Search Menu
Home Latest News Menu
Moda

Vicious Delicious - nakit sa svojstvom vremenske kapsule

Magija hvatanja trenutka

  • Mixmag Adria
  • 5 April 2018

Prsten s kožom pitona, ogrlica s prepariranom pčelom i bubamarom, prsten s maslačkom, nazivi su doista impresivne ponude nakita brenda Vicious Delicious. Iza neobične ideje i još neobičnijeg dizajna stoji biologinja Suzana Stanković, koja je kao inspiraciju za svoj stvaralački rad pronašla radeći u Prirodoslovnom muzeju kao muzejski pedagog.

Osnovni materijal u izradi je kristalna ili epoksi smola. Nju bi u prirodi mogli usporediti s jantarom, mineralom unutar kojeg su pronađene različite očuvane vrste kukaca i bilja. Kristalna smola je magična tvar koja ima sposobnost uhvatiti trenutak i zamrznuti ga nepromijenjenog, pa svoj nakit Suzana smatra malom vremenskom kapsulom.

„Rad u muzeju me oslobodio u kreativnom smislu te sam svoje znanje željela preusmjeriti negdje drugdje, ovaj put ne samo kroz znanstveni ili stručni aspekt već kreativni. Dizajn inspiriran prirodom, na svojevrstan način uči od prirode i pronalazi u njoj dvostruku ulogu - modela i mentora. U njoj je moguće pronaći dovoljno ideja koje u korelaciji s maštom mogu biti primjenjive u svakodnevnom životu. Jedna od tih stvari je i umjetnost izrade nakita, gdje kao biolog pokušavam prenijeti dio sebe. Jako puno vremena provodim u pronalasku materijala za rad, moj ured je priroda.“, govori Suzana.


U izradi ovog jedinstvenog nakita, koristi materijale koje pronalazi u prirodi, poput lišća, sjemenki maslačka, cvijeća, ali i uginulih kukaca. Svaki komad nakita je jedinstven te nije moguće kupiti ili naručiti više istih primjeraka.

"Cijeli proizvodni ciklus radim sama, od sušenja bilja do prepariranja kukaca. Ono što ne mogu pronaći, a željela bih uklopiti u nakit, naručujem online, poput pravog šarenog perja. Ponekad mi kupci donose biljke i kukce koje su pronašli, od kojih bih istaknula bogomoljku u epruveti kao zasad najoriginalniji i najsmjeliji komad nakita koji sam napravila.“


Budući znamo da je u današnjem svijetu važno biti originalan i poseban, kako kaže Suzana, jako je sretna što su kupci prepoznali proizvod iza kojeg stoji priča, a da se kvalitetan rad i kreativnost svakako isplate, govori i činjenica da ni Julia Roberts nije mogla odoljeti Vicious Delicius nakitu, pa je prošlog ljeta, boraveći u Dubrovniku kupila nekoliko komada nakita koji dočaravaju ljepotu hrvatske flore i faune.

No, Suzana ističe i koliko je teško doći do materijala za izradu Vicious Delicious nakita, pa kaže:

"Svako godišnje doba donosi drugačiji i svježi materijal za rad. Tako primjerice, točno u određeno godišnje doba znam koje cvijeće cvjeta i gdje se može pronaći. Uginule kukce u dobrom stanju za obradu je najteže pronaći jer su ponekad vremenski uvjeti nepogodni i to je razlog zašto je kolekcija limitirana. Svaki komad nakita je jedinstven – ne može se kupiti ili naručiti više istih primjeraka."


Nakit se može pronaći u Dubrovniku, u trgovinama na prekrasnom otoku Lokrumu, Nacionalnom parku Mljet i trgovini Kawa koja drži proizvode isključivo hrvatskog dizajna. Kontakt i kupnja je također moguća putem društvenih mreža poput Instagrama i Facebooka. Trenutno je u izradi web stranica putem koje će cijeli projekt dobiti malo ozbiljniji karakter.

Vicious Delicious i Mixmag Adria vam ovom prilikom poklanjaju komad Vicious Delicious nakita, a osvojiti ga možete ako: - kliknete like na Facebook stranicama Vicious Delicious i Mixmag Adria
- kliknete 'share' ove objave s Mixmag Adria Facebook stranice

Sretnog dobitnika ili dobitnicu objavit ćemo u utorak, 8. travnja/aprila u 15h. Sretno!

*Napomena: u komentaru naznačite koji biste komad nakita htjeli, a možete birati između tri opcije ponuđene na tri fotografije ispod. U komentaru naznačite: Slika1, Slika2 ili Slika3.


Fotogaleriju Vicious Delicious nakita pogledajte iznad, a više o svemu pronađite OVDJE.


SLIKA 1 - skarabej

SLIKA 2 - tratinčice

SLIKA 3 - koža pitona

Load the next article
Loading...
Loading...