Search Menu
Home Novosti Menu
Intervjui

PEZNT: “Već smo počeli pomalo raditi na novom albumu”

Dečki zaista mogu reći da je 2019. bila njihova godina - nakon brojnih nastupa, turneje po Australiji i Baliju nedavno su objavili svoj album prvijenac “Paid In Full” koji je odlično prihvatila publika i kritika

  • Gaia Radic I Foto: Foto by Studio Iveta i Shooting Like Pablo
  • 23 December 2019

House dvojac PEZNT može reći da je 2019. iznimno uspješna godina. Ovaj iznimno produktivan glazbeni sastav koji se sastoji od Blacksoula i Mark de Linea, nastao je 2015. godine u Zagrebu a od tada do sada, PEZNT-ovci su ostvarili izvanredne uspjehe, kako na domaćoj sceni, tako i u inozemstvu.

Uz potpisani ugovor s labelom Defected, ovi karizmatični momci mogu se pohvaliti glazbenim izdanjima i na brojnim drugim etiketama, kao što su Dirtybird, Universal Music, Strictly Rhythm, Material itd. Osim zavidnih ostvarenja u sferi glazbene produkcije, Tom i Dejan odradili su pregršt uspješnih evenata, te su ovog ljeta otvarali stage za Fatboy Slima u Šibeniku. U svibnju ove godine otputovali su i na svoju prvu prekooceansku turneju, u Australiju i na Bali.

PEZNT su nedavno osvojili 25. mjesto na Traxsource ljestvici najboljih artista 2019. godine, a njegov zadnji veliki pothvat jest objava albuma “Paid In Full” putem etikete Blacksoul Music. Ovaj album savršena je kohezija svega što ih čini drugačijima od drugih, te svih njihovih zajedničkih interesa. Sastoji se od deset pjesama u kojima se može osjetiti utjecaj mnoštva žanrova, od jazz i soul, pa sve do disco i funk glazbe. Uz digitalnu verziju koja je ugledala svjetlo dana 29. studenog, album će biti objavljen i u fizičkom obliku, u formi dvostrukog vinila, te audio – kazeta.

Kakva je njihova priča, kako izgleda njihov zajednički rad u studiju, te što se dalje nazire na njihovom horizontu, podijelili su s nama Tom i Dejan.

m: Vaše najaktualnije postignuće jest svježi album “Paid In Full” koji je nedavno ugledao svjetlo dana. Pjesme na njemu međusobno se razlikuju, iako se iz svake od njih da iščitati vaš unikatan potpis. Možete li nam, za početak, opisati sound ovog albuma i ispričati priču iza njega?

P: Novi album "Paid In Full" nije standardni house album, već crossover svega što volimo slušati i raditi. To je album koji to stvarno jest – jedna glazbena priča od početka do kraja, s uvodom, zapletom i raspletom. Uklopili smo čitav niz glazbenih smjerova – od soul, funk, disco, jazz i hip-hop žanrova i sve to uklopili u svjetsku house produkciju, s našim prepoznatljivim potpisom. U konačnici, to je poprilično emotivno, kompleksno i zahtjevno djelo, stoga nam je i trebalo dvije godine da ga završim. Htjeli smo da rezultat bude na nivou najbolje svjetske glazbene produkcije, u što sam siguran i da smo uspjeli.

m: Kad se točno pojavila prva ideja za ovaj album i koliko vremena vam je trebalo da ga finalizirate? Ima li možda svatko od vas omiljenu pjesmu na njemu?

P: Jedan te isti sound nam brzo dosadi tako da smo imali jako puno glazbe napravljene koja se baš i nije uklapala u klasični PEZNT koncept klupskih singlova. Onda smo odlučili uz pomoć suradnika to uklopiti u jednu smislenu cjelinu. Ujedno je ovo bio test za nas i svojevrsna demonstracija onog što smo u stanju napraviti u studiju.

m: Kad smo kod pjesama... Zašto baš “Burek” i “Pelin”?

P: Koncept PEZNT pokrenuo sam s idejom zabave, sprdnje, ali i ljubavi prema ovozemaljskim radostima kao što su hrana i piće. Svi su nešto previše ozbiljni oko svega pa mi se ovo činilo kao dobra kontra, a ujedno i indirektna promocija nekakvih lokalnih jela i pića. Imena su kratka i lako izgovorljiva nekom Englezu, iako me dosta često pitaju što to točno znači hahaha...

m: Kako ste pronalazili odgovarajuće vokaliste za pjesme i kako ste pokrenuli suradnju s njima? Postoje li drugi suradnicima koji su s vama radili na produkciji cijelog albuma?

P: Uz nas, album su kreirali dragi nam prijatelji, muzičari i suradnici od kojih bih posebno istaknuo – Davora 'Dagu' Devčića i Zvonimira Duspera 'Dusa', koji je ujedno i ko-autor dviju pjesama na albumu. Oni su dali posebnu notu albumu, pomogli nam da to bude uživo odsvirano izdanje, a ne samo programirano. S obojicom surađujemo već dugo vremena i bilo nam je u potpunosti prirodno uključiti ih u rad na albumu.

