Search Menu
Home Novosti Menu
Glazba

VINYL TJEDNA: ADVENTSKI SPECIJAL

Četiri nosača zvuka koji su idealan poklon u doba darivanja

  • Damir Ludvig
  • 11 December 2018

Nova pošiljka ploča, stigla je poštom putem portala deejay.de s kojim naša redakcija već duže vremena uspješno surađuje. Prosurfate li njihovim stranicama sigurno ćete naći još poneka zanimljiva izdanja koja Mixmag Adria nije stigao popratiti.

01 Jay Lumen - Trust / The One Footwork [Footwork]

Razorna bomba koju bi svaki ljubitelj techno vinila želio pronaći ispod svoje okićene jelke. A-strana udara direktno u glavu ne štedeći ni trunke snage za preostala dva zvučna zapisa. Acid i old school utjecaji sveprisutni su dio Lumenove produkcije, iako su obrađeni na potpuno svježi način, primjeren tehničkim zahtjevima današnjice. Drugi naslov na A-strani još je brži i sadrži dodatnu dozu acida, no Jay je dojam posebno naglasio breakbeat elementima i swing funkcijom na klasičnim elektroničkim udaraljkama. B-strana je ono što me obara s nogu! Nostalgična struktura upakirana u novo ruho koje kvalitetom produkcije dokazuje da sve pohvale koje sam u mojim recenzijama tijekom godine uputio ovom vrhunskom mađarskom umjetniku nisu bile uzaludne. Inserte poslušajte pritiskom na ikonu PLAY ►, no tek kada nabavite vinilno izdanje imat ćete osjećaj pune vrijednosti ovog budućeg klasika.

02 Joachim Spieth - Luminophor [Affin LTD]

Moja druga preporuka je potpuni zaokret u produkciji i atmosferi. Cjelina od tri trake od kojih mi je najdraža na A-strani, kombinira hipnotički decentnu promjenu elemenata koji podsjećaju na rana izdanja Hawtinovog projekta Plastikman, no s daleko sofisticiranijim pristupom audio inženjeringu. Ista je situacija i na B-strani! Zvuk je mekan i opuštajuć, a istovremeno mračan i zaokuplja misli poput nekog meditativnog rituala koji sudionike odvaja od svakodnevne problematike i fokusira na trenutak u kojem borave. B-stranu završava Introspect (Svarog Remix), koji ne odstupa od zadanog formata i fantastično se nastavlja na prva dva djela. Bez obzira na to što se radi o remiksu, ova varijacija funkcionira kao samostalna traka koju se ne bih ustručavao pustiti u istom setu s originalom. Preslušajte ulomke pritiskom na ikonu PLAY ► prije no što potražite pravu ploču.

03 Joyhauser - C166W EP [Terminal M Records]

A-strana otvara s totalnim techno hitom, koji je ujedno i naslovna tema izdanja. Energičan, pun pozitivnih emocija i duha, koji će funkcionirati na svakom festivalu, ali i u klupskim prostorima širom svijeta. Druga traka na A-strani je "Rtrig", opaki acid techno temeljen na bazičnim elementima klupske glazbe devedesetih. Distorzirani bas bubanj i isprekidani sintesajzeri daju dodatni sentiment rave kulture prošlog stoljeća koji je ponovno u modi. Iako je prva traka na B-strani nazvana "1989" i zvuči prilično retro, definitivno se radi o zvuku koji podsjeća na singlove koji su bili popularni sredinom devedesetih. No, čak i da je ime ove dizalice "1945", to ne bi promijenilo njegovu superiornu kvalitetu. U sličnom điru je i himna "Hydrochloride", koja zatvara ovaj fenomenalan EP - koji djelomično možete čuti pritiskom na ikonu PLAY ►

04 Various Artists - Parquet Most Wanted Ep 12 [Parquet]

Ova je vinilna kompilacija sastavljena od četiri djela za koja su odgovorna četiri različita izvođača i jednostavno je neodoljiva. Prva traka na A-strani "And When We Dance We'll Dance Forever" je produkcijsko remekdjelo iza kojeg stoji Solee, a svojim šarmom i kombinacijom neo trance i progressive house utjecaja čini čuda na plesnom podiju. Druga traka je "Lost Secret", glazbeno ostvarenje mistične atmosfere i neočekivanih sintesajzerskih progresija koju je komponirala Alyne. Skladba koja ima dubinu, karakter i zaraznu melodiju. B-strana počinje trakom "Female" koja je lepršava, a kompozicijski podsjeća na filmsku glazbu kakvu je svojevremeno radio Vangelis. Ipak sountrack elementi su odlično preneseni u format za đuskanje u klubu. Ime projekta je Several Definitions, a mladi gospodin čije je pravo ime Jeremy, zaslužuje sve pohvale za ovo, ali i druga djela kojima je obogatio svijet elektroničke glazbe. EP završava trakom "Flash Of Lighting" projekta The Dualz, koja objedinjuje elemente psy trance glazbe i elektronike u cjelovitu formulu za uspjeh na partiju. Sve u svemu, radi se o nosaču zvuka koji će upotpuniti adventsko raspoloženje i oduševiti kolekcionare. Fragmente poslušajte pritiskom na ikonu PLAY ►

Load the next article
Loading...
Loading...