Search Show Menu
Home Latest News Menu
Recenzije

Vinilizacija Damira Ludviga #8

ROMB specijal!

  • Mixmag Adria
  • 9 November 2017

Vinil se vratio na velika vrata. Ponovno se otvara niz tvornica diljem svijeta, izdanje na ploči je ponovno postalo uobičajena praksa, osobito kad se radi o izdanjima elektronskog spektra žanrova, a pojavilo se i pojavljuje se pravo bogatstvo neovisnih underground labela, koji izdaju odličnu glazbu. Zbog toga smo u suradnji s Damirom Ludvigom, zagrebačkim producentom, DJ-em te jednim od tvoraca kultnog Astralisa, koji je nedavno proslavio i svoj 19. rođendan, pokrenuli seriju recenzija vinil izdanja, koja izlazi na mjesečnoj bazi. Do sada su izašle šest, za ožujak/mart , travanj/april, svibanj/maj, lipanj/jun, srpanj/jul, kolovoz/august te rujan/septembar.

Damir se u Vinilizaciji bavi stranim, ali i izdanjima regionalnih producenata i etiketa, pa ovim putem pozivamo vlasnike etiketa da nam šalju svoja vinil izdanja na [email protected] s naznakom 'Vinilizacija', a Damir Ludvig će ih predstaviti u budućim epizodama.

Dizajn: www.wnn.wien
Piše: Damir Ludvig

ROMB SPECIJAL!

ROMB, štokholmska izdavačka kuća s kojom nas je spojio Petar Šuškić, poznatiji pod pseudonimom Bonaca, koji i sam objavljuje za ovu izvrsnu etiketu, u zadnjih je nekoliko godina prerasla u izvor inspiracije za europsku Techno produkciju.

U ovom izdanju Vinilizacije fokus je nekoliko vinilnih izdanja koja će dugo ostati u ne samo u setovima današnjih DJ-a, već i onih koji tek dolaze.

ROMB014 — LAST NITE EP

Last Nite je ploča koja se službeno pojavljuje na tržištu promocijom u klubu VAKET 9.11.2017. Radi se o eventu na kojem će svirati Nikki Pryke, producentica koja je već objavljivala materijale pod vlastitim imenom, no za ovo izdanje koristi pseudonim Lioness.

A1 Lioness - Last Nite

Lepršava melodija koja s vremena na vrijeme podsjeća na Jaydee s početka devedesetih nije bazirana na šamaranju basom i udaraljkama, već upravo te elemente vrlo pozadinski koristi za razliku od klavijatura koje nose ovu elektroničku slasticu. Stil koji koketira s ranim House utjecajima temeljen je na provlačenju elemenata koji dolaze i odlaze stvarajući amorfnu strukturu aranžmana.

A2 Lioness - track 13

Naglašenu nogu i bas liniju dopunjavaju ritmički elementi koji stvaraju ugođaj transkontinentalnog leta preko zamrznutih sjevernjačkih pejzaža koji polako kopne odlaskom u toplije krajeve u kojima plemenski ritmovi i praznici ne prestaju. Numerološka simbolika broja 13 upućuje na njegovo karmičko značenje koje u ovom slučaju predstavlja sve obrnuto od narodnog praznovjerja. Odlična skladba koja nosi pozitivan duh i sigurno funkcionira na svim plesnim podijima.

B1 Lioness - New Beginnings

Osjećajni Techno pod snažnim utjecajem futurizma razvija se u smjeru nepoznatih apstraktnih momenata virtualne stvarnosti. Nestabilni momenti na stazi kojom Lioness korača daju ovom djelu daleko veći značaj od ostalih skladbi na ovoj ploči. Svakako se ne radi od djelu koje bi moglo funkcionirati na prvu, već zahtjeva posvećenost i visoku koncentraciju slušatelja.

B1 Lioness - So Far

Ovakav Techno pod Fusion Jazz utjecajem, dokazuje da Nikki nije prosječan autor koji karijeru želi graditi na trendu, već da svoj talent koristi kako bi dokazala vrijednost vlastite kreacije na duge staze. Spremna na rizike Lioness je stvorila ovo ekspresivno djelo koje ima više karaktera od pola setova s bilo kojeg europskog Techno festivala.

ROMB010 — PATRICK RICHARD — Parallax EP

Patrick Richard Pettersson, umjetnik odgovoran za specifičan zvuk etikete ROMB, stoji iza ovog izvanrednog izdanja. Patrick je štokholmski Techno revolucionar o kojem više možete saznati u članku ovdje.

A1 Patrick Richard – Parallax

Parallax ili paralaksa je prividna promjena položaja promatranog objekta s promjenom mjesta promatrača. To je pojava u fizici koju je navodno prvi utvrdio Samuel Birley Rowbotham, pa je zbog toga i dobio nadimak Parallax.

Ne znam kako bi se o istoimenoj skladbi očitao gospodin Rowbotham, no Patrick Richard, koji je autor ovog djela, izrazio je svoje apstraktne emocije kroz jednu od najmoćnijih kompozicija u cijelom katalogu etikete ROMB. Klasični zvuk koji graniči s Deep, Progressive i Tech House utjecajima, stvara ugodnu melankoličnu atmosferu koja zrači magnetskom privlačnošću.