Također, ostvarili smo suradnje s nizom repera, glazbenika, umjetnika iz čitavog svijeta s kojima smo ili prije surađivali, ili jednostavno pratimo njihov rad, te smo im mi inicijalno pristupili. Tako smo dvije pjesme kreirali s multitalentiranim reperom nove generacije Born I koji dolazi iz Washington DC-ja. Sa Shyam P također imamo dvije pjesme. Pozvali smo i danskog kantautora Gregersa, s kojim smo kreirali prethodni veliki hit “Toxic Love”, da nam se pridruži kao gost na još jednoj pjesmi na albumu. Tu su još Divine Essence i James Curd iz SAD-a, danska pop/house zvijezda Andy Roda... I ono na što smo posebno ponosni je song na kojem nam gostuje Masta Ace, legenda stare brooklynske škole hip-hopa, za što se mogu zahvaliti i Phat Phillieu na povezivanju s njim.

m: Od drugih recentnih uspjeha, vrijedi izdvojiti plasiranje na šesnaesto mjesto na Traxsource Best House 2019. ljestvici te dvadesetpeto mjesto Best Artist of 2019. Kako ste reagirali na ovaj uspjeh i što dalje planirate? Baviti se promocijom albuma ili možda predviđate skorašnji povratak u studio?

P: Prije svega, jako smo ponosni na to priznanje. Nije mala stvar biti u tako dobrom glazbenom društvu na navedenoj top listi, i to na vrlo visokoj poziciji, u “konkurenciji” s artistima iz čitavog svijeta! To nam je bilo priznanje i došlo nam je u momentu nakon objave albuma, i vrlo produktivne godine. Što se tiče daljnjih planova, za Novu godinu nastupamo u zagrebačkom Opera klubu, na afteru dočeka, a onda uzimamo pravi godišnji odmor, nekih 10-15 dana za punjenje baterija. Nakon toga nastavljamo s radom – već sada imamo više od petnaest novih klupskih songova koje testiramo na nastupima i planiramo ih objaviti kroz 2020. godinu. Već smo počeli pomalo i raditi na novom albumu, a uspjeli smo i dogovoriti neke nove suradnje s artistima iz čitavog svijeta, nadam se da ćemo sve stići.

m: Dugo se poznajete, a PEZNT ste osnovali 2015. godine. Koji je bio vaš izvorni plan i kako se vaša vizija razvijala kroz godine? Jeste li sad na mjestu koje ste planirali na samom početku ili ste tada imali drugačija očekivanja?

P: U meni je kuhala želja za novim projektom i uz tonu stresa kojeg mi je donosio tadašnji posao, došao sam do ideje da pokrenem projekt koji će biti zabavan i bez stresa. Osmislio sam ime, pripremio strategiju, dao otkaz u kompaniji u kojoj sam radio i pozvao Dejana da se pridruži uz rečenicu: “Ništa ne obećajem, ali imam dobar osjećaj da bismo kroz dvije, tri godine predanog rada mogli jako puno postići.” To se i dogodilo, po meni čak i godinu dana ranije nego planirano, to je bilo potpisivanje za Defected i veliki single za Američki Dirtybird records.

m: Kako se međusobno razlikujete po glazbenom backgroundu? Pronalazite li se oboje podjednako u produkciji, DJ-ingu, promociji i organizaciji ili međusobno nadopunjujete svoje vrline i mane?

P: Između nas je sedam godina razlike što je dosta značajno kada je glazba u pitanju, ali smo zato i funkcionalni. Ta različitost ujedno i pridonosi samom pristupu kad smo u studiju i stvaramo glazbu. Ona je hibrid svega što oboje volimo. Isto vrijedi i za DJ nastupe, s tim da smo sada u situaciji gdje doslovce instinktivno biramo istu glazbu za DJ nastupe, tj. ista izdanja nam se sviđaju što ujedno olakšava i ubrzava proces.

m: Kako se poklapaju vaši glazbeni ukusi i kako funkcionirate zajedno? Je li atmosfera u studiju stalno pozitivna, radite li uvijek zajedno ili odvojeno?

P: Katkad se zna dogoditi koja debata oko toga što i kako, u kojem smjeru ići, te je to najčešće u situacijama kad radimo odvojeno. Spor je to proces, teško je imati istu kemiju i brzinu koju imamo kad smo zajedno u studiju, stoga svu našu glazbu završavamo zajedno u istoj prostoriji. Inače, svaki mjesec imamo rezervirano sedam dana kad se nalazimo kod mene u studiju i radimo na glazbi. To mi je najljepši dio PEZNT projekta.

m: Za kraj, kako biste prokomentirali trenutno stanje na hrvatskoj elektroničkoj sceni? Već ste puno vremena poznati javnosti i stekli ste dovoljno iskustva da možete donijeti objektivan sud. Kako bi se nightlife scena u Hrvatskoj mogli oživjeti i unaprijediti?

P: Vjerujem da scena napreduje, nije više u svojim počecima, ali isto tako još uvijek nije niti na nekoj razvijenoj razini. Još uvijek ima prostora za rast. Prije nekih četiri, pet godina scena kao da je nestala i došlo je do reseta koji je pozitivno utjecao na čitavu priču, te sada opet doživljava svoj rast. Ima novih producenata mlađe generacije, no smatram da smo još uvijek u deficitu kada je u pitanju produkcija elektroničke glazbe. Ako pogledate brojke, elektronička glazba je trenutno najprodavaniji glazbeni žanr u svijetu, te najveći broj hitova dolazi iz naše branše. Hrvatska obala je jako popularna destinacija kada je u pitanju party-turizam, što donosi solidnu podlogu i daje priliku da se napravi pomak u razvoju lokalne scene. Iskreno se nadam da će to nove generacije producenata znati iskoristiti.

Next Page
Loading...
Loading...