Search Show Menu
Home Latest News Menu
Dodaci

Raving Iran: Promotori / DJ-evi koji riskiraju svoj život za party

Blade and beard tulumare na jednom od najopasnijih mjesta na planetu

  • Mixmag Adria
  • 28 August 2017

Većina promotora ima prilično beznačajne probleme. Kojeg DJ bukirati, ili kako se najbolje nositi s vlasnikom prostora, ili koje račune mogu izbjeći. Iranski promotori imaju malo gore probleme... npr. mogu li nadživjeti kaznu koje bi dobili uhvate li ih kako rade party, ili da li su policajca dovoljno dobro potplatili kako bi im dopustio da plešu do zore u iranskoj pustinji. Iran je zemlja gdje je nedavno 6 glazbenih fanova kažnjeno s 91 udarcem biča jer su pjevali uz pjesmu Pharrell Williamsa - 'Happy',

"To je vrlo opasno, i naravno ilegalno. Od onda se nismo vratili u Iran," govore nam Beard anda Blade, ili Anoosh i Arash kako su poznati vlastima. Prošle godine bili su u dokumentarcu koji govori o njihovom iskustvu promotora u Iranu, i trenutno imaju europsku turneju, uključujući nastup na Tomorrowlandu.

"Partyji na otvorenom u pustinji ili na planinama su super tajnoviti i skriveni daleko, usred ničega," potvrdila je redateljiva dokumentarca Susanne Regina Meures. "Morate iznajmiti opremu, pronaći bus s vozaćem koji želi preskočiti policijske stanice, potplatiti lokalne vlasti i naposlijetku pronaći prijatelje koji sudoboljno hrabri da tulumare pod takvim uvjetima. Nije lagan zadatak."

U suštini, ne postoji klupska scena u Iranu. Glazba, predstave, filmovi, romani - gotovo sve umjetničko - mora prvi biti odobreno od Ministarstva Kulture i Islamskog Vođenja. Producenti Mehdi i Hossein Rajabian nedavno su osuđeni na šest godina u zatvoru zbog "propagande protiv države" - ili ti snimanja underground glazbe s prijateljima. Tu je i reper / pjevač / autor Amir Tataloo s 3,5 milijuna pratitelja na Instagramu koji je osuđen na 5 godina i 71 udarac bičem zbog "širenja zapadnjačke besmrtnosti". Te studenti koje je policija ulovila na partyju i kaznila s 99 udaraca bičem.

"Iran nema rave scenu," slažu se Beard and Blade; ali ima ukorijenjenu kulturološku scenu, kaže Medhi Ansari, iranski ekspat koji je pobjegao od režima kako bi uspostavio ultra kredibilnu techno večer Analog Room u susjednom Dubaiu. "Iranska kultura je povezana umjetnosšću i glazbom otprije nekoliko tisuća godina, i nema te moći koja bi to zaustavila. To je super underground scena ljudi koji tulumare svaki tjedan u svojim domovima, vrtovima, tvornicama i duboko u prirodi poput šuma ili pustinja. Tamo se sve događa. Svi tulumare, ali nitko ne priča o tome."

Do sada. Raving Iran se snimao 18 mjeseci u Teheranu na pustinjskim rejvovima koji traju od sumraka do zore, a organizirali su ih Beard and Blade, s redateljicom Meures koja je koristila skrivenu kameru kako bi snimila scene u Ministarstvu kulture i Islamskom Vođenju.

“Anoosh i Arash predstavljaju veliku grupu mladih koji su na mnogo načina zapeli," kaže Meures. "Rastrgani između Istoka i Zapada, educitani, ali bez mogućnosti pronalaska posla koji je adekvatno plaćen, nisu u mogućnosti putovati i iskusiti svijet, i nikad službeno priznati sa svojom glazbom. I to je samo nekoliko stvari na dugačkom popisu"

Kada se rejvovi dogode, to je prekrasno. Meures to opisuje kao ushićene, šarene klince u perzijskoj pustinji koji plešu u vlastitoj utopiju pod okom jednog od najugnjetavačkih političkih sistema na svijetu." - dokumentarac je testament toj plesnoj dihotomiji. Možda su pravi pobjednici oni koji mogu otići, kao Beard and Blade. Nakon godina organiziranja partyja i prodavanja svoje glazbe "ispod pulta", pozvani su da nastupe na Street Paradeu u Zürichu 2014. Odmah privučeni otvorenošću klupske scene i ljudima, zatražili su azil u Švicarskoj, ostavljajući svoje prijatelje i obitelj iza sebe. Bila je to velika, od životne važnosti odluka, onakva kakva je napajana otvorenošću plesne zajednice. S gažama diljem Europe ovog ljeta, uključujući Tomorrowland, i novim EP-jem na Futuristu, njihova budućnost izgleda svijetlo. Što je više nego što se može reći za iransku razbacanu i rijetku klupsku scenu.

"Od Revolucije, stvari idu na bolje i na gore" kažu Beard and Blade. "No prije nego počnemo rejvati u Iranu, postoje druga pravila i propisi koji se moraju promijeniti."

Taj sentiment ima i Meures. "Nisam namjeravala napraviti politički film, no dati glas ovim mladićima je i način davanja moći - što će naposlijetku biti političko.

Eksponiranje je korak u pravom smjeru, no trebat će se još dosta toga promijeniti s trenutnom situacijom. I da, Iran se mora promijeniti."

Load the next article...
Loading...
Loading...