Search Show Menu
Home Latest News Menu
Blog

Opasan potez: DJ-evi prepuštaju biranje glazbe svojim asistentima

To se protivi originalnoj radnoj etici jednog DJ-a

  • Mixmag Adria
  • 1 July 2018

Biti na promotivnim listama bio je san svih ambicioznih DJ-eva dugi niz godina i to se smatralo prilično prestižnom odgovornošću. Sada, za određene DJ-eve, promo liste su viđene kao bol, smetnja i obveza. I to ne onakva kojem se sami moraju baviti.

Reci zdravo biraču pjesama, novoj ulozi u industriji. Birači su siromašne duše koje olakšavaju taj posao prolazeći kroz promoe poslane ka više ligaškom DJ-u, birajući one za koje osjećaju da su bitne. Neki od njih su birači na punom radnom vremenu, koji mogu raditi za izdavačku kuću ili menadžersku tvrtku i biraju za skupinu umjetnika. Ostali birači su osobni asistenti. Postoje glasine da su neki birači zapravo sami DJ-evi, predstavljajući se kao netko drugi u namjeri da pokušaju izgledati važnije nego što to zapravo jesu. Bilo to legitimno ili ne, svi birači rade istu stvar: oni odgovaraju pošiljatelju sa 'downloadano za' <ubaci ime DJ-a ovdje>' porukama koje niti ne nudi povratnu opciju. A odjek ovog sistema ide dublje nego što možete zamisliti.

Nemojmo brkati stvari, uloga birača je postala potrebna u ovom dobu. Jedna veoma poznata online trgovina nam je rekla da uploadaju preko 2,000 novih house i techno izdanja po tjednu, od kojih su skoro sva bila poslana DJ-evima kao promo unaprijed, te nije rijetkost za one najaktivnije, DJ-eve sa A liste da im se šalje između 50 - 100 novih traka po danu. Ovo nije situacija kao nekad, prije digitalnog doba, s 30 ploča tjedno na ekskluzivnom promo poolu. Da pojednostavimo, DJ-evi su zasuti s više glazbe nego ikad, te da bi barem probavili dio toga, razumljivo je da im je nužna asistencija promotivnih menadžera. Zapravo, za najveće od najvećih DJ-eva to se zapravo događa već više od desetljeća. Ali, ono što se sljedeće događa je pravi problem, ili ono što se zapravo ne događa.

Kada je traka samo "downloadana za" tu nema dijaloga. Nema saznanja je li ju DJ zapravo uopće pustio, a podrhtavanja te tutnjave sežu duboko niz sami lanac. Bez saznanja ima li DJ korist od glazbe i da se ista slaže u njihovim setovima, PR-ovci imaju manje načina da promoviraju traku i umjetnika, distributeri ih ne mogu prodati trgovinama tako dobro, trgovine ne mogu prodati toliko puno albuma i talentirani umjetnik je manje motiviran da progoni karijeru u glazbi.

Zato je "downloadano za" pružilo DJ-evima otvorene ruke kako bi izbjegli svoju ulogu u dvosmjernoj transakciji koja je ujedno stara kao i DJ kultura sama po sebi. Rana cirkulacija promo trake i povratna informacija između tastemaker DJ-eva je pomogla stvoriti nebrojive glazbene himne i iskreno, početak nečije karijere. DJ-evi koji su u dovoljno visokoj ligi da trebaju birača su u prošlosti sigurno od toga napredovali. Sada kada su oni u takvoj poziciji kao ne žele pomoći novoj generaciji umjetnika. Zbog njihovog nemara dio problema rješavaju stranice poput The Identification of Music grupe na Facebooku ili DJ ljestvice na Beatportu, te ima nekoliko DJ-eva koji se zaista trude dati do znanja čiju glazbu puštaju putem svojih društvenih mreža, ali to ne olakšava DJ-evima njihovu dužnost da odrade svoj posao do kraja.

Što je još gore jest to, da se u pokušaju borbe sa manjkom povratnih informacija, neke izdavačke kuće i kompanije sada koriste komentarima 'downloadano od strane' kao legitimnu promociju izdanja - bez obzira jel se ona puštaju ili ne.. To čini ruglo promotivnog sistema: DJ više nije filtrator koji pomaže održati kvalitetu kontrole i usmjeravanja elektroničke glazbe. Potpuno su 'oprali ruke' od odgovornosti koja ih je jednom činila čuvarima budućnosti ove naše unikatne i nevjerojatne kulture, predajući sve nekom asistentu ili još gore, volonteru koji za taj posao nije ni plaćen. To je lijeno, arogantno i potpuno protiv originalne radne etike DJ-a i znači da cjelokupna ocjena kvalitete opasno pada jer DJ-evi ne daju iskrenu povratnu informaciju koja je bitna u krugu života jedne nove trake.

Da, trenutno postoji previše glazbe koja je obasipana naokolo, a većina je ispod standarda. Da, promotivni menadžment za DJ-eve može biti veća obaveza nego ikad. Ali najbolji način za borbu protiv toga nije ignoriranje tog ili skrivanje iza poruke 'downloadano za'. Treba se s time direktno suočiti, uzeti si trenutak za proslavu kvalitete koja je vani i govoriti o najuzbudljivijim trakama koje su vam poslane. I ukoliko nemate vremena za to, u tom slučaju radite isto što godinama rade DJ Zink, Villalobos i mnogi drugi respektirani izbornici: uklonite sebe iz promotivne kulture i samo puštajte glazbu koju ste kupili i koja vam je direktno poslana od strane vaših kolega. Jer ako vam se glazba šalje besplatno i vi zapravo puštate neke od tih traka bez prepoznavanja, podupiranja ili pomaganja umjetnicima koji stoje iza nje i sustavno ste plaćeni visokim iznosima da to radite, onda efektivno "pišate" na budućnost elektroničke glazbe...znate tko ste.

Load the next article...
Loading...
Loading...