Search Menu
Home Novosti Menu
Dodaci

Top 10 regionalnih producenata 2017

Njihove produkcije slušale su se diljem svijeta

  • Mixmag Adria crew
  • 21 December 2017

Njihove produkcije puštaju najveće face na partyjima diljem planeta, a ono što se kuha u regionalnim studijima, u Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji, Bosni i Hercegovini te Crnoj Gori, raspalilo je u 2017 godini plesne podije mnogih klubova i festivala. Bila je ovo za regionalne producente uspješna godina: neki su se profilirali u ozbiljne producente, neki potpisali za jake etikete, neki ostvarili zanimljive suradnje, a neki su uistinu briljirali na svim poljima, no ...

Naravno, ovdje ne mislimo samo na producente koji su se našli na Mixmag Adria listi 10 najuspješnijih, nego o puno većem broju njih koji su imali fantastičnu 2017 godinu. Ova lista je sastavljena prema više parametara, kao što su uspjesi izdanja, kako na chartovima, tako i u setovima te miksevima selektora koji su puštali produkcije regionalnih autora, etikete za koje su potpisali svoja izdanja, prema samoj kvaliteti produkcije, no ne možemo zanemariti, niti izostaviti njihove turneje i gigove, suradnje te razne druge uspješne projekte u koje su uključeni.

Na ovoj se listi uz Top 10 najboljih, nalaze + 2 specijal producenta, koja nam iz opravdanih razloga ne pristaju u listu, no kvaliteta njihovog rada, kao i uspjeh u 2017. godini nikako ne smijemo izostaviti s liste najboljih. O tome pročitajte niže, kao i tko su Mixmag Adria najuspješniji regionalni producenti 2017 godine.

10
D.R.N.D.Y

Vladimir Drndarević aka D R N D Y je DJ i producent iz Niša, Srbija koji se elektroničkom glazbom bavi od svoje 19. godine. U tom kratkom razdoblju, D.R.N.D.Y je pokazao ogromnu količinu talenta, kroz brojna izdanja za etikete kao što su Phobiq, Driving Forces Recordings, Tauten, Renesanz, Evolution, Sun Sun Records, Selected, Loose Records i mnoge druge, a njegove su trake prepoznate od strane velikih imena kao što su Richie Hawtin, Sam Paganini, Alan Fitzpatrick, Adam Beyer, Marco Carola, Joseph Capriati, Marco Bailey, Adrian Hour i Maceo Plex .

Producent iz Niša, od kojeg uvijek očekujemo iznenađenja. I koji uvijek isporuči iznenađenje. Pozitivno iznenađenje. D.R.N.D.Y je postigao zavidnu razinu kvalitete produkcije i znatno napredovao, osobito idejno, što se vidi i po uspjehu njegovih izdanja u 2017 godini, kao što je 'Nocturnal', singl koji je izašao preko Gate Null etikete, 'Long Walks With J' EP koje je izašlo preko One of a Kind etikete s remiksom Pacca & Rudy B-a. Uslijedila je suradnja s Filthy Kidom za Renesanz etiketu, 'Back In The Days To 93' koju smo vam također premijerno predstavili.

Izdanja su zanimljiva, uvijek s elementom iznenađenja i vokalnim semplovima za koje nemamo pojma kako pronađe i uklopi, a susreti naizgled nespojivih elemenata, u njegovim se produkcijama pronađu i uklope na iznenađujuće načine.

Iako je već sada njegova produkcija kvalitetna, ne sumnjamo da Vladimirovo vrijeme tek dolazi.

9
Mladen Tomić

Mladen Tomić živi i stvara u Banjaluci, gdje već godinama uspješno vodi svoju etiketu Night Light Records s kolegom i prijateljem producentom Sinišom Tamamovićem. Već nekoliko godina imaju i svoj label showcase na Amsterdam Dance Eventu, gdje ih je Mixmag Adria i posjetio u listopadu/oktobru 2017.

Tomićeve producentske vještine dovele su ga i do uloge profesora na Mixmag Adria University Underground eventu svojevremeno, gdje je na producentskoj radionici uputio mlade znatiželjne glave u osnove svijeta produkcije elektroničke glazbe.

Početkom mjeseca premijerno smo vam predstavili novi Mladenov singl 'Talk To Me', izašao preko Night Lighta. Sam EP je već primio pozitivne kritike od velikih techno imena poput Adam Beyera, Popofa, Monike Kruse, Umeka i brojnih drugih, a uvjereni smo da će vas razvozati na plesnom podiju prije nego shvatite što se dogodilo.

