Search Menu
Home Latest News Menu
Blog

The Secret DJ: "Nastupanje B2B metodom razlikuje profesionalca od plastičnjaka"

Sve je u kreativnosti i fleksibilnosti

  • Mixmag Adria
  • 1 October 2018

Koje su tajne nastupanja back-to-backa, a da ne izgubiš svoj vlastiti identitet? Čini se da je to vrlo popularno sada, ali iskreno, nastupati na taj način izaziva strah u meni. Neki savjet? Roberto, Naples

Odlično pitanje, Roberto! Ovo mi se sviđa. U većini slučajeva ovih dana, odgovor na skoro svako pitanje vezano uz DJ-eve na neki način sadržava riječ 'ego'. Užasno mnogo istočnih religija i filozofija te nekolicina onih zapadnih, vrte se oko postizanja neke vrste mira kroz kontrolu ega. Sada me nemoj shvatiti pogrešno, spiritualan sam koliko i izraslina plastelina ostavljena na prozorskoj dasci tijekom vrućeg dana, ali jasno je da bujni ego stoji iza mnogih ishoda u svijetu, bilo općih ili osobnih.

"Identitet" o kojem govoriš, odnosi se na nastupe uz tvoj stil i tvoj izbor traka koje su kreirali drugi ljudi, pretpostavljam? To je tvoj štih. Tvoj jam. Tvoja vibra, čoooovječe. To što ti činiš. To neće nestati kada radiš zajedno s drugim DJ-em, kao što se niti mogućnosti i stil tenisača neće "isprati" kada igraju u paru. Činjenica je da će zapravo svima postati jasno tko si ti, uključujući i tebe. Možda i po prvi put.

Back-to-back metoda nije novost. Proveo sam dobar dio godina čineći to s mnogo, mnogo DJ-eva kada je to bila gotovo nepoznanica. S obzirom na to, eminentno sam kvalificiran za ovo i na terenu kada sam morao podmićivati, zlostavljati i uvjeravati mnoge druge DJ-eve, velike i male, tijekom godina, da je to ujedno sigurno i zabavno i generalno baš dobra ideja. Moj prodajni govor zatim je počeo pratiti nešto u ovom stilu: "Ono što obično dobiješ je jedan DJ koji radi svoju "stvar", što često može biti potpuno nefleksibilno i nepromjenjivo. Kada nastupaš B2B, odjednom moraš razmišljati poprilično više o onome što činiš te to zna završiti s dva profesionalca koji teško rade na originalnoj i izazovnoj situaciji, nasprem jednog, što može biti samo dobra stvar, zar ne?"

Najviše od svega, to je odlična stvar za plesni podij. Očekivanja publike se znatno promijene kada se pred njome nađu dva DJ-a. Ljudi manje traže nekog drona za pultom i postaju željni promijenjive, ezoterične i binarne vibre koja daje uzbuđenje onog osjećaja, 'što li slijedi?' - doslovno.

Back-to-back odmah govori da je riječ o nečem posebnom, nečem drugačijem. Uzbudljivim. Jedina stvar koje se trebaš bojati je razlog radi kojega uopće misliš da to može izgledati ikako drugačije, osim zabavnog i spektakularnog iskustva. Ukoliko si "plastičan" DJ koji može koristiti samo jedan tip formata ili opreme i svirati set koji ne može promijeniti, onda da: apsolutno trebaš biti nervozan - zapravo, vjerojatno ne smiješ to raditi dok ne prođe negdje deset godina. B2B se vrti oko improvizacije, kreativnosti i fleksibilnosti. Razdvaja profesionalca od amatera. Sposobnost da dođeš i sviraš ne samo lagano već i kreativno uz nekog stranca je vjerojatno najveći uspon vještina jednog profesionalnog DJ-a. Baš kao što se pravi glazbenik može snaći u skoro svakoj situaciji, a ne samo nastupati, već i nadmašiti.

Ne brini ukoliko to ne možeš. To će doći s vremenom i to je zasigurno nešto čemu trebaš težiti. Kao na primjer, ako u ovaj kontekst postavimo B2B metodu, to je nešto za što se ne možeš pripremiti. B2B metoda zahtjeva iskustvo, samopouzdanje i profesionalno učenje, sve zajedno upakirano u jedno. I da, zastrašujuće je jer u potpunosti izlaže oboje - tvoje slabosti i prednosti. To je stvarni test da li ti se sve vrti oko tebe samoga ili oko plesnog podija. Sve navedeno postaje jasno kada to radiš s nekime tko je to pokušao po prvi put ili je neizvježban. Oni režu tvoje trake. Miješaju se i zajebavaju se sa zvukom kada ništa od toga nije potrebno. Teško izlaze iz miksa i teško se maknuo od pulta a pretjerano žude za povratkom u mix. Neki jednostavno odluče da je tvoja traka sranje i izrežu je prije nego što je uopće počela, što zvuči odvratno svima izuzev njima. Mnogi jednostavno ne mogu rukovati bez njihovog sinkroniziranog i teško pripremljenog seta. Ali vraćamo se opet do ovoga - neki su prirodni.

Skinuo sam mnogima B2B junf, i neki su odmah zasjali: istiniti profesionalci koji su se odmah snašli. Vjerujte mi, kad ide, ide. Fluidno i prirodno jammanje. Suprotno od ega, u ovom slučaju, je duo.

Next Page
Loading...
Loading...