Search Menu
Home Novosti Menu
Blog

Saga o Ibizi (III. dio): ''People from Ibiza''

Završetak Arsenove sage o Bijelom Otoku

  • Arsen Pavešić Foto: Službene stranice i Facebook
  • 16 May 2019

U prva dva dijela sage o Ibizi spomenuli smo neke od najvažnijih poduzetnika koji stoje iza globalne fame ovog party otoka, kao i DJ-e koji su odigrali ključne uloge u najpoznatijim klubovima. Naslov posljednjeg dijela dolazi od istoimenog hit singla iz 1984., čiji je autor hrvatski pjevač Sandy Marton, a predstavit ćemo neke od najznačajnijih osoba koje su tijekom 80-ih i 90-ih godina stvorile mit o Ibizi.

Tony Pike i Freddy Mercury u Pikes hotelu
Foto: Pikesibiza.com

Tony Pike

Tony Pike - vjerojatno najpoznatiji hotelijer na Ibizi. Parola njegovog kultnog Pikes Hotela, otvorenog 1980., glasila je ''You can check in, but you can never check out''. Okorjeli plejboj, hedonist i avanturist kojeg je Boy George prozvao ''Hugh Hefnerom Ibize'', kao tinejdžer se prijavio u Kraljevsku mornaricu, sa željom da oplovi svijet. 50-ih godina se iskrcao u Australiji i otvorio umjetničku galeriju u Sydneyu. Pet puta se ženio i razvodio, radio kao model za cigarete Winston i istraživao Oceaniju na starom jedrenjaku. Kad je kupio otočić blizu Papue Nove Gvineje, otkrio je da ondje živi pleme kanibala te ga prodao i vratio se u Europu. Na Ibizu je stigao 1978. i kupio ruševnu vilu iznad gradića San Antonio koju je, dvije godine kasnije, pretvorio u Pikes Hotel. Legenda o Pikes Hotelu nastala je 1983., kad ga je menadžer grupe Wham! odabrao kao lokaciju za novi spot ''Club Tropicana''. Tony se u spotu pojavio u ulozi barmena, a veliko prijateljstvo s George Michaelom narednih je godina proslavilo hotel. Postao je omiljena rezidencija celebova kao što su Grace Jones, Freddie Mercury, Julio Iglesias, Mike Oldfield, Frank Zappa, Simon LeBon, Diego Maradona, Sade, Kylie Minogue i dr. Tony Pike je preminuo 24.2.2019. u 86. godini na Ibizi.

Foto: Adrian Boot

Grace Jones

Ako je Pike bio ''Mr Ibiza'', onda titula ''Miss Ibize'' pripada Grace Jones, pogotovo zato što su bili ljubavni par godinu dana. Legenda kaže kako je jednom prilikom Tonyjeva bivša supruga ganjala Grace nožem oko bazena Pikes Hotela. Grace je na Ibizu stigla kao velika zvijezda, nakon uspješnih albuma ''Nightclubbing'' i ''Slave to the rhythm'' te ulogama u ''Conanu'' i ''James Bondu''. Nakon prekida sa Pikeom, još se nekoliko godina provodila na Ibizi i postala jedno od zaštitnih lica party otoka. Moglo ju se sresti u klubovima Pacha, Amnesia i Ku ili na plaži nekog od nenaseljenih otočića u Balearima.

Foto: Dirk Herbert

Nina Hagen

Istočnonjemačka punk kraljica živi na Ibizi od sredine 80-ih. Njeno vječanje iz 1987. i danas se pamti kao jedna od najluđih zabava svih vremena. Među uzvanicima su bili pripadnici Hell's Angelsa, Mick Jagger, Grace Jones i Die Toten Hosen, a udala se za Iroquisa, 18-godišnjeg pankera iz Južnoafričke Republike. Brak je kratko potrajao i služio kao provokacija u promotivne svrhe za njen album ''Punk Wedding''. Nina je na Ibizi često nastupala u klubu Ku, što joj je osiguralo status gay ikone, pogotovo nakon što je postala svojevrsna muza Jean Paula Gaultiera. Pokrenula je i vlastiti program duhovne obnove, potaknuta navodnim vizijama izvanzemaljaca, a u sklopu koje, sa skupinom glazbenika, organizira koncerte bajana - indijskih duhovnih pjesama.

Foto: Richard Young

Freddie Mercury

Poznato je kako je legendarni frontman grupe Queen, početkom 80-ih, radikalno promijenio imidž. Hipijevski look zamijenio je pripijenom odjećom, nabio je mišićnu masu, ošišao se i pustio brkove. Tih je godina otkrio i Ibizu, na kojoj je izgradio reputaciju party-animala. Iste godine kad se na Ibizi udala Nina Hagen, Freddie je, u Pikes Hotelu, priredio višednevnu zabavu za svoj 41. rođendan. Mercury je upravo tu '87. proveo većinom na Ibizi, kad je snimio i ''Barcelonu'' sa Montserrat Caballé. Premijera singla, a ujedno i snimanje spota priređeno je u klubu Ku, gdje je Mercury bio redovan gost.