Početkom godine Mladen je izdao 'Riffs' singl za Terminal M etiketu, Monike Kruse, koje je postiglo uspjeh na chartovima, no kotira i kao jedno od njegovih najuspješnijih izdanja. Osim toga, napravio je i kolaborativno izdanje s Uto Karemom, 'Analog', koje je izašlo preko Loose Records, a preko My Favorite Freaks In Music pred ljeto mu je izišao 'Digitalism' EP.

8
Andrea Ljekaj

Andrea Ljekaj je hrvatski producent koji dolazi iz Istre, a njegove produkcije su raznovrsne, pa ga se ne može niti svrstati u producente nekog određenog žanra, što njegovim produkcijama uvijek doda elemenat iznenađenja, kao što je to primjerice, bio slučaj sa singlom 'Unsaid' koji je ove godine izašao preko Save Us Records te na kojem je ostvario suradnju s varaždinskom vokalisticom Diyalom, a koja je također iznenadila svojim vokalnim sposobnostima.

Ljekaj je ove godine izbacio i odličan remiks 'Dismantle' trake, Mattia Pompea i Haptica koji je izašao preko Constant Circles. Energičan original sveo je na osnove groovea i dalje nudeći mnoštvo melodija koje original nudi. Vrhunska techno stvar drugačijeg zvuka. Tu su i njegovi electronica remiksevi traka ' Haru' Marc Grabbera i trake 'Luna' Steve Parrya. Ne zaboravimo i njegov EP River Of Tears za Moodart Records i druga izdanja s kojima je Ljekaj fino zaokružio godinu.

7
Stanny Abram

Stanny Abram je imao odličnu godinu punu izdanja za vlastitu Marba etiketu, ali i druge. Njegova najuspješnija traka ove godine je 'Spin That Wheel' koja je izašla za Blacksoul Music i smjestila se u top 10 tech house charta na Traxsourceu na četvrtom mjestu. Čak 43 trake su mu završile na top 100 listi techno i tech house žanra na Traxsourceu, a njih pet je pronašlo svoje mjesto na generalnoj listi Traxsourcea. Stanny broji i nevjerojatnih 11. brojeva jedan na Traxsource chartu.

Upravo mu je potvrđen i remiks za Shazza i St. Germaina, a surađivao je sa Sterling Voidom, Lucien Fortom i Steve Silk Hurleyem. Njegovu glazbu puštali su Marco Carola, Joseph Capriati, Richie Hawtin, Emery Warman, Judge Jules i drugi, a mogli ste ga uloviti na nastupima u Sloveniji, Amsterdamu, Austriji i Hrvatskoj.

6
Alex Rannero

Saša, poznatiji kao Alex Ranerro dolazi iz Slovenije, Slovenci ga najbolje znaju po SOLVD večerima u legendarnom ljubljanskom klubu K4, ali i po istaknutim izdanjima na Simma Red, UNDR THE RADR, Flashmob Records, Madtech i brojnim drugima.

Njegova ste izdanja mogli pratiti tijekom cijele godine u našim mjesečnim regionalnim izdanjima, a 2017. je Saši bila zbilja naklonjena. Iz naše prošlogodišnje liste 'breaktrough' artista, ušao je u Top 10 producenata.

Istaknuta izdanja ove godine definitivno su traka 'Move Me' koja je izašla na Glasgow Undergroundu, i traka 'Feather' koja je izašla na e1even etiketi. Obje su ušle u Beatportov top 100 chart i tamo se zadržale duže od mjesec dana, a traka 'Enigma', s istoimenog EP-a kojeg je producirao u suradnji s kolegom Coeusom, još jednim talentiranim producentom iz regije, došla je u top 10 deep house charta i tamo se zadržala gotovo tri mjeseca plasirajući se tako na 17. mjesto najprodavanijih deep house traka godine na Traxsourceu. Uz sve to, domaćin je i rezident SOLVD večeri u Ljubljani koja slovi za jednu od najpopularnijih i najposjećenijih house večeri u Sloveniji s gostima poput Julien Sandrea, Mariano Mateljana, Sakra, Phil Weeksa, Kristijana Molnara i drugih.

5
AudioStorm

Ognjen Vuković, aka AudioStorm, aka Perceptor je u 2017 imao niz uspješnih produkcija, od kojih su neke doživjele uistinu snažan proboj, kao što je nedavno izdanje 'The Passenger' koje je izašlo preko Bonzai Progressive etikete i koje se nalazilo mjesec dana u prvih 50 traka na Top 100 Beatport progressive chartu. Osim toga, uspješna su mu i ovogodišnja izdanja 'Lunar Creature', izašlo preko Balkan Connection etikete te 'Cloudmaker' EP, koji je izašao s dva remiksa.

