Search Show Menu
Home Latest News Menu
Intervjui

Sophia Sommermann: "MP3 je kao cyber sex, djeluje kao dobra ideja, no rezultat je razočaravajuć!"

Kaže kako su ploče prava stvar

  • Mixmag Adria
  • 26 January 2018

Dvadesetčetverogodišnja Sophia Sommermann, administrativni je menadžer kompanije deejay.de, firme koja je prerasla u jednu od vodećih svjetskih online trgovina pločama. Iako nije DJ, voli puštati vinile, isključivo sebi za dušu.

Razgovarao: Damir Ludvig

m: Svijet je bio šokiran kad je Panasonic najavio prestanak proizvodnje Technics gramofona 2010. Iako je tržište ploča postajalo sve manje, mnogi na DJ sceni su ovaj akt vidjeli kao kapitulaciju analogne ere. Međutim, uskoro su se stvari počele odvijati neočekivanim tijekom. Pioneer je predstavio novi gramofon 2014. Porast prodaje vinilnih ploča je počeo rasti, a legendarni Technics se je vratio na scenu s novim modelom gramofona 2016. Ono što je najzanimljivije je činjenica da su najveći potrošači na sceni vinila postali upravo mladi ljudi. Kako objašnjavaš taj fenomen?

Sophia Sommermann: Kolekcionari su održali ploče na životu, jer im je oduvijek bilo zanimljivo imati neko posebno izdanje na vinilu. No, nova je generacija odrasla u digitalnom okruženju i sada otkrivaju čarobni svijet analogije. Vinil je jedini medij koji slušatelju omogućuje da fizički dotakne glazbu, a emocionalni efekt je dodatno pojačan zbog te blizine. Osjećaj stavljanja igle na žlijeb ploče je neusporediv s osjećajem pritiska tipke na računalu. Smatram da se slušanje glazbe može usporediti sa seksom. MP3 je kao Cybersex – djeluje kao dobra ideja, ali rezultat je razočaravajuć. Za razliku od toga, ploče su prava stvar.

Uvijek ću se sjećati prve ploče koju sam kupila. Bila je to V.A. - Straight from the Wherehouse [Vicario LTD 001]. No, ne sjećam se kad sam kupila svoj prvi MP3, jer kupovina tog formata nije ni približno posebna kao kupovina ploča. Što je zapravo MP3? Potrošiš Euro i imaš još jedan u nizu podataka koji ti se gomilaju na računalu. Za razliku od toga, svaka kupljena ploča je vrijednost za koju se vežeš i može ti dan učiniti posebnim.

Također, što se DJ svijeta tiče, broj digitalnih DJ-eva je prevladao na glazbenoj sceni, tako da je daleko teže biti primijećen. Sve je više onih koji žele učiniti nešto posebno, a svirati set s ploča za mnoge DJ-e znači napraviti razliku.

m: Kako je počeo deejay.de i što ti točno radiš?

Sophia Sommermann: Kompanija deejay.de osnovana je 1988. Njezin osnivač Dieter je s 19 godina napustio rodni Duisburg i preselio se u Hof, a budući da tamo nije jednostavno mogao nabavljati ploče, palo mu je na pamet da bi i drugima mogao olakšati kupovinu ovog formata. Dieter je sam započeo ovaj projekt iz svoje dnevne sobe, a danas za firmu koja je prerasla u vodeću online trgovinu pločama, radi dvadeset ljudi. Kao administrativni menadžer na čelu sam tima radnika koji rješava uredske poslove koji nisu direktno vezani uz glazbu, no ključni su za njezine ljubitelje. Radi se prvenstveno o svim zahtjevima naših korisnika. Naručujemo nova izdanja za našu ekskluzivnu distribuciju direktno iz tvornice. Pripremamo najave za buduća izdanja, dogovaramo datume objava s izdavačkim kućama. Osim toga, vodim računa o najavama i fotografijama na društvenim mrežama. Ni jedan dan u uredu nije isti, a ponekad čak i cijeli dan provedem na skladištu gdje pomažem pri pakiranju paketa s pločama. Moj posao je nepredvidljiv i usrećuje mnoge ljude, pa ga zato jednostavno obožavam!

m: Kad prime vaše pakete, mnogi DJ-evi se ponašaju kao da je Božić i odmah objavljuju fotografije ploča na društvenim mrežama. Kako to doživljavaš?

Sophia Sommermann: Upravo o tome i govorim! Nešto što mi predstavlja najveće zadovoljstvo je kad naši klijenti samoinicijativno objavljuju slike s našim paketima na društvenim mrežama i dijele svoju sreću sa svojim prijateljima. To samo dokazuje koliko ih ploče usrećuju. Kad si sretan i ti želiš podijeliti sreću sa svojim prijateljima, zar ne?

m: Mixmag je Ruskinju Ninu Kraviz proglasio najboljim DJ-em za 2017. Nina nerijetko pušta isključivo s ploča, no nije jedina. Amelie Lens i Umfang često vrte isključivo vinilne setove. Što misliš o sve većem broju žena naoružanih pločama za DJ pultom?

Sophia Sommermann: 23% naših klijenata su žene, što samo dokazuje koliko vole vinil. Nisam sigurna da li su baš sve profesionalke na DJ sceni, no smatram da je uloga djevojaka u svijetu ploča izuzetno važna. Iako su mi Lydia Eisenblätter i Monika Kruse najdraže cure za DJ plutom, vjerujem da je ipak najvažnije kako glazba zvuči, a ne kojeg je spola autor glazbe ili DJ.

m: Kako to da je Döhlau, gradić na češkoj granici sjedište vašeg ureda?

Sophia Sommermann: Najveća prednost naše lokacije je infrastruktura. Zahvaljujući toj poziciji, imamo fantastično brze opcije dostave, pa naši paketi mogu biti u rukama naših njujorških klijenata već u roku od 24 sata.

m: Kakva je budućnosti vinila kao glazbenog formata?

Sophia Sommermann: Prodaja gramofonskih ploča je u stalnom porastu, no čak i ako na koju godinu privremeno prodaja padne, vinil nikad neće izumrijeti.

Load the next article...
Loading...
Loading...