Search Menu
Home Novosti Menu
Intervjui

Riva Starr: "Volim vjerovati da postoje posebne trake za posebne trenutke"

Razgovor na ADE-u povodom izdavanja njegovog novog albuma kojeg prati launch party u Amsterdamu

  • Mixmag Adria
  • 18 October 2018

Riva Starr je jedan od najcjenjenijih i najraznovrsnijih house / tech house imena u posljednjih nekoliko godina.

Oko 2009. je počeo izlaziti na površinu, velikim dijelom zahvaljujući njegovom super uspješnom remixu za Reboot - 'Enjoy Music' iz 2010. koji je izašao za Defected, a nakon toga je uslijedilo pokretanje Snatch! Recordsa koji je danas pri samom vrhu popularnih i relevantnih klupskih etiketa house i tech house glazbe.

Nedavno je osnovao i Brock Wild etiketu, te novi alias Soul Speech (prvo izdanje Soul Speecha je bilo 2016.), a Mixmag Adria je s njim sjeo na pivu tijekom Amsterdam Dance Eventa kako bi porazgovarali o novom albumu 'Curveballs' koji će imati i svoj launch party u Amsterdamu u petak, 19. oktobra u suradnji s Beatportom.

Album izlazi 26. oktobra na Truesoul labelu, a preview traka, kao i pre-oreder albuma možete napraviti ovdje.

U nastavku pročitajte što nam je Riva imao za reći.

m: Uskoro izdaješ svoj novi album kojeg prati i launch party s Beatportom ovdje u Amsterdamu. Koliko ti je trebalo da ga produciraš, završiš i što nam možeš reći o albumu?

Riva: Za sam album mi je trebalo oko šest mjeseci, naravno nisam radio na njemu svaki dan jer imam i drugih projekata i nastupa. Zatim sam uzeo koji dan da razradim koncept, napravio sam mnogo traka i trebao sam odabrati one koje sam htio na albumu, nisam htio biti pretenciozan s albumom i nekim umjetničkim konceptima, samo sam htio složiti kolekciju klupskih traka i prikazati ono što trenutno vrtim u klubovima - vrlo jednostavan koncept.

Radimo album launch u W hotelu u Amsterdamu ovog petka uz moje prijatelje...dobro sad već mogu reći - Claptone, Upercent i Davide Squillace nastupaju. Party je napravljen u suradnji s Beatportom i Truesoul, koji je label Adama Beyera...i da, to je to!

m: Imaš li neku najdražu traku s novog albuma?

Riva: Nikad ne bi mogao odabrati jednu, sve ih volim, jer ih inače ne bih dodao na album. Svaki dan mi se svidi nešto drugačije, čak i u klubovima znam mijenjati setove. Ne može se ni svaka traka puštati u klubu u bilo koje vrijeme. Volim vjerovati da postoje posebni trenutci kad možeš pustiti jednu traku, a u nekom drugom trenutku neku drugu traku. Npr. postoje razlike između festivala i klubova - ne može se svaka traka pustiti svugdje, što mi je super jer sam htio napraviti album koji će imati i te posebne trake za posebne trenutke.

m: Kako je došlo do suradnje s Jocelyn Brown na albumu?

Riva: Ako ću biti potpuno iskren, lik s kojim smo malo prije pričali (prije nego smo se sjeli u kafić, Riva i njegov menadžer su pričali s nekim starijim gospodinom koji je sjedio na klupici u blizini - nisam imao pojma tko je) je zapravo vlasnik originalnog vokala, haha. Ta traka je bila izdana u prošlosti na "pop" način. Kako smo dobri prijatelji, zamolio sam ga vokale iz originalne verzije koje smo ponovno iskoristili - ona je bila sretna, on je bio sretan, pa tako i mi. Dobili smo jako dobar odaziv od strane DJ-eva zbog čega sam i ja sretan.

m: Započeo si producirati glazbu i pod imenom Soul Speech. Glazba koju produciraš s tim imenom ima sličnosti s Riva Starr zvukom, ali opet se razlikuje. Zašto si odlučio pokrenuti novi alias i kako biraš glazbu koju ćeš izdavati pod tim imenom?

