Search Menu
Home Novosti Menu
Blog

Ubijaju li turneje kreativnost producenata?

Artisti imaju sve više gigova i sve manje vremena za rad u studiju

  • Joe Muggs
  • 31 July 2016

Nedavno je Carl Cox govoreći o tajni dugovječnosti svoje karijere rekao: “Ne mogu zamisliti ništa gore od toga da radim glazbu u avionu. Puno DJ-eva to radi, mislim da je to vrijeme koje se može iskoristiti za odmor ili radeći nešto drugo. No, oni osjećaju kao da to moraju raditi jer žele stići na odredište i reći ‘hej, upravo sam napravio hit’ i tako neprestano love, love i love.”

Ovo je bila misao koja trijezni. Često razgovaramo s mladim DJ-evima i producentima koji se još uvijek voze na valu svog prvog izdanja kojim su se probili, još uvijek oduševljeni novim životnim stilom, opčinjeni modernizmom svega, hvaleći se činjenicom kako skaču iz kluba na avion, pa opet u klub, hvatajući inspiraciju na putu i izmišljajući nove groove-ove. Dolaze na floorove u sitnim noćnim satima, kanalizirajući uhvaćenu vibru natrag u svoje laptope, spremni ju podijeliti u nekom drugom klubu ili festivalu već sljedeće noći. To je utopija o kojoj su sanjali techno optimisti iz 90-ih: nema potrebe za oslanjanjem na studio u spavaćoj sobi, DJ je u potpunosti ‘prenosiva jedinica’, građanin svijeta koji kreira kad god uhvati sekundu vremena.

“Alkohol i droga mogu postati rješenje za nastup pred 2000 ljudi” – Krystal Klear

Tweet this quote

No, kako Cox objašnjava, to ne ide baš tako. Za većinu producenata danas, DJ-ing je jedini način kako mogu zaraditi za život – i nemilosrdne turneje uzimaju danak vrlo brzo. Krystal Klear kaže: “Biti DJ ili producent je sport vođen samouvjerenošću, istina je maskirana, a alkohol, droge i slično mogu postati brzinsko rješenje kako bi uopće mogli izaći pred publiku na velikim raveovima, držati glavu visoko i nastupiti pred 2000 ljudi – to nije šala.” U tom začaranom krugu mamurluk – avion – rave – ‘repeat’ (‘eat-sleep-rave-repeat), beatovi koji su tek tako napravljeni, brzo se mogu isušiti, a i još gore stvari se mogu dogoditi, poput situacije s Bengom, koji je doživio slom te se polagano vratio glazbi nedavno.

No, ne utječu samo psihički problemi na inspiraciju. Naizgled puno prizemnije stvari mogu napraviti isto. Nick Harriman iz Duskya kaže: “Čak i same turneje, bez partijanja, odsutnost na duže vrijeme mogu napraviti masivan pritisak na osobne veze s drugim ljudima. Morate imati pored sebe osobu punu razumijevanja za takav stil života."

“Sam proces putovanja može ubrzo postati vrlo monoton također. Čudno je kako jedno kašnjenje u letovima može promijeniti cijeli dan”, kažu dečki iz Bicepa.

“Ponekad i najmanji problemi mogu postati ozbiljni, poput zrakoplova u kojima nema mjesta za noge, a ja sam prilično visok.”, rekao je Harriman.

Next Page »
Loading...
Loading...