Search Menu
Home Novosti Menu
Dodaci

Top 10 regionalnih etiketa 2017

Etikete koje su dominirale 2017.

  • Mixmag Adria
  • 19 December 2017

2017. je bila vrtoglava. Koliko s mnoštvom regionalnih izdanja, toliko i s izdanjima regionalnih etiketa. Neke etikete su oduševile kvalitetom i razmišljanjem van okvira, neke su svoja izdanja često vidjele u top 10 chartovima raznih online dućana, neke su odlično kotirale na Beatportu, ali sve imaju jednu stvar zajedničku - svojim radom našu regiju stavljaju na svjetsku mapu elektroničke glazbe.

Bilo je izuzetno teško odabrati i svrstati njih samo 10, no ovih 10 spadaju u one etikete koje smo pomno pratili našim člancima i listama novih regionalnih izdanja.

Pa evo top 10 regionalnih etiketa za 2017. godinu.

10
ThanQ

Kad pričamo o minimalu i deep techu, rijetko tko iz regije, a i šire, se može pohvaliti ovako dobrom etiketom punom istaknutih traka ovog žanra. Marinina etiketa ThanQ odzvanja ogoljenim dubokim minimal zvukovima koje prate mistični vokali i postojani grooveovi. Etiketa je prikupila brojne fanove, a njihova izdanja prepoznata su na Beatportu i drugim dućanima.

Ispod poslušajte posljednje izdanje s etikete.

9
Cruise Music

Cruise Music je srpska etiketa u vlasništvu Danny Cruza i Mark Funka koji se ove godine našao i na impresivnom 11 mjestu top sto artista jacking housea na Traxsourceu. Spomenuti dućan njihov je glavni izvor uspjeha, jer njihove trake s etikete nerijetko (točnije, gotovo svaka u posljednje vrijeme) završe u top 10 jacking house charta ali i "overall" charta. To dokazuje da su uspješno plasirali svoj zvuk i jedini su od lidera ovog žanra trenutno na tržištu. Primjerice, traka 'Straight On' od Nizozemca Samo nalazi se među 10 najprodavanijih traka na Traxsourceu ove godine, na devetom mjestu. Od regionalnih imena za Cruise izdaju Makito, Mark Funk, Danny Cruz, Topa, Mirko & Meex i drugi.

8
Tauten

Tauten je techno etiketa osnovana 2014. godine i do sada broji preko 40 EP izdanja. Etiketu je osnovao DJ, producent i organizator Robert Žigrai (TKNO) s idejom da ostvari jedinstvenu fuziju talenata Balkana i svijeta. Iako je Tauten domaćin poznatim imenima i dobiva podršku od kreme svjetske techno scene, label uvijek daje priliku i mlađim i neafirmiranim imenima. I 2017. je bila plodna godina za etiketu s odličnim izdanjima koja potpisuju i brojna regionalna imena među kojima su TKNO, Massiva, RanchaTek, Avoid, Andrew Meller i drugi.

7
A Must Have

Ovo je definitivni "A Must Have" ako volite progressive. A Must Have je etiketa koja je nastala 2005. godine i trebala je služiti kao platforma za izdavanje najboljeg od elektroničke glazbe. Osnovao ju je Jakša Pavičević, a cilj mu je oduvijek bio da budu različiti i nepredvidivi, bolji. Kombinirali su nove, neafirmirane talente, potpomognute s jačim imenima. Njihova najnovija kompilacija završila je i u naših top 10 kompilacija 2017. godine. Od regionalnih imena na etiketi su izdali Bonaca, Popi Divine, Pacco & Rudy B, Manton, Pion, Jakša Pavičević, Forniva, Verche, Public Users i drugi.

6
Imogen Recordings

Za Imogen Recordings ekipu bez greške možemo reći da ih zanima kvaliteta a ne kvantiteta. Ove godine izdali su samo tri ploče, ali onakve kakve biste i sami voljeli imati na svojoj etiketi da koketirate između disca i housea kao što to oni čine. Vinil etiketa osnovana je 2015. godine od strane Antonia Žuže i Ilije Rudmana. Imogen Recordings njeguje najviše audio standarde što potvrđuje i sam vinil medij izuzetne kvalitete rezan na 180-gramskoj ploči. Ove godine odradili su i nekoliko zanimljivih gostovanja u sklopu istoimene klupske večeri (Kai Alcé je odličan primjer) koja je svoj dom našla u Podmornici Katrana u sklopu Footwork kolektiva klupskih večeri. 2018. očekuje se izdanje James Perria, ali i album Ilije Rudmana.

5
Submarine Vibes

Submarine Vibes je etiketa osnovana od grupe mladih kreativaca iz Sarajeva. Njihov potpis vrti se oko dubokih i progressive izdanja iako često "zalutaju" i u electronica žanr kao i deep house. Ove godine izdali su i odličan album umjetnika pod aliasom Hibrid kojeg svakako preporučamo poslušati ako želite pobjeći od 4x4 ritma i standardnih dizalica i dropova.

4
Sit Down Recordings

Sit Down Recordings etiketa je entuzijasta iz Splita. Etiketa koju vode Tome R. i Juri Paik relativno je nova na sceni, ali brzo je uspjela dostići visoke standarde izdanja izdavajući glazbu imena poput Petera Makta & Gregory S-a, Los Pastoresa & ARGB-a, i mnogih drugih. Njihov zvuk varira od deep housea do blažeg tech housea, ali ni jednoj traci ne nedostaje groovea i melodije. Njihova izdanja podržavaju velikani poput Matthias Tanzmanna, a od regionalnih imena, osim spomenutih šefova etikete za SIt Down izdaje i Reblok.

