Search Show Menu
Home Latest News Menu
Cover Face

Poticajni učitelj: Honey Dijon pali svijetom plesne glazbe

Porazgovarali smo s jednom od najboljih DJ-ica u Parizu

  • Mixmag Adria
  • 15 November 2017

Postoji psihološki poremećaj poznat pod nazivom "Pariški sindrom", kojeg dožive novopridošli u Pariz, zatečeni sa stvarnošću grada u usporedbi s romantiziranjem u popularnoj kulturi što ih dovede do bolesti, pa čak i halucinacija. Srećom, sastanak s Honey Dijon u hotelu Amour - šarenog okruženja u bivšoj četvrti red light districta, uz čarobnu umjetnost koja krasi zidove - bio je jednako inspirativan kao što smo i očekivali. Ona je živi epitom pariškog sna: oštroumna, zrači samopouzdanjem i iznimno je šik u casual odjeći koja spaja čistu crnu svilenu košulju i elegantne zlatne lance s izblijedjelim trapericama i bijelim Reebok Classics tenisicama.

Rođena i odgojena u Chicagu, kasnije se preselila u New York, a sada dijeli svoje životno vrijeme između Velike Jabuke i Berlina, Honey Dijon je bila prisutna za vrijeme mnogih kritičnih trenutaka u evoluciji plesne glazbe, uključujući uspon house kulture u Chicagu i njegovo preinačenje u New Yorku. Imala je mlade roditelje koji su bili strastveni ljubitelji glazbe, a neke od njezinih najranijih uspomena uključuju puštanje ploča na zabavama njezinih roditelja, a zatim slušanje "nevjerojatnog smijeha, čaša koje se razbijaju i prostačkog razgovora" jednom kad je već bila u krevetu. "Razmišljala sam," Bože moj, to je moj svijet". Dobila je svoju prvu lažnu osobnu iskaznicu u dobi od 12 godina i pohađala je hedonistička okupljališta poput Rialto Tap, Club LaRay i The Muzic Box kroz svoje tinejdžerske dane, svjedočeći nastupima originatora kao što su Ron Hardy i Frankie Knuckles. "Bilo je to kao idem u zemlju čudesa", prisjeća se. "To nisu bili klubovi koje poznajemo danas. Najprljaviji klub u Berlinu je luksuz u usporedbi." Njezini su roditelji prihvatili sve dok su njezine školske ocjene ostajale izvanredne, što je i bio slučaj.

Preselivši se u New York kasnih devedesetih, Honey se bacila na bogatu kulturnu scenu. "Izlazila sam sedam dana u tjednu", kaže. "Još uvijek živim u istom stanu, jer sam tamo doslovno spavala, tuširala se i jela." Njezine zabavne eksploatacije odvele su je iz izvođenja poezije i drag nastupa u Jackie 60 i The Mudd Club u Meatpacking Districtu u New Yorku do underground mjesta poput Twilo, Shelter i Sound Factory, koji su bili domaćini heroja poput Dannyja Krivita i Davida Moralesa do internacionalnih velikana kao što su Carl Cox, Satoshi Tomiie i Sasha. "Možeš li to zamisliti? Jebote, ovo je bio normalan tjedan u New Yorku!"

Twilov rezident, Danny Tenaglia, za nju je bio osobito utjecajna figura, upoznavši ju djelima europskih etiketa poput Perlon, International Gigolo i Maurizio, uz raznoliku ponudu NYC etiketa kao što su Nervous, Nu Groove, Tribal America i Strictly Rhythm. Ova široka ekspozicija inspirirala je Honey ljubavlju za raznolikost koju je zadržala kroz svoju karijeru.

"Bila je uvijek na najnovijim trakama, bilo da se radilo o NY, Chicago, francuskim, njemačkim, britanskim, talijanskim izdanjima", kaže Tenaglia, koji joj je postao bliski prijatelj i obožavatelj. "Njezino znanje i zahvalnost za više od samo jednog stila je ono što sam najviše poštovao kod nje". I to sjaji kroz njezinu glazbu. Njen debitantski album "The Best of Both Worlds", koji se sada izašao na Classicu, sadrži niz suradnji s umjetnicima od snabdjevača tamnog techna, Matrixxmanom do Cakes Da Killa, queer repera s intenzivnim flowom i vještinom za pametnim riječima. Svaki gost donosi svježe okuse i zvučne teksture.

