Search Menu
Home Novosti Menu
Intervjui

Roberto Ingram: "Današnja se glazba bori s nevoljkošću mainstreama da krene naprijed!"

Veliki intervju pred povratak u Lazarete

  • Mixmag Adria
  • 2 February 2018

"Od kada pamtim, plesna glazba je dio mog života", rekao je Roberto Ingram, DJ i producent koji stiže u dubrovački klub Lazareti ovog vikenda, u subotu, 3. veljače.

90-ih je dublje ušao u house scenu s rezidencijama u Hollywood Palace, Spice, The Mayan, i drugim Los Angeles klubovima. 1995 seli se u München gdje dodatno razvija svoj zvuk. Nastupao je diljem svijeta, a u Lazarete se vraća nakon gotovo 12 godina.

U nastavku pročitajte ekskluzivan intervju uoči njegovog ponovnog nastupa u Hrvatskoj.

Razgovarao: Tomislav Brusač

m: Pozdrav Roberto, tvoja karijera počela je rasti tijekom 90-ih, možeš li nam više reći o tome, kako si ušao u glazbu i DJ-ing?

Roberto Ingram: Pozdrav i hvala na intervjuu, zadovoljstvo mi je. Pa, od kasnih 70-ih do 90-ih prikupljao sam glazbu iz vlastitog zadovoljstva, a oduvijek me zabavljala nova glazba od artista kao što su Marvin Gaye 'Whats Going On', The Sugarhill Gang - 'Rapper's Delight', The Clash 'London Calling', Donna Summer - 'I Feel Love', Kraftwerk - 'Music Non Stop', Prince - 'Purple Rain', Michael Jackson - sve njegovo, De la Soul, Eric B & Rakim - 'Paid In Full', Slick Rick - 'Childrens Story', Public Enemy - 'Rebal Without a Pause', Doug E Fresh & Slick Rick The Show — LL Cool Jay 'Mama Said Knock You Out', samo su neke stvari, a ova lista mogla bi se nastaviti i nastaviti. Onda sam 80-ih plesao na vrlo popularnom televizijskom programu 'Soul Train', koji je bio najveći plesni show u SAD-u, a još je i danas vrlo cijenjen. Čuo sam Grandmaster DST kako scratcha na broj 1 hit Herbie Hancocka, 'Rockit' i to je bila moja inspiracija da krenem u DJ-ing. Zbilka volim svu kvalitetnu glazbu. Točka.

m: Je li istina da si dugo vremena bio plesač?

Roberto Ingram: Da, počeo sam kao vrlo mlad s uličnim plesom (Popping, Locking & Break Dancing), ušao sam u mnoga natjecanja uličnog plesa u južnoj Kaliforniji i Los Angelesu, dok sam učio i nešto baleta i jazz dancea. Ubrzo nakon toga, počeo sam raditi za Asics Tiger Cooperation kao glavni koreograf tima od osam plesača, koji su predstavljali sportske linije odjeće brenda, na velikim marketinškim eventima diljem svijeta.

m: Koje je tvoje najdublje sjećanje iz tvojih ranih dana?

Roberto Ingram: Ovo je teško. Bio sam tako mlad, motiviran i prepun ljibavi i života. Glad za izražavanjem je bila moj prvi posao 80-ih i kroz 90-te. U LA-u sam imao tri različita DJ posla, puštao hip hop, acid jazz, soul, R&B i House u Hollywood Palace, Spice i The Mayan, potom moji vlastiti Network eventi - Eastside Session, Blowfish, Celebration Of Life. U 90-ima Techno na Maydayu, Love Parade u Berlinu, Valkana Beach Festival u Hrvatskoj, The Best Zagreb te Ambasada Gavioli u Sloveniji.

m: Što misliš o današnjim zvukovima i u kojem će smjeru ići dance glazbena scena u bližoj budućnosti?

