Search Show Menu
Home Latest News Menu
Blog

Prestanite DJ-eve nazivati "eklektičnima"

Pustiti disco u tech house setu se ne broji

  • Mixmag Adria
  • 19 March 2018

U rujnu 2011. Oxrodski Riječnik Engleskog, vodeći povijesni dokument engleskog jezika, izmijenio je knjiženje riječi "literally", dodajući definiciju koja je doslovno suprotna od utvrđenog značenja priloga. Prethodno se upotrebljavala za označavanje točnosti (eng. literal, literally), a zlouporaba pojma - odraženo u javnim osobama kao što su Nick Clegg koji gleda "ljude "doslovce" u drugoj galaksiji", Jamie Redknapp koji opisuje "doslovce eksplodirajuće" nogometne lopte i noge Rachel Stevens koje se "doslovno pretvaraju u žele" javno na "primetime" televiziji (nažalost ne pravi događaji) - uzrokovali su pomak u njezinu značenju. Nekad bedem istine i preciznosti, značenje riječi raspušteno je u figurativni naglasak koji se može primijeniti na doslovno bilo što.

To upravo plesna glazba radi s riječi 'eclectic' (ekletično).

Možda je postojalo vrijeme gdje se riječ 'eclectic', definirana prema OED (Oxford English Dictionary) kao "proizlazak ideja, stila, ili ukusa iz širokog opsega izvora", koristilo kao nevini deskriptor DJ-eva sa sklonošću radikalno drugačijih zvukova, no to se čini vrlo daleko. Prije je taj opis odgovarao za setove koji su koketirali s r'n'b-om, technom, countryem, ambientom, grungeom i poplavom šumova, tjerajući BPM-ove da ludo skaču gore-dolje, a danas je raznolikost u setovima koji se tako deklariraju sve uža i manja. Sada svaki mix koji zastrani od 4x4 ritma metronoma ubrzo se označava "eklektičnim", pridjevom kojem tu nije mjesto.

'Eclectic', baš poput 'literally' je riječ koja pati od obrnute krize identiteta. Njegova je suština neizbrisivo izgubljena među prozavim mješavinama "običnih" mixeva i očiglednih tonskih promjena, primijenjenim na pionire koji puštaju i house i techno - wow. Dečki, pustiti jednu disco traku s diva vokalom ne mijenja generalnu monotoniju dvosatnog tech house seta, a neodlučno d'n'b ispiranje zadnjih 20 minuta ne čine vaš techno set otkrićem raznovrsnosti.

Postao je to dosadan pojam, bez sumnje, ali prekomjerna upotreba riječi predstavlja probleme koji se protežu izvan osobnih kukanja o preprekama jezičnih intriga. "Lijepo je vidjeti eklektične setove koji se slave kao što bi trebali ... osim onog dijela gdje su najbolji eklektični DJ-evi stalno izbjegnuti od strane promotora", tweetala je Josey Rebelle krajem prošle godine. 'Eclectic' je počeo označavati rastuću struju elitizma koja prožima plesnu glazbu. Taj veliki naslov dodijeljen je utvrđenim likovima za predstavljanje manjih varijacija na temu, zamagljujući i devalvirajući djelo umjetnika koji razbijaju granice na uzbudljivije i inventivnije načine.

'Eclectic' se često koristi za ljude koji puštaju ploče koje su rijetke i vrijedne, a populariziraju ih 'selektori' (jednako sveprisutan naziv) čiji je puki ugled dovoljan da podigne cijenu upisa na Discogsu na iznos od tri brojke ako ploča završi kao "zvijezda" na nekom live streamu ili snimci na IDOMG. "Mnogo takozvanih" kopača i "eklektičnih selektora" samo je skupina bogate djece koja su nedavno otkrila da mogu pokupiti pohvale kupujući skupe ploče i "sveti gral" glazbu. To nije mjesto gdje se nalazi magija ", izjavio je Alexander Nut ranije ovog mjeseca. Ako biti eklektičan znači "imati financijska sredstva za kopiranje drugih", onda je "eclectic" kasni kapitalizam, gdje se kulturna vrijednost degradira u bezdušnu sterilnost ekonomske vrijednosti.

Prije nego što krenete tražiti krivca, predajem se. Učinio sam i ja to, Mixmag također, a vjerujemo da ste i vi. No, zajedno možemo napraviti razliku i uzeti zavjete eklektične apstinencije kako bi preokrenuli plimu. Osim ako se ne radi o Ricardo Villalobosovom b2b setu s DJ Korsakoffom u miksu K-pop, proibidão, grindie i bas linije iz "Baxa" na četiri playera, ne želim to čuti.


Tekst: Patrick Hinton

Next »
Loading...
Loading...