Njezini DJ setovi jednako su ekspanzivni, predstavljajući širinu života posvećenog svakom inču plesne kulture. Kada nastupa na festivalima, ne samo da puni floorove plesačima, već njezini kolege DJ-evi se znaju uzbuđeno okupiti kako bi uhvatili djelić njezinog tehničkog majstorstva i sposobnosti spajanja sadržaja njezine zavidne torbe s pločama.

"Gledao sam Honey kako nastupa od kad sam bio tinejdžer i još nisam vidio publiku koju nije oduševila," govori Seth Troxler. "Plesna glazba je došla od crne, gay kulture u Chicagu, a ona je crna, trans žena. Tu ima dubine koju ona razumije više nego itko od nas." Honey Dijon je postepeno izgradila svoje znanje o glazbi od 80-ih i sada s pravom dobiva ono što zaslužuje - kao jedna od najpoštovanijih i najtraženijih DJ-ica na planetu.

Pariški Rex Club izgleda poput kazališta izvana, pozadinski osvijetljena slova najavljuju njegovo ime kao da se radi o najnovijoj hit predstavi, a unutra se Honeyin set odvija nijansama velike priče. "Odrasla sam u generaciji gdje je glazba bila povezana s kulturološkim i društvenim promjenama", rekla je; njezina rana preslušavanja glazbe usko su bila vezana pokretom ljudskih prava, a način na koji pušta čak i najčudnije ploče, kanalizira unutrašnji, moći osjećaj ljudskosti. Puštajući KiNKov remix trake 'Canto Della Liberta' je pravi primjer toga: produkcija je skliska i pomaknuta, no snažan vokal stvara živahnu energiju pjevajućeg protestnog marša.

U jednom trenutku opisuje politički čin plesanja u čarobnim klubovima usred seksualne i kulturne revolucije u 90-ima New Yorka kao "pčele u košnici". Posegnuvši za Harry Romerovom trakom 'Indy Loop' u Rex Clubu - traku koju smo uvijek smatrali klimavom - prenosi zujanje bas linije u prvi plan s nevjerojatnim utjecajem, zvučnom olujom koja rotira plesni podij oko svoje kraljice. Ogromna crvena svjetla u obliku slova X sjajno svijetle na zidovima poput smeđeg simbola ITV-ovog vodećeg talent showa. No, u pultu, Honeyevi pokreti daleko su od koreografije. Dok se jedna ruka nikad ne odvaja daleko od miksera dok radi s četiri playera, njezino se tijelo pomiče s glazbom: visoka se silueta pomiče naprijed i natrag, dok šake lete u zrak.

U jednom trenutku umiksala je neobjavljenu verziju 'Sensation' Ron Hardyja s vlastitom Cakes Da Killa suradnjom, 'Catch The Beat', koja kombinira Chicago klasik sa vrhunskim primjerom evolucije house glazbe. "Prošlost, sadašnjost i budućnost postoje na istom vremenskom razdoblju u fizici, pa tako razmišljam i o glazbi dok puštam", kaže Honey. "Ja sam facilitator ljudske veze kroz zvuk. Briga me ako je traka klasik ili nešto što je napravljeno prošli tjedan u nekoj dječjoj spavaćoj sobi, sve dok je jebeno dobra. Poanta je da me dijeljenje s drugima oslobađa."

Kao DJ koji je "izučen u Chicagu", Honey ističe bogatu baštinu grada kako bi stvorila konkurentsku prednost svojem zanatstvu koja je bila pokretačka sila u njezinoj karijeri; "U Chicagu ima tri tisuće DJ-eva, pa morate malo više raditi kako bi se istaknuli." Postati eklektičan i nepredvidljiv način je za prepoznavanje. "Catch The Beat" sam po sebi je paragon Honeyine neprestane otvorenosti - koliko često čujete repera na albumu koji će biti pohranjen u deep house sekciji nekog shopa? "Bila mi je čast raditi s Honey", kaže Cakes. "Dolazimo iz iste loze: umjetnici iz POC-a koji se ne daju zajebavati".