I ove godine je izdavao pod oba svoja aliasa, s tim da je AudioStorm uvijek u fokusu. Kako i ne bi bio, kad njegove produkcije redom puštaju lica koja se nalaze na vrhu žanra. ' Karma' EP, koji je doduše izašao dva dana prije početka 2017. godine, oduševio je Hernana Cattanea, koji je puštao originalnu traku, kao i Nick Warren u The Soundgarden showu na Ibizi. Nedavno su ova dvojica progressive divova na Extrema Outdoor festivalu u Belgiji pustila novi trek, 'Fathers Tears'. Osim Hernana i Warrena, podržavaju ga i imena kao što su John Digweed, Cid Inc, Guy Mantzur, Guy J, Richie Hawtin i mnogi drugi.

Etikete na kojima izdaje su Sudbeat, Bonzai, System, Baroque, Movement, Lowbit, Balkan Connection, Dopamine Music, Stripped, Spiral Trax i mnoge druge, a ove godine smo ga mogli vidjeti i diljem regije, po klubovima, ali i festivalima kao što je Exit Dance Arena, Adriatic Perception i slično.

Uspješna godina uspješnog producenta.

4
Ilija Djoković

Ilija Djokovic je srpski DJ i producent koji se u posljednjih nekoliko godina istaknuo nastupima, ali najviše ipak kvalitetom produkcije, koja je, razumljivo, pronašla put i do ušiju nekih od velikih svjetskih faca, što mu je dalo dobar vjetar u leđa, osobito u 2017 godini, u kojoj je potpisao za Terminal M etiketu Monike Kruse (Blue Eyes EP).

Karijeru je započeo 2010. godine, nakon čega je osvajao simpatije mnogobrojne publike, da bi danas stekao poziciju jednog od najperspektivnijih DJ-eva i producenata u regiji te kao jedan od takvih, polako ali sigurno dobiva i internacionalnu pažnju zahvaljujući odličnim izdanjima na etiketama Phobiq, Driving Forces, Funk’n Deep, Renesanz i Tauten. Uz to, ali i uspješna izdanja ove godine, kao što su, spomenuti Blue Eyes i najvnoviji Enigma EP Ilija je također jedan od onih koji je iz naše prošlogodišnje 'breaktrough' liste došao u samo godinu dana na visoko četvrto mjesto najuspješnijih regionalnih producenata napravio našao se i na našoj listi 20 najprobitačnijih 2016. godine te nastavio još jače i u 2017., koja će mu, s obzirom na recentne i nadolazeće događaje, biti vrlo blagonaklona.

3
Petar Dundov

Petar Dundov jedan je od najuspješnijih regionalnih producenata i artista općenito, a titulu najuspješnijeg hrvatskog producenta svih prijašnjih godina priskrbio mu je njegov jedinstveni pristup glazbi te vlastiti zvuk koji je stvorio. Na sceni je više od 20 godina, a iako je kao DJ proputovao cijelu planetu, njegove produkcije su to napravile puno više puta, a izdavao ih je za etikete kao što su njegov matični Music Man, zatim Cocoon, Loveland, Sudbeat, Balance Music, MOOD, Glasgow Underground, Mistiq Music, Parquet Recordings i mnoge druge.

Uspješan remiksevi Hubert Gomezove trake 'Death Lurks' i Unerove 'Urantia' izašli su početkom godine, a progresivni tech-house remiks 'Brutal', Rhytm Culta izašao je preko Last Night On Earth etikete u listopadu/oktobru. Petar je ostvario i suradnju sa zadarskim producentom Andrologicom na 'Another World' singlu koji je izašao preko Mistique etikete.

Dundov je i dalje jedini producent s kojim Gregor Tresher surađuje na izdanjima, pa su i ove godine surađivali na singlu 'Sphinx' koji je izašao u listopadu/oktobru preko MOOD etikete.

Tražen i kao remikser, Dundov i dalje nastavlja graditi svoj karakterističan zvuk sazdan od slojeva techna, progressivea, deepa, minimala, s izraženim utjecajima rane electronice, a 2017 ga je osim u studiju, vidjela i na festivalima diljem svijeta, kao i regije te po Ibizi i ostatku svijeta.

Maestro uvijek, pa i ove godine.

2
PEZNT

Sa sigurnošću možemo reći kako je PEZNT duo koji je dominirao house izdanjima u regiji ove godine. U posljednjih godinu i pol, nanizali su hrpu odličnih house izdanja što izvornog house zvuka, što tech housea, jackinga i soulfula. Izdali su tako za Toolroom, Glasgow Underground, Wired, King Street, Great Stuff i mnoge druge etikete, izbacili singl za legendarni njujorški label Nervous Records i naravno, tim izdanjima obarali i chartove.