3
Innocent Music

Innocent Music je etiketa koju je pokrenuo i vodi slovenski DJ i producent Aney F. koji se ove godine našao i na 34. mjestu Beatport minimal artista. Radi se o vrhunskoj minimal / deep tech etiketi koja radi i svoje istaknute Innocent Music showcaseove koji se nerijetko održavaju i van granica regije. Njihovu glazbu vrte i podržavaju imena poput Marco Carole, Matthias Tanzmanna, Jamie Jonesa, Carl Craiga, Richie Hawtina, Seth Troxlera, i mnogih mnogih drugih, a na etiketi se mogu naći izdanja šefa Aneja, minimal majstora Miloša Pešovića, neafrimiranih producenata ali i velikih imena poput Martjin Ten Veldena.

2
Burek / Barba

Ovdje bi mogli dodat još jednu etiketu u nizu ove obitelji, ali "Burek, Barba i Pomalo!" su glazbena stanica za svakoga ljubitelja dobre plesne glazbe. Burek Music kao platforma na svojim vinilnim izdanjima predstavlja svoje viđenje house, techno, soul i disco glazbe. Burek je od ove godine fokusiran isključivo na house glazbu dok je Barba stavio fokus na techno i electro. Ideja oko Barbe je bila raširiti paletu izdavaštva i predstaviti svoju viziju i ideju što bi 'techno' etiketa trebala biti. Cilj Burek Music platforme je izdati glazbu koja će trajati i koja neće slijediti glazbene trendove. Etiketu vode dva gospodina dobrog glazbenog ukusa, Mario Kolonić, poznatiji u Zagrebu, a i šire kao Pytzek, te Mislav Bobić - Mislav. Ako niste znali, prvo izdanje na Bureku potpisuje ni manje ni više nego KiNK, ime koje je trenutno sinonim za live act. Za 2018. Burek iz svoje peći najavljuje izdanje deep house legende Trinidadian Deepa i reizdanje spomenute KiNKove ploče 'Leko' s novom verzijom od strane samoga KiNKa te Session Victim remiksom. Za Barbu pak su spremna izdanja koja potpisuju FBK, a na kojemu će se i naći remix Detroit legende Claude Younga. Iza toga slijedi izdanje američkog electro producenta Cygnusa. Dakle, sad znate. Svi na pecanje!

1
Blacksoul Music

Ne znamo postoji li i jedna druga izdavačka kuća u regiji koji ima tako veliki fokus na izdavanje domaćih producenata a s toliko mnogo uspjeha. Blacksoul Music postoji od 2006. kad je imala uspješan start kao house etiketa naklonjena deep i soulful house zvuku. S godinama se mijenjala i oblikovala ali sa sigurnošću možemo reći da joj je ova godina bila najplodnija do sada. Ove je godine lansirana i pod etiketa BLKSL LTD koja se bazira na tvrđim tech house izdanjima, ali i progressive te "big room" deep houseu, dok je matična kuća ostala vjerna izvornom house zvuku koji koketira s discom, jackingom, deep houseom ali i ponekom tvrđom notom. Uspješnih izdanja ove godine zaista nije nedostajalo, od kojih su dva najistaknutija Makito - 'Yes It Was' i Miami kompilacija na kojoj se nalazila i traka 'Burek' dvojca PEZNT koji je ujedno za kormilom ove etikete, a čine ga Blacksoul i Mark De Line. Ove dvije spomenute trake su obje zaradile prvo mjesto Traxsource house charta, a među ostalim bitnim izdanjima tu su trake Man Go Funka i Timmy Vegasa, Stanny Abrama, Jane Valdevit, i mnogih mnogih drugih. Na obje etikete glazbu izdaju brojna regionalna imena poput Miloka, Loshmia, Adnana Jakubovića, Andrew Mellera, Depth Perceptiona, Wise D & Kobea, Nebs Jacka, Piona, Hive, Active Line Sixa, Tom Buga ali i talentiranih stranih producenata poput James Benedicta, Angela Ferreria (ovogodišnjeg broj jedan Traxsource jacking house artista), James Slavena, Olie Viera, Gioele Mazze, White Labela i mnogih drugih.

PDV Records

I za kraj jedan "special mention" s obzirom da se radi o istaknutoj etiketi koju definitivno treba spomenuti. PDV je nova izdavačka etiketa pokrenuta od strane Pozitivnog ritma, koji je domaćoj i široj javnosti postao uglavnom prepoznatljiv po rezultatima u organizaciji festivalskih i klupskih dogadjanja.

Unatoč činjenici da diskografske aktivnosti pamte bolje dane, pokretanjem izdavaštva Pozitivan ritam vraća se svojim korijenima i tamo od kuda je sve krenulo, kada su članovi tima kao tinejdžeri početkom 90ih godina prošlog stoljeća pokretali lokalne scene, samostalno objavljujući izdanja svojih i drugih bendova, ostavljajući za sobom materijalne dokaze svojih kreativnosti, nastavljajući i danas taj neprekidni proces.

Do sada su izdali neka istaknuta izdanja poput Bamwiseovog albuma 'Soundproof' i Kozmodrum - 'Gravity', pa je logično za očekivati kako će PDV i dalje opskrbljivati kvalitetnom alternativnom regionalnom glazbom.

Next Page
Loading...
Loading...