Search Show Menu
Home Latest News Menu
Intervjui

Time Traveler: "Čvrsto vjerujem da je glazba za široke mase i zato je važno dati kvalitetnu poruku kroz našu glazbu"

Intervju povodom njegovog novog Remix Report II izdanja

  • Tomislav Brusac
  • 14 February 2018

Time Traveler je techno umjetnik o kojem nećete puno izvući iz njegove biografije, ali zato je tu njegova specifična techno glazba, a i ovaj intervju u kojem smo pokušali saznati što više o njemu, i njegovom novom izdanju na kojem se nalaze i remiksevi istinskih legendi poput Dave Clarkea, Brian Sanhajia i Detroit Techno Militie.

Nakon njegovog priznatog prošlogodišnjeg LP-a 'I'm Made of Stars', te dva uspješna EP-a na njegovoj vlastitoj Chronicles Diary etiketi, Michele Pinna se vraća sa svojim Time Traveler aliasom s izdanjem 'Remix report II + Chapter IX' EP-em na kojem se nalaze remiksevi već spomenutih ključnih imena techna.

Izdanje možete naručiti na Beatportu ili kupiti na Bancampu, a u nastavku možete pročitati intervju.

Razgovarao Tomislav Brusač

m: Pozdrav Michele, možeš li nam reći što je to techno za tebe?

Michele: Pozdrav Tom, drago mi je da ovdje razgovaram s tobom. Ovo zaista odlično pitanje! I želim iskreno odgovoriti na to što je Techno meni ... Mislim da moramo početi govoriti da techno nema nikakve veze s hajpom ili trendovima. Govoreći o glazbi koju sam naučio, techno je za mene potreba za istraživanjem, miješanje svega utječe na mene, od umjetnosti do dizajna do filozofije koja pokušava inovirati i dijeleći pravu poruku kroz moju glazbu, ali istodobno je i zvuk moje osobne pobune s ciljem davanja glasa bijesu protiv sustava koji nas želi izravnati pod masovnošću. Govoreći o techno kulturi, za mene je to uvijek značilo rejvanje i širenje ljubavi povezujući se s ljudima kada sam duboko među ekipom ispred zidova zvučnog sustava. Dakle, po mom mišljenju, Techno nema nikakve veze s praznim limenkama ispunjenim hajpom trenutka i robovima sustava.

m: Što te inspirira osim glazbe?

Michele: Uvijek provodim svoje dane čitajući i skupljajući informacije pokušavajući hraniti svoj um sa svime što smatram nadahnjujućim, ponekad kroz fotografiju ponekad kroz umjetnost ili modu i dizajn, ponekad samo prikupljanjem iskustava samog življenja. Zato surađujem i s umjetnicima koji nisu samo na glazbenoj sceni.

m: Kako biraš umjetnike za svoju etiketu Chronicles Diary?

Michele: Chronicles Diary je rodjen kao moj osobni dnevnik, a svi artisti involvirani u njega su oni koje najviše poštujem i koji su izvršili utjecaj na mene otkad sam počeo slusati glazbu. Srećom, sada su mi oni svi bliski ljudi.

m: Što nam možeš reći o svojem posljednjem izdanju s remiksevima Dave Clarkea, Detroit Techno militie i Briana Sanhajia?

Michele: Pa Remix Report II je važan doseg u mojem Time Traveler Chronicles Diaryu, ti umjetnici zatvaraju moj album remikseva a svi zajedno su razlog onog što radim danas. Dave Clarke je moj dugogodišnji heroj, uvijek sam bio fasciniran njegovom glazbom i DJ setovima, ali i s njegovim stavom s kojim nikad nije ugrozio svoju osobnost ovom industrijom. Detroit Techno Milita za mene još uvijek predstavlja pravu srž hardgroove techno DJ-eva. Njihovi DJ nastupi su nevjerojatni, i za mene ovo ne bi bilo moguće da oni nisu bili uključeni. Brian Sanhaji ne samo da je moj dobar prijatelj danas, već i prije kada sam bio mladi klaber i producent početnik, za mene je on bio kvaliteta i referenca. Kakva velika čast što su svi oni uključeni u preradi moje glazbe.

m: Reci nam nešto o svojem prvom techno iskustvu.