Zbog traka 'Burek', 'Dance On', 'Can You Feel' (feat bebe na Vole), 'Choban Gruv' i drugih koje su dospjele na visoke pozicije Traxsource i Beatport Chartova ('Burek' je dospio na prvo mjesto house liste Traxsourcea, pa ju je zatim licencirao i Defected) zaradili su i 28. mjesto najboljih house artista na Traxsourceu. Njihovo novo izdanje na Glasgow Undergroundu, 'Material Honeys' i 'U Got It' tek će uzeti maha, jer je dobilo izvrsnu podršku Beatporta i Traxsourcea. Uz brojne gaže u regiji, s naglaskom na nastup na Exitu prije Black Coffeea, njihova glazba osigurala im je i nastupe u Njemačkoj te Gruziji.

1.
DJ Jock

Stipe Škokić aka DJ Jock hrvatski je producent iz Splita, a jedan je od najuspješnijih regionalnih artista. Ipak, produkcija je polje u kojem je, bez sumnje, najbolji, što dokazuje iznova svakim izdanjem. Njegove produkcije su u 2017 završavale, ne samo u setovima na velikim festivalima, nego i kao audio pozadina aftermovieja za Time Warp festival, ali i Mixmag Adria aftermovie Labyrinth Open festivala.

Stipe je često viđen i na line-upima regionalnih partyja i festivala, pa je proteklog ljeta nastupio na Resistance pozornici Ultra festivala, kao i na mnogim drugim festivalima u regiji kao što su Sonus, Labyrinth Open, Adriatic Perception festival i na mnogim drugima, no ipak se najdalje čuje za njegove producentske usjehe.

Kada kažemo daleko, onda mislimo da su u 2017 najveće svjetske techno face, kao što su Carl Cox, Jon Rundell, Cristian Varela, Joseph Capriati, Adam Beyer i mnogi drugi, puštali Jockove trake na najvećim svjetskim festivalima, kao što su Movement Detroit, Extrema Outdoor i sl.

No, ne samo da puštaju, već i izdaju, pa je DJ Jock ove godine izdao vrlo uspješna izdanja. Remiks trake japanskog techno majstora Ken Ishiija, 'Reality Tunnel', koji je svjetsku premijeru imao preko Mixmag Adria, donio mu je prvo izdanje na Pornographic Records etiketi, Cristiana Varele. Uslijedilo je izdanje za Intec Digital , label Carl Coxa, u listopadu/oktobru, koje smo vam i premijerno predstavili - 'Tension' EP, a prije nekoliko dana smo vam također premijerno predstavili cijelo novo izdanje za Pornographic Records, Cristiana Varele, 'Greenfields' EP.

Ovo su samo nedavne produkcije, a kroz cijelu godinu Stipe je nizao samo uspjehe, pa je u 2017 godini pokrenuo u rodnom gradu Roots klupsku večer, na kojoj je ugostio Jon Rundella, Cristiana Varelu i Sashu Carassija.

Stipe hrabro gazi prema vrhu, a kao što vidite, za nas je već na vrhu.

+2
SPECIJAL

Filip Motovunski

Prvi 'Special Mention' ide Filipu Motovunskom, izuzetno talentiranom hrvatskom d'n'b producentu koji je ove godine nanizao brojne uspjehe. Iz jednostavnog razloga, na listi Top 10 producenata, svi produciraju 4/4, a i smatramo da je Filip neosporno najbolji regionalni d'n'b producent. Njegov free download remiks teme iz Lion Kinga je eksplodirao s više od 60 tisuća slušanja na SoundCloudu, napravio je svoj prvi spot za traku na kojoj je i sam repao, 'Lava', a njegovo službeno izdanje 'Check Out The Vibe' koje smo popratili i u našoj esencijalno kolumni, izašlo je na Bad Taste Recordings i primilo odličan feedback faca iz d'n'b scene, te došlo i na 35. mjesto d'n'b izdanja na Beatportu. Opaka godina za Filipa.


Matroda

Drugi 'special mention' ide Matrodi, jednom od najvećih eksporta regionalne produkcije, pogotovo ako pričamo o future i bass houseu. Njegove produkcije osvojile su svijet, zaradile mu brojne fanove diljem svijeta i plasirale ga na svjetske pozornice.

Izdao je za Heldenov Heldeep, Spinnin, i druge etiekte a njegovo najuspješnije ovogodišnje izdanje bilo je ono za Dim Mak u vlasništvu Steve Aokija - 'Bo$$'. Ove godine obišao je Kinu, Sjevernu Ameriku, Europu i Australiju. Nije loše, a u njegovom glazbenom opredijeljenju, u regiji je neosporno najuspješniji.

Next Page
Loading...
Loading...