Pedro Almodovar

Najpoznatiji španjolski filmaš i borac za prava LGBT zajednice, Pedro Almodovar jedan od pionira kontra-kulture na Ibizi, nastale još za vrijeme diktature. Nakon što je odslužio vojni rok u Madridu, krajem 60-ih, priključio se jednoj skupini hipija i proveo nekoliko godina na Ibizi. Kraj diktature kojeg je dočekao kao zaposlenik nacionalnog teleoperatera u Madridu, značio je izlazak homoseksualaca iz ilegale. Do kraja 70-ih Pedro je postao jedan od lidera nove generacije slobodnih umjetnika. Prije svjetske slave u 80-ima provodio je velik dio vremena na Ibizi, na relacijama Ku – Pacha, gdje i danas rado boravi, bilo u društvu svog partnera Fernanda Iglesiasa ili svoje muze, glumice Rossy De Palma, poznate po kultnom Almodovarovom filmu ''Žene na rubu živčanog sloma''

Foto: Manumission

Mike i Claire McKay

Braća Mike i Andy McKay pokrenuli su 1993. party serijal Manumission, u mančesterskom klubu Equinox. 1994. je Manumission postao place to be u Manchesteru, ali i izazivao dosta problema zbog svoje gay-friendly politike. Iste godine su braća sa svojim suprugama Claire i Dawn ljetovala na Ibizi. Nakon jedne noći u klubu Ku, odlučili su ondje stvoriti novi dom Manumissiona. Nakon što je 1995. Ku preimenovan u Privilege, Manumission se etablirao kao jedan od najpoznatijih klupskih brendova na Ibizi, s Mikeom i Claire kao zaštitnim licima. Za razliku od većine party promotora, ovaj se bračni par pojavljivao na flyerima i plakatima, a u klubu preuzimao funkciju glavnih animatora. Mike, Andy, Claire i Dawn postali su stalni stanovnici Ibize, a Manumission je potrajao do 2008.

Aristokracija

Među onima koji su na Ibizi potražili utočište bilo je i pripadnika kraljevskih i plemićkih obitelji koji su uvijek plijenili pažnju i bili poželjno društvo. Maria Gabriella Savoy, kći posljednjeg talijanskog kralja Umberta II. stigla je na Ibizu je još 1966., nakon što je odbila bračne ponude iranskog Shaha i budućeg španjolskog kralja Juana Carlosa. Među istinskim pionirkama nalaze se i prognane mađarske barunice Lidya i Arlena Hatvany, a svoje su fince (tradicionalne vile) na Ibizi imali i knez Albert od Monaka, grofica Jacqueline de Ribes, baskijski Markiz De Olaso, Ira von Furstenberg i Agatha Luiz De La Prada, gdje je ljeti boravila čitava plejada aristokratatskog jet-seta.

Foto: Essentiaibiza

Hipiji

Nasljeđe hipi kulture danas je na Ibizi prisutno kroz specifične buvljake – hippy markete, od kojih je najstariji i najpoznatiji onaj na Punta Arabi u San Antoniu, otvoren 1973. Najezdom partijanera, hipi zajednica bilo je sve manje. Najveći egzodus bilježi se upravo krajem 80-ih, no posljednje hipijevske kolonije još se uvijek nalaze na sjeveru otoka. Svojedobno su ondje boravili i članovi Pink Floyda te Roman Polanski. Na Punta Arabi se danas mogu sresti još samo tri starosjedioca. Francesca, rodom iz San Francisca, boravi na Ibizi od 70-ih, izrađuje šešire i nakit koje prodaje na Punta Arabi. Raoul je vjerojatno najstariji ulični svirač na Ibizi, a ručno izrađene udaraljke svira preko 30 godina. Maria na Punta Arabi ima najstariji štand, na kojem prodaje nakit i instrumente američkih Indijanaca.

Smilja Mihailović, Fabio Testi, Ursula Andres, foto: Adlibibiza

Smilja Mihailović

''Srpska princeza'', kako su je prozvali na Ibizi, gđa Mihailović zapravo nije bila plave krvi, ali je zato bila predstojnica kraljevskog ureda Karađorđevića u egzilu i dugogodišnja ljubavnica kralja Perta II. Na Ibizu je stigla 70-ih preko kraljevog bratića Aleksandra Pavla i njegove supruge Marie Pie Savoy (sestre Marie Gabrielle). Kako se kretala u krugu kraljevskih potomaka, bogatih i slavnih, stekla je ugled egzotične bonvivanke. Nikad nije demantirala titulu princeze koju su joj nadjenuli, već je to iskoristila za pokretanje vlastite modne linije. Kao modna kritičarka, pisala je kolumne o modi u više španjolskih časopisa. Ostala je živjeti na Ibizi, gdje je i preminula početkom 90-ih.

Sandy Marton

Čovjek iz uvoda priče, Aleksandar Marton, rođeni je Zagrepčanin. 1980. odselio je u Milano, u namjeri da studira modni dizajn. No tijekom jednog noćnog izlaska, upoznao je Claudia Checcetta, vrlo popularnog TV voditelja festivala San Remo i Festivalbar koji je, između ostalog, ''otkrio'' Jovanottija, 883 i Sabrinu. Claudio mu je ponudio da radi na njegovoj radio stanici DEE JAY, a ubrzo otkrio da i Sandy svira i pjeva. Milansko modno-glazbeno društvo u kojem se kretao odlazilo je na Ibizu svakog ljeta, a '84. Sandy predlaže Checcettu da naprave ''People from Ibiza'', prvi komercijalni singl u kojem se pojavljuje ime otoka. Singl je postao instant hit, osvojio top ljestvicu u Italiji i diljem Europe, a Sandy je postao vrlo popularan i na Ibizi. Iako nije više ponovio uspjeh ovog singla, na Ibizu je nastavio odlaziti. Posljednjih godina se vratio na scenu, nastupajući na raznim retro zabavama.

U stvaranju mita o Ibizi sudjelovalo je još mnogo kreativaca, poduzetnika i osobenjaka, tako da ovo nipošto nije nikakva top lista, već više uzorak koji je poslužio dočaravanju raznolikosti ljudi koji su dali svoj doprinos tijekom posljednjih 40-50 godina i pripremili otok za neke iduće naraštaje...

Next Page
Loading...
Loading...