Roberto Ingram: Mislim da je glazba jedno od najvećih božjih čuda i imam najveće moguće poštovanje prema njezinoj moći da premosti sve rasne razlike, drži moj um otvorenim, pružajući mi kanal da izrazim emocije, drži me dalje od problema, inspirira me kroz sve životne izazove. Glazba ima svoj način prelaženja svih granica, premošćivanja rupa do različitih načina ekspresije. Iako sam vrlo pozitivan i optimističan, današnja se glazba bori s nevoljkošću mainstreama da krene naprijed. Za svakog artista, producenta, kreativni talent, postoji ciklus rada koji se mora odviti prije nego što osoba može vidjeti vrlo snažnu budućnost. Snažno vjerujem u glazbu i to će uvijek prevladati.

m: Odakle crpiš inspiraciju, što najviše na tebe utječe dok stvaraš glazbu?

Roberto Ingram: Pa, jedna od mojih inspiracija je moja serija podcasta neovisne glazbe - Decisive Podcast Series, u kojoj ima podkategorija. Puno vremena provodim istražujući tehnologiju, studijsku opremu te učeći kako biti bolji u neovisnom radijskom novinarstvom, no slušajući neke od svojih omiljenih figura, Gilesa Petersona s Worldwide FM-a, Kurt Alexander - Bigboy Tv, Laurenta Garniera - PPB Radio i mnoge druge. S ovakvom praksom, imam puno utjecaja i inspiracije, većinom snage uličnog znanja jer je to najsirovija forma ekspresije kojoj sam totalno predan.

m: Što voliš raditi kada nisi iza deckova ili u studiju?

Roberto Ingram: Volim provoditi vrijeme s obitelji i bliskim prijateljima, cijeli sam u “Soulfoodu”, pa sigurno dva, tri puta godišnje kuham omiljene recepte moje majkeo - Black Eyed Peas, Cornbread, Sweet Potato Pie, Collard Greens i 6-8 kg puretine. Volim pileća krilca, volim eksperimentirati s kod kuće pripravljenom hranom, koja je priređena s ljubavlju. Volim biti okružen pozitivnim i optimističnim ljudima, plivati, otići u teretanu, a volim i umjetnost na mnoge načine. Jednostavan sam lik, no ponekad pomalo sebičan i kompliciran, pa volim i sam provoditi vrijeme i ne raditi ništa osim gledati neovisne filmove, jesti kokice i natočiti čašu vina.

m: Već si jednom nastupio u Dubrovniku, u Lazaretima. Kakvo ti je bilo to iskustvo?

Roberto Ingram: Obožavam Dubrovnik i Lazarete. Prošlo je puno vremena, no uvijek mi je zadovoljstvo nastupati za ljubitelje glazbe u vašoj zemlji. Hrvatska je uistinu jedno od mojih omiljenih mjesta. Tamo sam imao prekrasna iskustva i upoznao puno divnih prijatelja, koji su mi i danas jako dragi. Znate koji ste!!

m: Što ovog puta očekuješ od publike, nakon više od 10 godina od posljednjeg nastupa u Lazaretima?

Roberto Ingram: Pa, ovo je zora nove generacije, no očekujem živahnu grupu partijanera, kao i uvijek, jer me u prošlosti nisu nikad razočarali, čak ni onda kada se meni nije baš svidio moj nastup. (Pretpostavljam da nisam nikad zadovoljan)

m: Radiš li trenutno na nekim novim produkcijama?

Roberto Ingram: Da, uvijek radim u smjeru stvaranja nove glazbe koja će učiniti razliku. Do sada sam više surađivao s live glazbenicima, nego s ostalim producentima, kao što su Jay Denham, Arttu Snellman, dok ne budem ove godine spreman izdati solo materijal.

m: Koji bi bio tvoj idealan b2b partner?

Roberto Ingram: Iskreno, nisam baš neki fan b2b setova, ali ako bih baš morao birati onda Amelie Lens, Laurent Garnier, Derrick May, Derrick Drive Train,

m: Imaš li poruku za naše čitatelje?

Roberto Ingram: Hvala Mixmagu na intervjuu, cijenim to. Nadam se vidjeti rasplesanu publiku u Lazaretima u subotu jer je vrijeme za techno. Hvala vam svima za podršku i očekujte moje izdanje ove godine. Slobodno me kontaktirajte na mojoj Facebook stranici ili poslušajte moj Decisive podcast.

"SUPPORT GOOD INDEPENDENT MUSIC & ITS MAKER - STAY TRUE TO THE MUSIC IN ITS RAWEST FORM & CONTINUE TO SUPPORT THE ARTS."

Load the next article
Loading...
Loading...