Search Menu
Home Novosti Menu
Blog

Uspon i pad te ponovni uspon ketamina

Omiljen kod psihonauta, psihologa i gremlina, ketamin ima šarenu povijest

  • Mixmag Adria
  • 24 May 2017
« Read this article from the beginning

Postao je popularniji tijekom 90-ih i 2000-ih, a vrlo je popularan bio na skvot party sceni, gdje je bio poznat među nekolicinom kao "techno smack (heroin)". Kasnije u 2013., zahile su presušile. India, gdje se najviše ketamina proizvodilo u to vrijeme, odgodila je proizvodnju i stavila ju u najoskudniju kategoriju, "raspored X", što je jako utjecalo na zalihe.

Sljedećih godina, raznolike istraživačke kemikalije poput methoxetamina, diphenidina i 3-MeO-PCP-a zauzele su mjesto kao i ostali anestetici poput tiletamina koji su svi potentniji od ketamina i kako njihovi korisnici kažu, manje ugodni. Oko 2014, kineski laboratoriji počeli su sintetizirati drogu u industrijskim količinama.

Martin Raithelhuber, specijalist sintetičkih droga u Uredu Droga i Organiziranog Kriminala Ujedinjenih Naroda kaže su napravljene stotine racija laboratorija u zadnjih nekoliko godina, a to su mjesta gdje se većina novo potentnog ketamina proizvodi.

"Zaplijene su dostigle rekordne visine, od kojih je najviše bilo u Kini. Dokaza o zabranjenim ketaminski, laboratorijima izvan Kine, od kojih 100-tinjak godišnje zatvore, je malo, no 2016. razmontiran je prvi ketaminski laboratorij u Malaziji." rekao je Raithelhuber.

Najzloglasniji svjetski ketamin korisnik, John Lilly, nije radio stvari u polumjerama. Lilly, koji je preminuo 2001. s 86 godina, započeo je kao biofizičar, izumitelj, neuroznanstvenik i liječnik. završio je kao protukulturalna legenda i kao jedan od najluđih istražitelja psihodelije.

Patio je od svakodnevnih intenzivnih migrena, dok mu suradnik nije predložio ketamin.

150 miligrama zauvijek ga je izlječilo. Nakon toga izumio je rezervar za flotaciju ili lišavanje osjetila, koji je koristio kako bi svoja ketamin iskustva proživljavao intezivnije i fokusiranije. Čak si je izgradio jezivu masku s ugrađenom dihalicom kako bi satima mogao ostati uronjen.

U jednom razdoblju intravenozno si je ubrizgavao 50 miligrama ketamina svakog sata tijekom tjedan dana. Nije čudno da je tako izumio visoko razrađenu kozmologiju oko droge, vjerujući da ga je stavila u kontakt s vanzemaljcima za koje je vjerovao da upravljaju svemirom, imena ECCO - Earth Coincidence Control Office.

Drugi istraživački projekti uključivali su komunikaciju s delfinima, a njegova opsesija s kitovima je bez paralele. koliko god bizarne bile njegove tvrdnje i djela, bio je pionir na način da je vidio i iskusio medicinski potencijal ketamina van anestezije.

Next Page »
Loading...
Loading...