Search Menu
Home Latest News Menu
Dodaci

Recenzija: Jeff Mills ugrijao Zagreb u najhladnijoj noći!

U Boogaloo na tri floora ni šibica više nije mogla stati

  • Damir Ludvig
  • 26 February 2018

Tri riječi: Mega! Techno! Spektakl! Nedostatak parkirnih mjesta u četiri gradske četvrti, te 300 - metarski četverored unaprijed je govorio da je prostor krcat! Najhladnija zagrebačka noć u ovoj godini nije spriječila ljude da čekaju koliko treba na temperaturi -6°C. Jeff Mills je rasprodao cijeli klub, a Boogaloo je upotrijebio i dodatni treći floor kako bi rasteretio preopterećene kapacitete. Jeff je bio beskompromisan, matematički precizan, a glazba kojom je razvaljivao cijeli klub bio je nemilosrdni beskompromisni distopijski techno.

Jeff Mills je jedna od najvećih ljudina na glazbenoj sceni uopće. To ne govorim kao netko tko je o njemu tek čitao naslove iz članaka, već netko tko ga je osobno upoznao prije dobrih 15 godina i divi se iskrenosti, duhu i mudrosti ovog umjetnika. Osim što ima veliko srce Jeff je nevjerojatno popularan već desetljećima.

Mene je osvojio dok je nastupao pod nazivom The Wizard, pseudonim koji mu zaista odgovara jer govori o njegovoj neograničenosti i miješanju stilova kao što su funk, disco, hip-hop, soul, downtempo, electro, rock, house, techno u jednom setu.

Međutim, svijet je Millsa doživio isključivo kao techno izvođača, što je logično jer je s tim žanrom daleko najviše postigao. No, Mills je daleko više od toga. Jeff je toliko naslušan, načitan, talentiran i jednostavno kompletan umjetnik da je nazvati ga samo techno izvođačem isto kao da novi iMac nazivate običnim digitronom.

Kako bi cijelom svijetu pokazao svoj prestižni talent. Jeff Mills je 2004 sa svojim francuskim kolegom Laurent Garnierom krenuo na zajedničku pod nazivom "Expect The Unexpected". Turneja nije bila za svakoga i mnogi su fanovi koji zapravo ni ne poznaju ukupni opus ove dvojice genijalaca bili razočarani.

A onda je slijedio najveći udarac Millsovom otvorenom duhu. Bilo je to odmah nastupa pod monikerom The Wizard na festivalu Sonar 2009. Tijekom nastupa Jeff je kombinirao vinile iz najboljih glazbenih razdoblja dvadesetog stoljeća i miješao ih na način kakav malo tko može. Međutim, doslovno je ispraznio plesni podij i pretrpio hejterske ispade sa svih strana. Njegova istinska veličina nije prihvaćena od publike. Jeff je tada izjavio da više ne misli nastupati kao The Wizard i fokusirao se na druge projekte.

U prijevodu, to je značilo Techno, Techno i samo Techno.

Znam da sam u manjini onih koji su se u Boogaloo zaputili bez euforije i bez prevelike želje za slušanjem najmanjeg dijela kolekcije koju ovaj DJ zapravo posjeduje. No, ipak budući da znam da se radi o divnoj osobi koja zaslužuje ogromno poštovanje stigao sam u klub. Nakon što sam pola sata tražio slobodno parkirno mjesto.

Ne sjećam se kad sam zadnji puta vidio toliko krcati Boogaloo. Zapravo, ne sjećam se da li sam ga ikada vidio tako krcatog.Plesni podij u velikoj dvorani bio je dupkom pun, kao da se radi o nekom rock festivalu na kojem su gosti iznenađenja The Rolling Stones. Ne bi me začudio ni da je krenuo spontani stage diving. No bez obzira na beskonačno more ljudi i potencijalni Guinnessov rekord u grupnom dirty dancingu, partijaneri, poznate osobe, DJ-i, novinari, iskusni plesači i novaci na sceni su cijelo vrijeme bili tolerantni, kulturni i strpljivi, a boravak u ovakvoj publici bio je doslovno gozba pozitivne energije.


Početak Millsovog seta bio je doslovno kao odbrojavanje na dočeku novog milenija i euforija koju je njegova pojava za pultom izazvala je neopisiva. Krenuo je bez pardona, bez predumišljaja s distorziranim zvukovima poznatih Rolandovih ritam mašina. Visoke TR- 909 činele parale su uši, a TR-808 Claves su doslovno stimulirale proizvodnju dopamina u mozgu.

Bez obzira s kakvim sam stavom došao u klub, poveden atmosferom, brutalnom energijom i predragim ljudima koji su bili u publici, ostao sam bez riječi. Ovaj je pedesetčetverogodišnjak još jednom dokazao da je u futurističkoj trci daleko ispred i triput mlađih umjetnika na svjetskoj sceni, te da ne misli prestati. Svaka mu čast!

Load the next article
Loading...
Loading...