuzijast elektroničke glazbe proputovao je cijeli svijet kako bi napisao ovu knjigu. Ono što je čini drukčijom od drugih je činjenica da se fokusirao na to kako svaki grad diše po pitanju elektroničke glazbe. Osim što je posjetio gradove kao što su Detroit i Berlin koji su poznati po klupskoj glazbi, nije zaobišao ni ostale dijelove svijeta koji možda i nisu toliko poznati po partijanju poput Južne Afrike.

Rašeljka Krnić, Benjamin Perasović – Sociologija i party scena

Ova knjiga nudi pregled teorijskih pitanja koja se temelje na primjeru elektroničke scene grada Zagreba, a podaci su dobiveni iz raznih istraživanja. U knjizi se mogu pronaći pojmovi poput poput techno plemena, ali i plesa kao vrste rituala koji se izvodi nasuprot razuma.

Knjigu možete kupiti ovdje.

Load the next article
Loading...
Loading...