Search Show Menu
Home Latest News Menu
Recenzije

Vinilizacija Damira Ludviga #10

Prva ovogodišnja Vinilizacija je stigla

  • Mixmag Adria
  • 31 January 2018

Nakon kratkog zatišja pred buru i u novoj godini krećemo s novim izdanjima za ljubitelje Techno, House i Progressive glazbe na pločama. Na obostrano zadovoljstvo i ovoj sezoni nastavljamo suradnju s portalom www.deejay.de!

Dizajn: www.wnn.wien
Ploče: www.deejay.de
Piše: Damir Ludvig

Jay Lumen - Inside Ep [FW008 / Footwork]

Jay Lumen - Inside Ep [FW008 / Footwork]

Ono što je Franz Liszt učinio za status Mađarske u klasičnoj glazbi, to Jay Lumen čini za svijetTechno glazbe. Lumen se ne srami koristiti iskustva iz prošlosti, te koristiti ih na potpuno nove načine. Tehnički bez greške, njegova su djela razorna poput specijalnih zvučnih efekata u Imax-u. Jay u svojem aranžmanu koristi klasične acid linije kakve su koristili vjerojatno svi koji su se ikad dohvatili legendarne Rolandove tristotrice, no aranžmanski to čini obrnuto logici koju su postavili čikaški majstori i tu nesvakidašnjost pretvara u svoju prednost. Ono što je genijalno, Lumen ne narušava kontinuitet skladbe, nego naprotiv svojim atipičnim pristupom svakom plesaču podiže raspoloženje i ubrizgava dodatnu dozu energije za beskonačne ritmične pokrete na plesnom podiju.

Poslušajte OVDJE.

Comuno & Yael - She Resists [TERM147 / Terminal M Records]

Comuno & Yael - She Resists [TERM147 / Terminal M Records]

Kao i svaka etiketa koja drži do sebe i Terminal M ima specifičan zvuk koji ljubitelji elektroničke glazbe prepoznaju. Pri tome ne mislim samo na tehničku kvalitetu produkcije, već i na emocionalni sadržaj djela koje objavljuju. Međutim, svaki umjetnik na etiketi uspijeva održati svoj identitet i nije samo jedan u nizu bezličnih zanatlija koje umjetnost pretvaraju u konfekciju. Upravo takav primjer očuvanog karaktera je i ova ploča. Iako je izvrsna epizoda u kolekciji Terminala M, ona je svoja vlastita priča od početka do kraja i slušatelju omogućuje uživanje u svakoj sekundi. U trenutku kad vam članovi obitelji koji nemaju veze s elektroničkom glazbom sole pamet o bezličnosti Techno scene, ovo je ploča koju im trebate pustiti da bi shvatili kako su pravi umjetnici sposobni izraziti iskrene ljudske emocije putem sintetskih instrumenata.

Poslušajte OVDJE.

Prakash - Last Chance Ep [TM001 / Travellin Music]

Prakash - Last Chance Ep [TM001 / Travellin Music]

Postoje neke ploče koje vas jednostavno podsjećaju na tisuće ploča iz prošlosti, ali im to jednostavno ne možete zamjeriti, jer zvuče kao kolekcija najboljeg od najboljih iz tog žanra. To je čarolija umjetnosti! Nešto što je dosta teško opisati riječima, ali jednostavno funkcionira. Jesu li to dub utjecaji koji čine taj bezvremenski ugođaj, ili se radi o tom savršenom rasporedu instrumenata od kojih svaki radi svoj posao u sinkronitetu s ostatkom zvučne kulise. Ako ste sami ikad pokušali stvoriti nešto jednostavno, čisto i neiskvareno ukrasima, vjerojatno ste primijetili koliko je to teško. Gotovo teško kao i voljenoj osobi izraziti ljubav na neki novi način, kad je najmoćnija rečenica: "Volim te", već odavno izmišljena. Ova ploča čini upravo to, govori jednostavno "Volim te", ali sa stavom, nježnošću i senzibilitetom koji je nemoguće lažirati. A u svijetu lažnih vrijednosti koji se je utjecajem korporacija, profitera i ostalih pohlepnika polako uvukao i u svijet elektroničke glazbe, to je upravo ono što treba cijeniti.

Poslušajte OVDJE.

Russ Gabriel - Relief Ep [CCDC004 / CalderCityDevelopmentCorp.]

Russ Gabriel - Relief Ep [CCDC004 / CalderCityDevelopmentCorp.]

Može li repetitivnost biti ugodna? Može, ali samo ako je lagana, nenametljiva i ako zvuči prirodno. Šum morskih valova, cvrkut ptica, šum slapova su zvukovi iz prirode koji potvrđuju teoriju, no što je s elektroničkim zvukovima, pogotovo u plesnoj glazbi? Britanski producent Russ Gabriel dokazuje da lagane sintetske sekvence djeluju blagotvorno kao i repetitivni zvukovi iz prirode samo ako su aranžirani na pravi način, a to je njegov način. Gabriel kao da zvukom ukazuje na prolaznost vremena i ogoljelom, ali kreativnom produkcijom koja ekvilajzere upotrebljava kao glazbene instrumente stimulira pozitivne vibracije u cijelom tijelu slušatelja. Umjesto tretmana fizikalne terapije kupite ovu ploču i osjetite duboku meditaciju apstraktnih emocija i izuzetnog karaktera.

Poslušajte OVDJE.

Load the next article...
Loading...
Loading...