Search Show Menu
Home Latest News Menu
Intervjui

TKNO: "Od početka sam si zadavao realne ciljeve"

Intervju pred nastup u Sound Factoryu u Zagrebu

  • Mixmag Adria
  • 17 March 2017

U Zagreb stiže TKNO, producent iz Požarevca čije ime se pojavilo i na našoj listi najprobitačnijih DJ-eva regije u 2016, a njegovu traku 'Grotesque' smo uvrstili i u našu listu najboljih regionalnih izdanja iz 2016.

Pravog imena Robert Žigrai, TKNO je DJ, koji kako sam kaže - živi techno, a svojim izdanjima na brojnim etiketama je osvojio Europu i nastupao diljem nje i trenutno planira nastupe i na drugim kontinetima.

Vlasnike je Tauten etikete koja svaki dan postiže nove visine, a na njoj izdaju neki od najboljih regionalnih izvođača.

U subotu ga možete uloviti u Sound Factoryu, a više o Robertu saznajte u intervjuu.

Razgovarao Tomislav Brusač

m: Moram ovo pitati. Ima li neki poseban razlog zašto si TKNO, osim očitog?

Robert: Pre svega pozdrav za vas i sve ljude koji vas prate. TKNO sam iz samo jednog razloga: ljubavi prema techno muzici. Ona je moj život i moj pravi alter ego.

m: Kad si započeo s DJ-ingom, a kad s produkcijom?

Robert: Svoj prvi nastup imao sam sada davne 2002. godine u lokalnom klubu „Dablin”, sa drugom Milanom kog ovim putem pozdravljam. Već nakon prvog „giga” ponudili su nam rezidenturu što je uticalo na to da se još više zaljubimo u svet DJ-inga.

Prvi susret sa produkcijom imao sam 2009. godine, ali me u tom trenutku nije dovoljno zainteresovala da nastavim dalje. To je za mene bio period promene - menjao sam muzičke pravce od minimala do house-a i nisam uspeo da se pronađem. Kasnije, kada smo Andrija - Andrew Meller i ja otpočeli projekat 'ReWire', ponovo sam se zainteresovao za dizajn zvuka. Tada smo radili pretežno house i tech house, mada je mene i dalje vukao tvrđi i siroviji zvuk. Zato sam odlučio da se vratim technu.

m: Često sviraš u Njemačkoj i Italiji. Gdje si još sve nastupao, i kada su krenule internacionalne gaže?

Robert: Do sad su TKNO slušali Francuzi, Holanđani, Bugari, Tajlanđani, Nemci, Italijani, Mađari… Hrvatsku, Bosnu, Crnu Goru i Srbiju da ne spominjem - tu sam baš redovan. Trenutno me jako raduje nastup u Češkoj sledeće nedelje, a u pregovorima sam za prve gigove u Tunisu, Emiratima i na Šri Lanci.

m: Čime se baviš kad odložiš slušalice ili kad nisi u studiu?

Robert: Na žalost, retki su momenti kada stvarno mogu, ali najviše volim da se posvetim svom sinu Leonu.

Takođe jako volim sport pa rado odem na fudbal ili basket sa ekipom.

m: Pokrenuo si Tauten. Koji je bio motiv za otvaranje etikete?

Robert: 'Tauten' je nastao krajem 2014. godine, a cilj je izgradnja prepoznatljivog brenda koji je usko vezan za techno muziku. Ako dovoljno pratite „Tauten”, videćete da su to uglavnom artisti sa Balkana koji imaju kvalitet za svetsku scenu. Najmilije mi je kad „izvalim” nekog novog artista i predvidim mu uspešnu karijeru. Ne ide mi loše za sad.

m: Koju traku toliko voliš da ti je žao što ju ti nisi napravio?

Ben Klock - Subzero

m: Puštaš u Zagrebu ovu subotu. I prije si dolazio, kako ti je bilo? Jesi li uspio malo istražiti Zagreb?

Robert: U Zagrebu uvek prelepo. Sjajna publika koja voli techno, pa se uvek i radujem kad dobijem poziv. Nažalost, kad god sam bio morao sam odmah da putujem dalje, ali ću ovu nedelju definitivno odvojiti za mali tour.

m: Što misliš zašto je techno posljednjih godina toliko eksplodirao u Beogradu, i kakvo je tvoje viđenje svega što se događa tamo?

Robert: Novi techno talas naišao je pre 5-6 godina, otprilike kada sam i ja otpočeo TKNO projekat. To je bilo dovoljno vremena da se Beograd pretvori u prestonicu techna. Plaši me prezasićenje, jer se pojavilo dosta novih organizacija i sada skoro svaki vikend imate po 2-3 jake žurke u gradu. Bojim se da će to imati kontra efekat na scenu, ali nadam se najboljem. Ono što mi je najbitnije, ljudi ovde vole i žive tehno!

m: Jesi li izdao glazbu za neku etiketu za koju si se baš nadao da ćeš izdat?

Robert: Od starta sam sebi zadavao realne ciljeve. Eto, prvi cilj mi je bio tad popularni „Italo Business”. Moje treće izdanje se našlo kod njih. To mi je bila super motivacija da zadam još novih ciljeva. Sledeće želje su mi bile „Toolroom” i „Stereo” i to sam ubrzo ostvario. Vremenom, prestalo je da mi bude bitno da li potpisujem za neki mega poznat label, veći mi je cilj postao da Tauten podignem u taj rang. Svoje najbolje trake ću ubuduće čuvati za Tauten.

m: Idealni B2B partner? Zašto?

Robert: Avoid to jest Vladimir Aćić. Tehnički je perfekcionista i stil muzike nam je dosta sličan. Još nismo imali prilike da vrtimo B2B, ali biće sigurno.

m: Koji stil glazbe bi puštao i producirao da ne radiš to što radiš?

Robert: Verovatno bih se zadržao na house/tech house zvuku, ali bih voleo da probam dnb jer ga baš volim.

m: Imaš poruku za ekipu koja te dolazi slušat u Sound Factory?

Robert: Samo osmeh! Jedva čekam da vas vidim u subotu!

Mixmag ekipa, hvala vam na pozivu za intervju!

Load the next article...
Loading...
Loading...