I Honeyina umjetnost odražava životno iskustvo nekoga tko je morao živjeti i disati kulturu ne samo kao strast, već kao nužnost. Prisjeća se da se neugodno osjećala zbog konstruiranih rodnih uloga iz ranog djetinjstva, što je činilo pretežno crno i latino susjedstvo u kojem je odrastala, a i katoličku školu koju je pohađala prilično oštrim okolinama. "Moj obiteljski život bio je nevjerojatan - [ali] jednom kad sam napustila kuću, to je bilo mučenje", rekla je. "Primila sam mnogo nasilja koje je bilo usmjereno prema meni. Morala sam naučiti umijeće preživljavanja." Postojale su neke tenzije s roditeljima oko nekih njezinih estetskih izbora, ali ne više od onog što bi neko dijete doživjelo zbog naušnice ili tetovaže, i generalno su bili podrška koja joj je dala snagu da bude ono što je.

Ne uklapajući se u mainstream društvo, Honey se okrenula više subverzivnim pothvatima. Učinak njezinog katoličkog školovanja bio je želja da ode u pakao. "Ne želim ići u zemlju mlijeka i meda - želim ići tamo gdje postoji seks, droga i rock 'n' roll čitavu vječnost", smije se. "Iskreno, ne želim da me itko spasi. Pakao je afterparty!" Tulumarenje je postalo njezin primarni bijeg, klubovi su bili mjesta u koje je mogla ići slobodno se izražavati bez znatiželjnih i osuđujućih pogleda. Prisjetila se s uzbuđenjem trenutka kad je vidjela istospolne parove i ne-binarne ljude koji su otvoreno "plesali u bijesnilu". "Bilo je sasvim uzbudljivo vidjeti ljude istomišljenike - i shvatiti da nisi lud", kaže, a ton joj se prebacio na pola rečenice od uzbuđenosti do razdražljivosti. "Bila sam gurnuta u te nepravilne svjetove i zahvaljujem Bogu, jer je sva zloba koju sam doživjela me učinila onim što sam danas."

Budući da je bila prisutna od ranih dana, Honey je dobro situirana za istraživanje evolucije u plesnoj glazbi, a nije tako sigurna da su stvari nastavile napredovati. "Plesna glazba postala je vrlo mono-kultivirana", kaže. "Nedostaje mi boja u klubovima. Ako ste na plesnom podiju i snimate videozapise, nećete ništa donijeti, već ćete izvući. Stojeći tamo poput: "Kakva je to traka?" Koga boli kurac! Pleši! Donesite neku boju, neki stav, nešto drugo. "

Honey Dijonino razumijevanje korijena plesne glazbe i sposobnost "donijeti nešto drugo", budući da se klupska kultura sve više kolonizira od strane "heteronormativnih muškaraca europskog podrijetla", je ono što ju čini tako vitalnom.

"Ona je žestoka kuja. Plesna glazba treba još žestokih kuja", kaže Derrick Carter, koji je od ranih tinejdžera bliski prijatelj s Honey nakon što je zajednički prijatelj inzistirao da se upoznaju, znajući da će kliknuti. Do danas ima personaliziranu melodiju zvona u svom telefonu, zvuk iz rasprave između Eddie Murphya i likova Della Reesea u Harlem Nightsu: “Are you in charge of the girls?” “I AM IN CHARGE OF THE GIRLS!” Carter je cjepidlaka po pitanju autentičnosti, a također naglašava zanemarivanje i neznanje mlađih generacija o crnim korijenima elektroničke glazbe. "Podijelili smo i vidjeli načine na koje vas ljudi pokušavaju ušutkati. Biti snažan i biti ta žestoka kuja, to je pravi protuotrov."

Ne samo da je Honey Dijon žestoka, već ima divlju inteligenciju u razgovoru: ona je zamišljena, ali oštra u svojim komentarima, dobro načitana i rječita o temama koje obuhvaćaju gentrificiranje arhitekture do krize AIDS-a. Krivi AIDS za kulturno sanitizaciju koju je plesna glazba pretrpjela tijekom godina: "Ne samo da je uzeo dvije generacije najkreativnijih ljudi, već je uzeo i publiku koja je ih je cijenila". Također je svjesna utjecaja kojeg rasno motivirano nasilje u Americi ima na crnu glazbu: "Plesna glazba je rođena od queer ljudi crne boje, ljudi s najradikalnijim, "forward-thinking ukusom za glazbu: Ron Trent je napravio ‘Altered States’ kada je imao petnaest godina; a sada se sjetite svih crnih ljudi koji se danas u Americi ubijaju. Ta vrsta nasilja uvijek je postojala protiv mladih obojanih ljudi. Međutim, s pukom neprozirnošću ugnjetavanja koje se događa danas, ponekad se pitam hoće li glazba i kultura koju uzimamo zdravo za gotovo danas postojati u budućnosti."