Riva: Možda se nekad čini glupim iz perspektive publike, no s moje strane nikako ne. Najviše jer će Soul Speech uvijek biti 100% na house strani, old school, više vokala, i "proper" pjesmama u budućnosti, dok s Rivom uvijek imam taj neki techy zvuk i nekad radim neke čudne stvari. Htio sam odvojiti projekte i zabaviti se sa Soul Speech aliasom producirajući više house glazbe, a imam i techno alias za svoje techno uradke, bassy house alias za zvuk koji više odgovara Dirtybird zuku...Mislim da nije pametno imati jedan alias za sve, jer to može zbuniti ljude, a buni i mene. Kad sviram kao Riva u klubu, imam određen zvuk, ako ikad budem nastupao kao Soul Speech, mogu vrtiti dublji house, dok s Rivom mogu vrtiti i techno.

m: Imaš novi EP vani s Todd Terryjem. Kako je bilo raditi s legendom tog kalibra?

Riva: Todd Terry mi je prijatelj godinama, očito je legenda i imalo je smisla izdati suradnju sa Soul Speech imenom. Kao što sam ti već rekao, Soul Speech želim koristiti za više housey, classic housey zvuk s modernim dodirom, pa smo odlučili napraviti suradnju, a on je majstor, zna jako dobro što radi haha. I k tome je super friendly, odlično smo se zabavili i trenutno je traka među top 10.

m: Planiraš li neke nastupe kao Soul Speech?

Riva: Ne još, jer mislim da ako krenem nastupati s novim projektom, to bi značilo i dosta pripreme, a za to trenutno nemam vremena te vjerojatno ni sam projekt nije još dovoljno velik da bi ga izvodio uživo, no ideja je da se naprave neka specijalna pojavljivanja.

m: Ove godine si napravio veliki i uspješni remix za legendarnu house stvar od Davida Moralesa - 'Needin' you'. Kako je došlo do toga?

Riva: Imamo jedan projekt koji se zove Snatch! Classics, radi se o posebnom projektu na kojem radimo remikseve klasika. Već smo imali remix 'Superstylin' od Groove Armade koji je došao na prvo mjesto, zbog čega sam bio jako sretan, pa smo nastavili to raditi s FPI Project - 'Rich In Paradise' te 'Needin' You'. Dobri smo prijatelji s Davidom, i oduvijek sam volio tu stvar, pa smo ga tražili da nam pošalje kanale od pjesme i uspjeli smo ju licencirati, a svoju verziju sam napravio prema svojem stilu i zvuku. Stvarno je bila dobro primljena, zvuči sirovo i lijepo, nadam se i aktualno i klinci ju vole, još uvijek se vrti. I nije bilo lako za napraviti taj remix, jer stvari se tek kreću odvijati nakon četiri ili pet minuta. Pet minuta se gradi i gradi, što nije baš lako za pustiti, ali volim raditi stvari na svoj način - i takav klasik se mora napraviti na svojstven način inače ne može biti fresh, pritom ne mijenjajući dušu originala, a tek to je bio izazov. Nadam se da je ispao ok.

m: Pokrenuo si i label Brock Wild. Po čemu se razlikuje od Snatcha?

Riva: Pa radi se o istom konceptu kao i s aliasima kod produkcije. Brock Wild je više crossover kao label, trake sadrže više basa, u nekom UK / američkom zvuku basa, više utjecaja s hip hopom, reggaeom i svime između. Kao da je...ne bih rekao ozbiljniji u usporedbi sa Snatchom, ali povezan s određenim zvukom.

m: Postoje li neki producenti čija bi imena izdvojio, a da izdaju na Snatch! Recordsu?

Riva: Ima ih nekoliko, npr. Rogue D koji je nekad bio dio Flashmob dvojca, sada ima svoj vlastiti projekt i izdanje na Hot Creationsu s Patrick Toppingom i čeka nas nadolazeće izdanje na Snatchu. Volim Dario D'Attisa, Ciclo iz Kolumbije s house stilom a volim i stil koji radi Vision iz New Yorka. Jako moćno i malo više techy, no jako dobro. Tu je i Dateless čiju glazbu jako volim, ima izdanja na Snatchu i Brock Wildu te Hot Creations. Još ću spomenuti Upercenta koji je u porastu, a izdavao je za nas, pa Diynamic, Kompakt...jako je dobar!

Load the next article
Loading...
Loading...