Search Show Menu
Home Latest News Menu
Blog

Riječi iz svijeta plesne glazbe koje bi se trebale dodati u Oxfordski rječnik

Ove bitne komponente klupskog vokabulara zaslužuju prepoznatljivost

  • Mixmag Adria
  • 27 July 2017

Svake godine dodaju se mnoge nove riječi (oko 1.000) u Oxfordov engleski rječnik (Oxford English Dictionary – OED), i na taj način uspostavlja se kanon u bogatoj konstrukciji engleskog jezika. Tijekom 2017. godine smo stekli ljubitelje 'pogonophobie', to je čudesni epigram koji znači snažnu mržnju brada, a u suštini najučinkovitije opisuje poslijepodneva provedena u Shoreditchu ili Brooklynu. Još jedna nova riječ među stotinama je '420', sleng pojam za pušenje trave, što je isto korisno za opisivanje poslijepodneva provedenog u Shoreditchu ili Brooklynu.

Prošlog mjeseca, Eminemova hip hop skladba 'Stan' što označava obožavatelja-uhodu, je upisana u svete stranice, što nas je navelo na razmišljanje. Postoji cijeli niz dance glazbenih pojmova koje upotrebljavamo gotovo svakodnevno, i koje čine ključne komponente našeg vokabulara, te je krajnje vrijeme da i dance glazba dobije neko priznanje od Oxfordskog riječnika. Znate, još ponešto osim 'twerk'. Pogledajte naš izbor u nastavku.

Banger

'Banger' postoji u OED-u, ali njegove trenutne definicije su krajnje nedovoljne. Kobasica? Ne. Pokvaren motor? Ne. Vatromet? Pa recimo da je blizu, ali ipak ne. Banger je jebeni banger, prijatelju. Ta suludo dobra melodija koja zapali rave i učini da plesači, baš svaki put, naprosto podivljaju u svoj svojoj nesputanoj energiji. Zapravo, ovo značenje je od vitalne važnosti za leksikon plesne glazbe, tako da predlažemo da to bude jedina definicija riječi, a sva ostala značenja da se izbrišu. Sljedeću noć Guy Fawkesa uhvatite nas u pokušaju da zapalimo fitilj na masi starog Daft Punka i Chemical Brothers vinila, dok mladi skauti prže poput kebab-štapića na otvorenoj vatri Underground Resistance ploče, a lokalni lopov pokušava da zapali novi R&S komad.

Woiiiiii

'WOIIIIII' i nije toliko riječ koliko je zvuk čistog, neupadljivog hypea koji eksplodira iz visceralne dubine vaših pluća kada DJ pusti jedan od gore pomenutih 'bangera'. No, onomatopeje su dozvoljene u OED-u, a taj je zvuk pravi klupski element, odmah uz zvuk bubnjeva i hi-hata. I da OED, velika slova i svih šest su bitni. (Dobro, ajde zadovoljit ćemo se i sa 'Woi' ako baš moramo.)

Plur

Ah, PLUR (Peace, Love, Unity, Respect). Mir. Ljubav. Jedinstvo. Poštovanje. Četiri stupa rave scene, ujedinjeni poput svetog Tetrisa čine temelj za oblikovanje naših kulturnih vrijednosti. Sljedeći put kad vidite neki vid divljaštva da se odvija u klubu, ne bi li bilo korisno imati službeni dokument koji bi podsjetio agresivne pojedince da se dovedu u red u skladu sa PLUR-om? Jednostavno mislim da bi nasilni delinkventi dobro reagirali na ljude koji su preletjeli rječnike u zoni za pušače. Isto tako, kada PLUR bude upisan, možemo pokrenuti kampanju i za Plurnt, spontano dodajući twerking i tako ga pretvoriti u sveti rave panteon.

Gully

Jedan za bas glave. Ako ste ikad vidjeli DJ-a da pušta neke mračne, basom ispunjene britanske ritmove koji zvuče kao da su rođeni i odgojeni u dnu, na prehrani crnog mulja i laktoze onda znate o čemu govorim. Zabacite glavu unatrag i poviknite: 'GULLY'. A još bolje ako sve iskombinirate s prstima uperenim poput pištolja.

Percy

Percy – ima značenje osobnog favorita, predstavlja dragocjenu vezu koju imamo s našim omiljenim glazbenim zapisima. U klubu, dance glazba znači zajedničko povezivanje ritma DJ-evog repertoara, ali tamo unutra također postoji i visok stupanj intimnosti. Pojedine pjesme imaju veću razinu osobnog značenja za određene ljude, i utjelovljuju ljubav koja nadilazi prirodne granice. Te pjesme nazivamo 'percy'. Percy je ona pjesma koja vas progoni posljednjih 8 mjeseci nakon što vas je naprosto rasturila kad ju je pustio vaš omiljeni DJ u vašem omiljenom klubu. Percy je pjesma koja će učiniti da svaki put vrištite 'WOIIIIII' na plesnom podiju. Percy je pjesma zbog koje ćete morati natjerati sebe da je prestanete slušati kako je ne bi oštetili od prekomjernog puštanja. Percy je prioritetni novi dodatak za OED.

Untz

Untz. Kakav zvuk. Miljama daleko, prije dolaska u klub ili festival, čujete zvuk koji se filtrira kroz zrak šaljući tremor uzbuđenja kroz vaše tijelo u očekivanju ubitačnih zvukova bubnjeva i basova u kojima ćete se utopiti. Ako riječ 'baa' – kao oglašavanje ovaca postoji u riječniku, onda i zvuk koji šalje ravere diljem svijeta u blaženstvo, svakako treba dodati. Napomena: kada se odnosi na ritam njemačkog techna, onda se slovka kao Üntz.

Pinging

Niti jedna riječ ne opisuje dovoljno dobro ono žarko uzbuđenje euforične opijenosti kao što to čini 'pinging'. Taj snažno pobuđujući zvuk, koji vam u mozgu stvara vijuganje, skakutanje, žuborenje izvora, kao serotonin koji teče vašim venama poput vode koja se obrušava preko ruba Niagarinih slapova. Izražavajući taj vrtlog neodoljivih iskonskih doživljaja tako jezgrovito, tako elegantno, tako apsolutno, čini je obveznom riječju za bilo koji rječnik koji teži ka opisu dance glazbe. Možda je treba ipak držati izvan izdanja za osnovne škole.

Clanger

Hej, nisu sve dance glazbene riječi pozitivne. 'Scena' je nejasna hrpa, i naprosto voli da se zapetlja u malo pljuvačine i zakulisnih radnji, kada se za to ukaže prilika. Na primjer, kada DJ pusti 'clanger', ili dodgy mix, oni se vole cerekati i došaptavati tu riječ svojim iskeženim prijateljima. To je ključni izraz na usnama dance glazbenih snobova diljem svijeta. Zato pokreni se OED, zaviri malo tamo, pogledaj možemo li ih konačno učiniti sretnim.

Load the next article...
Loading...
Loading...