Search Menu
Home Novosti Menu
Intervjui

Purple Disco Machine: "Uvijek se odlično vraćati u Hrvatsku, ovdje publika razumije i cijeni glazbu"

Razgovor povodom njegovog nastupa na Ciferšlusu

  • Intervju: Ratko Martinović | Foto: Dino Ninković / Denine.eu
  • 15 May 2019

Tino Piontek a.k.a. Purple Disco Machine jedan je od trenutno najpopularnijih disco-funky-house DJ-eva i producenata, naročito u mainstream krugovima. Njegov zvuk je svjež, dinamičan, plesan, na momente i nostalgičan, s obzirom da promovira izdanja elektronike devedesetih, na kojima su odrastale generacije. Dolazi iz njemačkog Dresdena, proslavio se nastupima na Mixmagovom LA i LDN The Labu. Domaća publika mogla ga je čuti na Defected Croatia festivalu kao i na premijernom Ciferšlusu, održanom prošlog vikenda u zagrebačkoj Laubi.

Ciferšlus je nastojao uklopiti umjetničke instalacije Kristiana Kožula iz serije Asylum i Discoware s klasičnim repertoarom PDM-a. U tome su uspjeli jer je rasplesana publika prihvatila ovaj unikatan spoj dviju umjetnosti pa ne čudi da ćemo u sličnom spoju uživati opet u listopadu. Neposredno prije zagrebačkog nastupa, Tino nam je dao intervju u kojem je govorio o dosadašnjoj karijeri, sceni te glazbenim uzorima.

Razgovarao Ratko Martinović

m: Karijera ti je, zasluženo, doslovno eksplodirala proteklih par godina. Jesi li se približio cilju s vlastitih početaka?

PDM: Hvala, uživao sam u ovom putovanju. Zaljubio sam se u plesnu glazbu i samo sam želio stvarati i svirati glazbu koju volim. Nadao sam se nekoj karijeri, no nisam mogao ni sanjati da će se sve ovako razvijati...

m: Posebno kad ti je vlastita glazba osnova DJ setova… S obzirom da si tijekom godine većinu vremena bukiran, gdje pronalaziš inspiraciju i vrijeme za produkciju?

PDM: Istina, jako je teško producirati nove stvari i biti na turneji, naročito kad je ona međunarodna i gusto raspoređena. Ono što me vodi kroz proces je strast zbog koje nerijetko oslobađam dane u tjednu, a ponekad i par mjeseci. Tijekom tih 'nabrijanih' razdoblja nisam na putu i stvaram glazbu.

m: Nakon hvaljenog albuma Soulmatic, napravio si Discotheque, kompilaciju za Glitterbox. Koja je simbolika i filozofija iza dvaju mikseva, Dan i Noć?

PDM: Kao DJ-a ponajprije prepoznatog po disco glazbi, house zvuku s jačim vokalima, kao i nešto starijim soul i funk stvarima, često me angažiraju za dnevne nastupe po bazenima ili 'sunset style' setovima, uz već uobičajene noćne klupske setove. Ideja kompilacije išla je u smjeru spajanja tih dvaju stilova moje glazbe. Uživao sam podjednako stvarajući ih, nadajući se kako sam izabrao najbolje mikseve.

m: U jednom od intervjua rekao si kako postoji veliki potencijal za melodičnu i vokalom nabijenu disco-house glazbu u mainstream krugovima i klubovima. Vjeruješ li da nas očekuje veliki revival zvuka iz sedamdesetih i osamdesetih?

PDM: Disco je tu već 45 godina, a house 30-ak godina tako da ta dva stila nikad nisu i neće u potpunosti nestati. Dance glazba je već jednim dijelom preuzela određene vokale i melodije, house je kao žanr nastao sempliranjem disco ploča iz sedamdesetih i osamdesetih pa se tradicija samo nastavlja. No, ono što je posebno je da producenti obraćaju pozornost na stil i strukturu samih pjesama iz tih desetljeća, te izrađuju novu, originalnu žanrovsku glazbu nastalu na utjecajima već postojeće.

m: Pretpostavljam da su ti i glazbeni uzori iz tih stilova? Ima li netko s kim bi htio surađivati u budućnosti? Preporučujem našeg Janka Nilovića...

PDM: Hvala, poslušat ću ga! Ne surađujem pretjerano s drugim producentima no neka traka s Markom Ronsonom svakako bi bila cool, pošto dijelimo zajedničke utjecaje. Naravno, ako pričamo o vokalistima s kojima bih volio surađivati, lista se značajno proširuje. Tu u igru ulaze legende soula i disca - Chaka Khan, George Benson, Stevie Wonder, pa i suvremeni - Christine (And The Queens), Jay Kay iz Jamiroquaia, Janelle Monae...

m: Crossover glazba je sve više u modi... Ti ostaješ u svom žanru i ubuduće?

PDM: Da, nastavljam raditi ono što radim; zato baš i ne razmišljam o drugim žanrovima ili crossoveru...

m: Organizatori sve više pucaju na Set & Setting, što festivalski, što nalik Cercleu i BSH-u. Koje mjesto najviše pamtiš po nastupu?

PDM: Jednom sam svirao u WC-u, u jednom klubu u Manchesteru. Event se zvao The Pisscotheque!

m: Imaš li kakvu poruku za hrvatske fanove? Gost si na prvom Ciferšlusu, svirao si i na Defectedu, a navijač si i Bayern Munchena pa pretpostavljam da ti je dobar i Niko Kovač?

PDM: Ne baš kao Frank Lampard (smijeh). Uvijek se odlično vraćati u Hrvatsku, ovdje publika razumije i cijeni glazbu. Uz to, naravno, Hrvatska je prekrasna zemlja!

Load the next article
Loading...
Loading...