Michele: Sjećam se da sam bio tinejdžer i da sam studirao u Londonu, a Dave Clarke je nastupao s Josh Winkom u lokalnom klubu gdje sam tulumario i plesao cijelu noć. Moje prvo pravo klupsko iskustvo bilo je slušanje techna.

m: Čime se baviš kada nisi za pultom ili u studiju?

Michele: Imam neutaživu žeđ za umjetnost, dizajn i glazbu, pa uglavnom provodim vrijeme po izložbama u konceptualnim dućanima do istraživanja novih umjetnika i stilova koji me inspiriraju. Jako sam ovisan o modularnim sintesajzerima pa većinu dana prodovidm učeći i eksperimentirajući s novim zvučnim dizajnima, ali volim i uživati sa svojim bliskim prijateljima na piću ili posjetiti neki dobar party i skakati među ekipom.

m: Zašto Time Traveler? Nisi valjda putnik kroz vrijeme? Jesi li?

Michele: Mislim da se bojim samo jedne stvari - Vremena. Bojim se da nemam dovoljno vremena nahraniti svoj život i znatiželju i time sam svojeg najvećeg neprijatelja stavio kao svoj zaštitni znak, a kako bolje se boriti sa svojim vremenskim neprijateljem nego putujući kroz njega.

m: Možeš li nam reći koje će se bitne stvari događati u budućnosti?

Michele: S početkom 2018. odlučio sam se ponovno preseliti u London u svoju najdražu četvrt gdje sam se odlično provodio u prošlosti na nevjerojatnim rave partyjima. Nova godina mi je dala i ideju da započnem novu etiketu gdje ću na pločama izdavati još tvrde glazbe koja je pod utjecajem mojih rave, hardcore/gabber i schranz korijenima, a zvat će se "Rave Your Sound System". Ime najviše govori o cilju etikete koja će biti umočena u rave kulturu i buntu protiv laži u kojima danas živimo.

m: Tvoje najdraže sjećanje iz ranih dana u glazbi?

Michele: Počeo sam učiti o glazbi već sa šest godina, pa imam mnoga draga sjećanja iz ranih dana, no ovog puta ću ti reći o mojem prvom iskustvu s gitarom u rukama. Moj ujak me prvi podučavao i provodio cijele večeri sa mnom i zato mu vjerojatno dugujem zbog onog što sam danas postao.

m: Što misliš o današnjim zuvkovima i što misliš u kojem će smjeru techno ići u bliskoj budućnosti - što predviđaš?

Michele: Kul, uvijek sam htio priliku odgovora na pitanje poput ovog! Stvarno si mi uljepšao dan. Mislim da se odmičemo i bježimo od "cheesy" kvalitete koja je začepila industriju posljednjih godina. Bijeg koji će predvoditi dobri artisti koji su dio scene od ranih dana i etikete koje vjeruju u pravi techno i koje će ga i dalje činiti odličnim kao što je rekao jedan od mojih učitelja (Gaetano Parisio), vrijeme će suditi. Ne bojim se promjena i napredka, volio bih reći da sam za avangardu, ali promjena mora donijeti napredak, inače nismo uspjeli. Moje predviđanje je da će techno ići ruku uz ruku s drugim umjetničkim formama poput dizajna kao savršen partner za opis i stav vizualne poruke. I da, čvrsto vjerujem da je glazba za mase, i zato je važno dati kvalitetnu poruku kroz našu glazbu.

m: Što imaš u planu za 2018.?

Michele: Za 2018. planiram nastaviti raditi na novom LP-u koji će izaći na Chronicles Diaryu, 'Concrete Soul In Iron Body' gdje eksperimentiram sa stapanjem grindcorea i metal zvukova s technom, više analogni i instrumentalni projekt više fokusiran na post-punk Time Traveler zvuk.

Load the next article...
Loading...
Loading...