Search Menu
Home Novosti Menu
Blog

Rave ikona: Kao frontman The Prodigya, Keith Flint je na scenu donio novi bijesni oblik plesne glazbe

Umro je s 49. godina, ali njegova luda i utjecajna energija živi dalje

  • Mixmag Adria
  • 5 March 2019

Iako je kreativni mozak iza The Prodigy nesumnjivo Liam Howlett, za mnoge će Keith Flint uvijek biti viđen kao javno lice benda. Flint je bio taj koji je prvi potaknuo Howletta da ide dalje sa svojom glazbom, a bend koji čine Howlett, Flint, Leeroy Thornhill i Maxim Reality postao je The Prodigy, jedan od najvećih u rave eri. "Vijest je istinita", najavio je Liam Howlett. - Ne mogu vjerovati da ovo govorim, ali naš je brat Keith oduzeo svoj život tijekom vikenda. Šokiran sam, jebeno ljut, zbunjen i slomljenog srca."

Liam Howlett imao je posebnu genijalnost u naglašavanju različitih utjecaja industrijske, rave, breakbeat, hardcore, Detroit techno i Chicago house glazbe u mješavinu sa "zveketanjem lonaca" koja je bila potpuno jedinstvena, iako je energija scenskih plesača, uz Flinta, ta koja je pomogla isporučiti kakofoničnu poruku. Neko vrijeme nakon Top Five hita 'Charly', bend je bio okaljan, ali je njihov protuudarac je došao u obliku utjecajnog albuma 'Music For The Jilted Generation' iz 1994., koji je bio nominiran za nagradu Mercury i dodatno povećao njihov status.

Za hit 'Firestarter' iz 1996., Bez je pristupio mikrofonu i pomogao isporučiti Prodigyjev prvi broj jedan. Keith Flint je također pridonio vokalima njihovom drugom broju jedan, 'Breathe', kao i 'Baby's Got A Temper'. Flintov vokal, koji odiše Johnny Rottenom više nego Luther Vandrossom, dao je grupi prednost koja ih je odvela iz relativno zatvorenog svijeta plesne glazbe u svjetski stadij i u festivalske krugove. Dok su drugi natjecateljski bendovi tog doba, kao što su The Chemical Brothers i Orbital koristili vizuale kako bi zabavili publiku, upravo je hiperaktivni Flint ukrao show za The Prodigy. Kao što je Annie Nightingale s Radija 1 rekla, Flint i bend su "najuzbudljiviji bend za gledati još od The Whoa."

Flintova vatrena scenska prisutnost i stav punk rocka bili su ključni u privlačenju sasvim drugačije publike tijekom 1990-ih, daleko izvan ograđenih vrtova elektroničke glazbe. Album koji je rodio 'Firestarter', 'The Fat Of The Land', bio je revolucionaran u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje je bend nastupio kao headliner na Lollapaloozi iste godine (1997.) kada je objavljen. Također su bili nominirani za Grammy.

Kao osoba, Flint je u industriji bio poznat kao jedan od najsposobnijih i najdražih likova, s vrlo malo sličnosti s luđakom koji je bio na pozornici i u klubovima. Izvan glazbe, Flintova druga strast bili su motocikli, a pokrenuo je i je motociklistički trkaći tim Traction Control, isporučivši tri pobjede na Isle of Man TT za vozača Iana Hutchinsona, kao i ostale naslove u cestovnoj utrci. Essexov čovjek u suštini, Flint je čak kupio i nekoliko godina vodio pub The Leather Bottle.

Flint je još uvijek snimao i putovao s The Prodigy, a bend je objavio svoj najnoviji album 'No Tourists' u studenom 2018. godine, što njegovu smrt čini još više šokantnom. Bend nije pokazivao znakove usporavanja, s 49-godišnjim Flintom neustrašivim na pozornici kao i uvijek. "Ako se ne namjeravate popeti gore i savijati se, u čemu je smisao?", rekao nam je prošle godine. Izvorni Firestarter nas je napustio, ali njegova energija živi, sadržana u masovno utjecajnom back katalogu koji će nastaviti inspirirati zajednicu plesne glazbe u godinama koje dolaze.

Next Page
Loading...
Loading...