Search Menu
Home Novosti Menu
Intervjui

Phill & Dansmore: "Ne volimo deliti muziku na žanrove, već na osećaj koji ta muzika izaziva"

Razgovor povodom izlaska njihovog prvog albuma na Steyoyoke Black

  • Mixmag Adria
  • 3 April 2019

Phill & Dansmore su producentski i DJ dvojac iz Beograda, koji su nakon mnogo godina karijere izdali svoj prvi, fantastični album 'Iterspectrum' koji je dostupan na Beatportu i ostalim online shopovima za elektroničku glazbu.

Momci su se zaista potrudili oko ovog albuma u kojem su spojili svoju ljubav prema elektroničkoj i filmskoj glazbi za što im je trebalo više od dvije godine, jer su težili savršenstvu i želji da svoj prvijenac prikažu u najboljem mogućem svijetlu. Većinu traka na ovom albumu možemo okategorizirati kao techno i melodic techno i ovo je album kojeg definitivno možete slušati kod kuće i jednako uživati kao što bi ste to činili u nekom klubu.

Koncept albuma čiji naziv ima značenje prolaza, svemira (Iter), te niza boja (Spectrum) koje predstavljaju svjetlost graničnih frekvencija je duboko putovanje kroz glazbu koja vas može odvesti u nove dimenzije zvuka i vizuala (ako imate dovoljno razrađenu maštu).

U nastavku pročitajte intervju s momcima i preslušajte album.

Foto: Bojan Stevanović
Razgovarao: Tomislav Brusač

m: Pozdrav momci, pred vama je jedno novo poglavlje s novim albumom, ali prije nego krenemo o tome, zanima nas koliko dugo već radite zajedno i kako je došlo do inicijalne suradnje?

P&D: Pozdrav ekipa! Recimo da od 2010. godine saradjujemo, mada, nas dvojica smo pre svega prijatelji. Pošto smo rodjeni u istom gradu, gde smo i odrasli, može se reći da se znamo ceo žvot. Delili smo slična interesovanja što se tiče muzike, odradili nekoliko žurki zajedno, videli da nam dobro ide i sasvim sponatano napravili zajednički projekat "Babysitters" sa kojim smo započeli zajedničku karijeru. Nakon nekoliko godina izdavanja muzike pod tim pseudonimom, odlučili smo da napravimo iskorak i promenimo ime u nešto što će opisivati našu muziku. Tako su nastali Phill & Dansmore.

m: Elektroničku glazbu pretpostavljam oboje volite od tinejdžerskih dana, ali od kud ljubav prema filmskoj glazbi? Što je došlo prije, a što poslije?

P&D: Pa recimo da to ide s godinama. Kao tinejdžeri smo imali razne faze od Punk, Rock, Hard Core muzike do Reggae, Rap i Elektronske muzike. Inače ne volimo da delimo muziku na žanrove, već na osećaj koji ta muzika izaziva. A filmska muzika je baš takva, dočarava emociju.

m: 'Iterspectrum' je spoj tog možemo reći svemirskog filmskog zvuka i techna. Vrlo zanimljiv teritorij u kojem mi se čini da postoji jako puno prostora za inovacije i iznenađenja, kao i glazbene slobode. Ispričajte nam sve o novom albumu na kojem ste radili čak godinu i pol dana.

P&D: Tačnije, Iterspectrum smo radili dve i po godine. Ovo nam je prvi album i želeli smo da bude poseban, zbog čega smo odlučili da se poigramo i sa filmom. Pre finalne verzije, ovaj album je prolazio kroz modifikaciju, odredjene trake su izbačene, neke su dodate, a sve su više puta modifikovane. Poenta svega toga je bila sačuvamo ideju koncepta.

m: Cijelu priču prati i video koji nas upoznaje s glazbom ali i vizijom albuma. Sniman je na samo jednoj lokaciji iako na trenutke djeluje kao da ste obišli pola planeta za te prekrasne snimke. Recite nam više o videu i lokaciji.

P&D: Video je trebao da prikaže mesto u kome smo rođeni i čije okruženje je uticalo na našu kreativnost. Pošto više ne živimo u Majdanpeku, nemamo često priliku da posetimo sva ta mesta, pa smo se svakim povratkom tamo iznova oduševljavali prizorima koji nas zatiču na samom ulasku u grad.

Sve lokacije koje smo prikazali u kratkom filmu se nalaze u neposrednoj blizini grada. Tu je Rajkova pećina, "prirodni amfiteatar", šuma kojom je Majdanpek okružen i simbol grada, rudarski basen. Od netaknute prirode do eksploatacija prirodnog bogatstva, na tako malom mestu.

m: Što predstavljaju vaši outfiti u videu?

P&D: Želeli smo da imamo autentičnu garderobu, futurističkog izgleda, da bismo što uverljivije približili priču. Inače, ne radi se ni o kakavoj robnoj marki, kostimi su ručno pravljeni za potrebe snimanja.

m: Kad biste morali odvojiti jednu traku s albuma s kojom biste najlakše uvjerili publiku da vrijedi poslušati cijeli album, koja bi to traka bila i zašto?

P&D: Neka poslušaju prvu traku sa albuma. Ona je uvod u ceo koncept.

m: Koji je razlog iza toliko dugog rada na albumu? Trenuci bez inspiracije, težnja savršenstvu, tehnički zahtjevi?

P&D: Od svega po malo. Bilo je različitih faza što se tiče inspiracije, u početku nas je dosta "povlačila" filmska muzika, jer je drugačiji pristup u samom stvaranju, što je bilo novo i dosta zanimljivo iskustvo. Posto nam je to prvi album želeli smo da izvučemo nabolje sa ograničenim tehničkim mogućnostima, što je dosta uticalo na dužinu rada.

m: Sigurno imate neki omiljeni SF film s obzirom na tematiku videa i albuma. Hoćete li nam otrkiti koji je to film i možemo li reći da dio inspiracije dolazi iz njega, ili bar soundtracka?

P&D: Što se tiče inspiracije, nismo se konkretno vezali ni za jedan film, može se reći da je najveći uticaj, po pitanju filmske muzike, imao maestro Hans Zimmer.

m: Koji vas drugi umjetnici inspiriraju a da nemaju veze sa filmskom glazbom?

P&D: Trenutno nas najviše inspirišu umetnici kao što su Colin Benders, Hainbah, Amulets, Ann Annie, Efdemin, VSK, Rèdacs, Setaoc Mass i još mnogo sjajnih umetnika... Mogli bismo do sutra da nabrajamo.

m: Postoji li neki vaš skorašnji nastup koji naši čitatelji ne bi trebali propustiti?

P&D: Prošlog četvrtka smo imali prvu promociju albuma u Ben Akibi, bilo je fenomenalno! Narednog petka smo u beogradskom klubu Omen 2.0, a za buduće datume čitaoci mogu da isprate na našim društvenim mrežama.

Load the next article
Loading...
Loading...