U vremenu kad su DJ-i brendovi koji nadgledaju ogromne imperije menadžera društvenih medija, Troxler cijeni Honeyovu predanost pitanjima koja su važna. "Osim što je jedna od najboljih svjetskih DJ-a, mislim da je ono što je čini popularnim sada je ona doista jedna od posljednjih DJ-a koja je svoja", kaže Seth. "Ako pogledate njen Instagram, radi se o kulturološkim referencama, o povijesti... To je ono za što živi - zbog toga su umrli njezini prijatelji. "

Matrixxman, noviji prijatelj kojeg Honey opisuje kao svojeg "berlinskog bestiea", primjećuje osnažujući učinak koji Honey ima u studiju: "Techno se ponekad može osjećati ugušenim zbog svih fuckboyeva koji sviraju monotone trake bez duše, bez duha. Honey pomaže izvaditi prijeko potreban funk."I sama Honey kritizira: "Svatko tko radi iste trake za svirku u istim klubovima s istim DJ-ima u istoj postavi. Znate li da svake godine naprave jednog od vas?"

Opisujući dječje sjećanje o beskonačnom puštanju ploča jednu za drugom na usamljenom gramofonu, nasmijala se: "Bila sam zapravo "selektor" prije no što je postojao jezik za naziv selektor." Jezik je nešto o čemu Honey Dijon puno razmišlja. Njezino putovanje samospoznavanja započelo je prije nego što je dostigla osnovnoškolsku dob, u vrijeme kada nije bilo riječi za transrodnu osobu - etiketu koju prihvaća zbog jednostavne komunikacije, ali s kojom se ne osjeća potpuno ugodno. "Jezikom dolazimo do iskustva do spola", kaže. "Govorim o "transrodnim" stvarima ljudima koji možda nemaju samoevoluciju koju sam ja proživjela. Ali ja to stvarno ne mislim na taj način. Samo kažem da sam ja - ja. Svatko drugi je zauzet! Tko drugi još mogu biti? "

Jedna od koristi Honeyinog statusa autsajdera je ona koja može postojati između granica, neprimjetno se kretati svijetovima glazbe, umjetnosti i mode. "Nisam se uklapala, i ne uklapam se nigdje pa mi je umjetnost dala osjećaj pripadnosti", kaže ona o djetinjstvu koje je provela u klubovima i čitala o umjetnosti, arhitekturi, dizajnu, modi i fotografiji.

U svijetu glazbe jedinstvena je po rasponu zabava na kojima nastupa, od ekskluzivnih underground pohoda kao što je Panoramabar do pjenušavog Glitterboxa u Hi na Ibizi, kao i modnih zabava za dizajnere kao što su Rick Owens, Kim Jones, Riccardo Tisci i Narciso Rodriguez. "Ljudi se uhvate za radost kojom stvara svoju magiju i daje joj takav poseban osjećaj. Ona je stvarno impresivna snaga", kaže Rodriguez. Pitavši Rick Owensa o tome što ga je privuklo da radi s Honey, kaže: "Kad govorim [poput] old school banjee šupka, ona točno zna o čemu govorim." Googlajte.

Dok se pozdravljamo s klubom Rex u 6 ujutro, Honey skače u taksi ravno do njezina dugog leta leta natrag u New York. Put od klub do zračne luke je toliko zlokoban koliko može biti, ali Honey je topla i optimistična. Drži kopiju francuskog Voguea, koju planira čitati na letu između odabira pjesama za njezin cover mix. Dok njezin automobil ubrzava, tama i mirnoća jutra odjednom nas udaraju poput hladnog tuša. Nema bolesti ili halucinacija, ali Pariz je puno manje šaren bez nje.

Njezin album ‘The Best of Both Worlds’ je trenutno vani na Classicu.

Next »
Loading...
Loading...