Search Menu
Home Novosti Menu
Blog

Povratak najuzbudljivije umjetnice ovog desetljeća

FKA Twigs nedavno je objavila novi singl, Cellophane, te je krenula na turneju Magdalene koja nikog nije ostavila ravnodušnim

  • Roberta Novosel
  • 3 June 2019

Još otkako se pojavila na glazbenoj sceni, FKA Twigs, odnosno Tahliah Debrett Barnett, postavila se više kao audio-vizualna umjetnica nego samo kao pjevačica. Svaki njezin video i nastup mala su umjetnička djela pa ne čudi i da njezin aktualni spot, za singl “Cellophane”, prati taj izričaj.

Pjesma je objavljena još 24. travnja, a FKA Twigs ju je napisala puno ranije prije nego što se odlučila podijeliti ju sa svijetom. “Cellophane” govori o ljubavnoj vezi koja nailazi na prepreke - od neizainteresiranosti partnera pa do društva koje ih ne želi vidjeti zajedno. Pjesma je, očekivano, nabijena emocijama, a tom je dojmu pridonio i odličan video spot za čije je snimanje bio zadužen Andrew Thomas Huang, autor spotova za, primjerice, Sigur Rosa i Thoma Yorkea. Prije samog početka snimanja, FKA Twigs je s Andrewom podijelila neke svoje intimne detalje - suočavanje s operacijom maternice te prekid veze s glumcem Robertom Pattinsonom. Za potrebe spota upisala je i ples na šipci - rezultat je impresivan ples u prvoj polovici spota.

Cijeli spot opisuje njezinu borbu sa samom sobom i pritiskom javnosti pokušavajući zadovoljiti druge. Osobito je upadljiva scena u kojoj se ispred nje pokazuje maska kojoj na usta stavlja štiklu kako bi ušutkala svoje emocije. Nakon što se maska razbije, suočava se sa svojim pravim emocijama, do tad zakopanim duboko u njoj. Puštajući šipku i upoznavajući samu sebe, pušta i voljenu osobu te napokon ima snage za krenuti dalje.

Osim Andrewa, na spotu je radila i Fiona Crombie, inače nominirana za Oscar za svoj rad na filmu The Favourite.Njezin se rad vidi u zadnjim scenama spota kada FKA Twigs upada u špilju punu mulja gdje ju dočekuju žene sa maskama.

Baš kao što je uloga celofana u stvarnome životu umotati nešto u njega, tako je i FKA Twigs u vlastiti „Cellophane“ umotala emocije. Svojim povratkom FKA Twigs, zasigurno nikoga nije ostavila ravnodušnim. Dokaz su tome i njezini nastupi u sklopu povratničke turneje Magdalene. Turneju je započela nastupima u Los Angelesu, New Yorku te, prije par dana i u Londonu a nastupi uključuju, među ostalim, step ples na jazz dionice, mačevanje, ritmično bacanje po podu pozornice ili izmjene šarenih kostima poput, primjerice, venecijanske karneval figurice. Impresivno kao, uostalom, sve što FKA TWigs radi od početka svoje karijere.

Tahliah Debrett Barnett, poznatija kao FKA Twigs rođena je u Clehtenhamu, u obitelji lošeg financijskog stanja što ju je, kako je kasnije priznala, i motiviralo da radi na sebi. Već sa 16 godina Barnett je počela stvarati glazbu u klubovima za mlade, a sa 17 godina odlučuje slijediti svoj san te seli u London kako bi postala plesačica. To joj i uspijeva pa je se može vidjeti kako pleše u spotovima Kylie Minogue, Eda Sheerana i Jessie J. Njezin talent nije dugo ostao nezamijećen pa se nakon toga pojavljuje u dvominutnoj komediji na BBC-u gdje je plesala u showu Beyonce Wants Groceries. Uskoro se poznati magazin I-D odlučuje staviti FKA Twigs na svoju naslovnicu nakon što su primijetili njezin neobičan, avangardni izgled. Kantautorica s vremenom odabire svoje umjetničko ime Twigs koji je nastao zbog njenog pucketanja prstiju, a inicijale FKA naknadno je dodala nakon što su se sestre iz dua The Twigs pobunile da je preuzela njihovo ime. Određeni izvori tvrde kako FKA zapravo znači Formerly Known As, ali sama Twigs to je zanijekala uzobjašnjenje kakao FKA zapravo ništa ne znači.

Svoj prvi EP izdala je 2012. godine na bandcampu pod imenom EP1 (Twigs), a njen singl Water Me pojavio se godinu kasnije na YouTubeu. Svojim prvi EP-om izazvala je lavinu komentara, naravno, s razlogom. Njena se glazba razlikovala od ostale, a razlog tome je bio što se nije mogla svrstati u nijedan žanr - nije bila ograničena već je stvorila vlastiti žanr koji je nastao eksperimentiranjem zvukovima koji bi se uklopili u njen soprano. Senzualno, emotivno, dirljivo, sve su to riječi koje opisuju svaku njenu pjesmu. Emocije koje su pretvorene u umjetničko djelo, auditivno, ali i vizualno. Ni BBC nije ignorirao njen talent pa je tako nakon drugog EP-a „EP2“ nominirana za BBC-evu nagradu za zvuk 2014. godine. Nakon priznanja publike kako njena glazba doista vrijedi, Twigs objavljuje svoj debi album pod imenom LP1 za izdavačku kuću Young Turks. Njen prvi album prikaz je stanja u kojem je mrzila samu sebe, kako je tad objašnjavala. Album je dobio odlične recenzije a opisivan je kao jedno od najkompleksnijih R&B izdanja. No, slavna kantautorica nije stala samo na tome već za svoj EP pod nazivom „M3LL155X“ snima film u vlastitoj režiji. U filmu dočarava kako se oslobodila boli, isto što će kasnije primijeniti na aktualnom singlu „Cellophane“.

FKA Twigs davno je izjavila kako joj nije bitna slava jer je najsretnija kad je u studiju pa nije ni čudo da se povukla sa scene nakon raskida da Robertom Pattinsonom i borbe sa bolešću. Nakon posljednje pjesme izdane 2016. godine po imenu „Good To Love“ te dva objavljena albuma „LP1“ i „M3LL155X“, s novim se materijalom ipak vraća na scenu a ako je suditi po novim materijalima i nastupima - jača je no ikad.

Next Page
Loading...
Loading...