A2 Patrick Richard - Gravity

Skladba koja nema nikakve veze s filmom u kojem glumi Sandra Bullock, ali poput teoretske sile koja je odgovorna za sve padove u životu, predstavlja čistu misteriju. Kompozicija koja funkcionira na principu hipnoze, preuzima kontrolu svijesti i uranja konzumenta u vir vječnosti. Patrick u rukama ima kontrolu raspoloženja i ono je u svakoj sekundi sve bolje.

B1 Patrick Richard - Wanderer

Ovo je instrumental koji mora poslušati svaki klinac koji jednog dana želi postati astronaut. Skladba koja asocira na vožnju svemirskim prostranstvima i boravku među lutajućim zvijezdama. Jednostavno predivno.

B2 Patrick Richard - Lunar Wave

Lepršava tema koja ne skriva utjecaj elektronike osamdesetih. Struktura koje se ne bi posramio ni Harold Faltermeyer. Naravno Lunar Wave nije samo prepisana Electro Funk kompozicija s obilježjima današnje produkcije. Radi se o visoko sofisticiranom djelu koje prigodno završava ovaj izuzetan EP.

ROMB012 — Dalvik — The Junction EP

A1 Dalvik - Klock

Iako nas elektronička glazba čini nadahnutima i djeluje na krajnjeg korisnika tako da se on osjeća sretno, najčešće same skladbe ne obiluju veseljem kakvo je postigao DALVIK u svojoj skladbi Klock. Bas linija koja atmosferom asocira na skladbu On The Run s albuma Dark Side of The Moon grupe Pink Floyd, donosi putovanje koje bi se konceptualno moglo usporediti s programskom glazbom klasičnih kompozitora sedamnaestog stoljeća. Međutim ovo putovanje nije bilješka četiri godišnja doba, već savršene utopijske budućnosti u kojoj je sreća jedina preostala emocija.

A2 Dalvik - Återvinningen

Jedna od onih skladbi koja može beskonačno trajati i vječno držati pozitivnu atmosferu. Nenametljiva i simpatična ponavljajuća tema jednostavno stimulira dobro raspoloženje i ne opterećuje slušatelja nepotrebnom filozofijom.

B1 Dalvik - Donk

Mračna Techno skladba koja kao opisuje zvuk podmornice nasukane u dubinama neistraženih voda Antarktike. Spora i masivna prodire kroz materiju koja nepovratno ostaje zapisana u žljebovima koji ju okružuju. Djelo koje ne preporučujem svakome.

B2 Dalvik - Morning Hours

Opuštajuća dipara za ljetne mjesece na kojima je jedina aktivnost izležavanje na plaži, pijuckanje kavice i čitanje nekog laganog štiva.

ROMB 006 – V.A.

A 1 Empfänger - Just Fierce

Kao što I samo ime kaže, svirepa Techno skladba koja distorziranim zvukovljem udara direktno u glavu bez milosti. Uz militarističko bubnjanje, vokal je ključni identifikacijski čimbenik ove nemilosrdne kompozicije koja razvaljuje plesne podije svojim mističnim i pomalo jezivim šarmom. Jednostavna i bez previše instrumenata ovo djelo dokazuje da su vremena ranog rave utjecaja ponovno prisutna na plesnim podijima širom Europe.

A2 Daniel Araya - Skogen

Acid u svojem čarobnom ruhu. Djelo pod utjecajem devedesetih. Bez razmišljanja bi ovo svrstao u set s izvođačima kao što je Plastikman, Hardfloor, Rob Acid, ili Acid Junkies. Zavodljiv i beskonačno dubok Skogen odvodi slušatelja u ekstazu kad se modulirani zvuk raspištolji energičnom distorzijom koja pravovremeno ugođajem diktira stanje transa koji slijedi.

B1 Yourhighness - Waterboarding

Strukture kakve je Techno scena odavno zaboravila, a vrijedi ih se podsjetiti. Rani Techno je bio pod utjecajem raznoraznih Funk, Rock, Industrial, Punk, Disco i New Wave izvođača koji su odstupali od vodeće struje druge polovice osamdesetih godina dvadesetog stoljeća. Način programiranja ritam mašina koji je korišten u to doba gotovo da je iščezao, no Yourhighness ga vraća sa obiljejima današnjice, Umjetničko djelo koje kao da je odbacilo linearni tijek vremena i bavi se konceptom multidimenzionalnosti u elektroničkoj glazbi. Zahtjevno djelo koje nije namijenjeno rekretivnim slušateljima elektronike, već jahačima koji su već dugo u sedlu i zanaju svaku oazu u pustinji.

B2 Yourhighness - Whitewater

Klasični acid house koji strukturom podsjeća na 1998. Ipak manipulacija frekvencijama na klasičnom 303, koju Yourhigness koristi u ovoj skladbi pokazuje kako je dobro naučiti sva pravila prije nego se neko od njih sruši. Izuzetno psihodelično djelo koje direktno utječe na stanje uma slušatelja i odvodi ga na više razine gdje granice ne postoje. Apstraktno i opako, za razliku od većine današnje produkcije koja naglašava ritam instrumente Whitewater se vraća izvornoj produkcijskoj formuli u kojoj dominiraju sintesajzeri.

Load the next article...
Loading...
Loading...