Search Show Menu
Home Latest News Menu
Blog

Strings 'n' synths: Svidjelo se vama to ili ne, plesna glazba je postala orkestralna

Manje rejvova, više orkestralnih koncerata

  • Mixmag Adria
  • 7 December 2017

Pregledavamo 2017. kroz niz featurea. Ovdje bacamo pogled kako su 2017. u plesnoj glazbi dominirali orkestri.

U backstageu na Barbicanu nalazimo zbirku violinista, violončelista, bubnjara, basista, trombonista i drugih glazbenika koji su spremni izvesti pjesme Sashe, ali to nije vaš tipični green room i to nije baš suštinski rave...

Vani, stotine fanova čekaju u redu u iščekivanju ove posebne izvedbe, ali sudeći prema njihovom izgledu, ova veteranska rave ekipa prošla je neke transformacije. Mangupi su odbacili svoje tamne, labave majice i uske traperice kako bi izgledali formalnije, jer se ove noći neće plesati na plesnom podiju i zasigurno neće doći kući kada se diže sunce. Ipak, očekuju čuti svoje omiljene Sasha pjesme - seriju trance klasika, da budemo specifični. Ipak, oni će biti izloženi nečemu što nikada prije nisu čuli; neće biti DJ pulta, a materijal će u cijelosti izvesti orkestar.

2017. godina je vidjela mnoštvo plesnih glazbenih umjetnika koji su prstima zaronili u područje izvedbe s orkestrom. Iako to nije baš novi koncept, ove godine smo osjetili konzistentni hype oko ovih showcaseova i izdanja. Sashin Re-Fracted događaj u Barbicanu u svibnju bio je jedan od najuglednijih instanci, koji je istraživao glazbu s njegovog izdanja 'Late Night Tales', kao i utjecajne himne iz njegovog kataloga poput 'Xpander'. U sličnom smislu, Pete Tongov Ibiza Classics događaj u Los Angelesu i Sydneyu, na kojem su se izvodile legendarne himne poput Daft Punkove "One More Time" s orekstrom koji broji 65 glazbenika, pokazao je kako velika ovakva izvedba može biti.

Ikonska ekipa slavila je svoj 25. rođendan s Birmingham Gay Simfonijskim orkestrom u Symphony Hallu. Izveli su svačije najdraže house himne rasprodanom prostoru i divno je svjedočiti takvim nastupima. Za proširenje koncepta ipak su odabrani mali umjetnici odlučili preuzeti zadatak proizvodnje potpuno originalnog materijala kroz leću klasike.

Uz nedvojbeno najuspješniji pothvat u proizvodnji orkestralnih aranžmana, Jeff Mills je nastavio predstavljati svoju inovativnu umjetničku sposobnost. Eksperimentira s klasičnim motivom više od desetljeća, istražujući teme usmjerene na prostrani svemir kako bi stvorio majstorske zvučne krajolike. Na neki način, pomogao je pokrenuti koncept gdje elektronički mudraci preuzimaju zadatak pisanja glazbe za veliku simfoniju. Ove godine ponovno je predvodio s još više inspirativnih materijala.

2017. Mills je održao niz live nastupa i izdanja s naglaskom na simfonijama, uključujući koncerte u Barbicanu i snimanje soundtracka za ikonski film Metropolis uživo u Kolonnadenhof der Museumsinsel u Berlinu. Dok je njegov Metropolissoundtrack originalno bio proizveden 2000. godine, ove godine, Mills je priložio svoju glazbu na filmu u još jednom uspješnom primjeru. Ovog je puta producirao soundtrack za utjecajni film A Trip To The Moon, koji je sada vrlo tražen nakon albuma i DVD-a.

Tamo gdje su drugi mislili uzeti ono što već postoji, kao što su Tong i Sasha učinili s njihovim nastupima, koji su katkada izgledali pomalo zbunjeni, Mills je, naravno, mislio izraziti svoj jedinstveni pristup pisanju glazbe. U sličnom smislu, Detroit-techno čarobnjak Carl Craig stvorio je ono što se nazvalo "symphony of techno", producirajući i izvodeći orkestralne balade koje je nazvao "Versus". Suradnja s Francescrom Tristanom i orkestrom Les Siècles iz Pariza ponekad je skrenula prema području klupske glazbe, s pjesmama poput "The Melody", koja koristi 4/4 kick, posjedujući sposobnost stvaranja magije na plesnom podiju kao i osvajanja koncertne dvorane. U tom smislu Craig se jasno izdvaja, jednom nogom u klubu, a drugom u opernoj kući. Glazbeni sjaj usklađuje klasične i suvremene teme na način koji nije učinjen prije.

I ne zaboravimo Marc Romboya, koji je, umjesto ponovnog zamišljanja plesnih klasika, okrenuo perspektivu i ponudio vlastitu sklonost klasičnoj glazbi Claude Debussya, vjerojatno najutjecajnijeg skladatelja 20. stoljeća. ‘Reconstructing Debussy, suradnja s Dortmundskim filharmonijskim orkestrom, opisana je kao "neodoljiva, orkestralna avantura kroz vrijeme i techno". Mixmag je premijerno predstavio pjesmu s albuma ranije ove godine. Ovdje se Romboy ističe preuzimajući orkestralni medij s jedinstvenim i inventivnim konceptom.

Dok se Millsova i Craigova originalnost izdvajaju kao maštovite umjetničke prezentacije, a orkestralne izvedbe izazvale su porast ćaskanja u cijeloj industriji, izlaganje Tonga i Sashe možda je bilo preveliko za izvorni materijal. Plesna glazba, house i techno pogotovo, temelji se na ritmovima, grooveovima i melodijama koje hipnotiziraju i stvaraju energiju na plesnom podiju. Slušati "One More Time" koju izvodi orkestar sa 65 glazbenika, iako je nevjerojatno nadahnjujuće, možda uzima nešto iz ljepote srži originala. S tim rečenim, Mixmag bi svakako volio vidjeti više klasičnih simfonijskih eksperimenata jer je uzbudljivo predstaviti plesnu glazbenu kulturu u novom svjetlu. Kapa dolje svim producentima i glazbenicima koji su isporučili inventivna otkrića i učinili 2017. godinom kad je plesna glazba postala orkestralnom.

Pisao: Harrison Williams
Ilustrirao: Lawrence Abbot
t

Next »
Loading...
Loading...