Search Menu
Home Novosti Menu
Glazba

VINYL TJEDNA: Danny Howells - Whiterock EP [8bit Records]

Disco i house zvuk koji svi dobro znamo i volimo!

  • Damir Ludvig
  • 12 September 2018

Još jedan inspirativni singl koji je u naše ruke stigao zahvaljujući portalu deejay.de. Iako ćete pravi dojam dobiti tek kad čujete kako to zvuči na ploči, inserte možete poslušati pritiskom na ikonu PLAY ►

A1 Danny Howells - Whiterock

Danny Howells je legendarni producent i DJ koji je rođen 1970. Što znači da je okolina u kojoj je odrastao bila ispunjena disco glazbom, te zvukovima ranih eksperimenata sa sintesajzerima. Iako je eksplozija disco zvuka sedamdesetih utjecala na kulturu tog vremena, nedvojbeno je da je njeno prisustvo u plesnoj glazbi prisutno i danas. Ne samo kroz elemente koji se stalno vraćaju na repertoar u novim house singlovima, već i kao samostalni žanr koji kroz nu disco doživljava ponovni procvat. Disco glazba ima duh slobode, seksualne revolucije i nesputanosti ere koja je prethodila strahom od AIDS-a, terorističkih fobija i društvom koje je svaku građevinu, ulicu i lokaciju javnih okupljanja pretvorilo u teren pod stalnom prismotrom sigurnosnih kamera. Disco je utjecao na kulturu, filmove i način razmišljanja, a jedan dio disco glazbe bio je usmjeren na futurizam. Jedan od velikih glazbenih utjecaja na futuristički disco bio je Magic Fly - Space iz 1977. Dečki koji su doslovno bili Daft Punk sedamdesetih, stvorili su jednu od najprepoznatljivijih sintesajzerskih tema svih vremena. Svjesno ili nesvjesno, upravo je ovo djelo imalo najveći utjecaj na Whiterock. Danny je isproducirao glazbenu bombu koja će doslovno rasturiti svaki plesni podij i izmamiti osmjehe na lica plesača bez obzira na njihovu dob i kulturne pozadine. Osvježavajući pristup dobrom starom disco zvuku koji svi znamo i volimo.

B1 Danny Howells - Seabirds

Za razliku od očitog utjecaja sedamdesetih, prvo je djelo na B-strani pod neupitnim utjecajem devedesetih. Akordi koji su krajem prošlog stoljeća harali top listama danas zvuče, toplo i nostalgično, a pogotovo kad su posloženi u skladu s današnjim standardima produkcije, aranžmanskim pravilima i estetikom novog stoljeća. Nešto što će bez problema funkcionirati na cocktail partiju, after beach partiju uz plažu ali i u klubu. Fundamentalistička house glazba koju nije potrebno posebno opisivati, već jednostavno uživati u njenim čarima.

B2 Danny Howells – Isolar

Urnebesni finale ove odlične ploče je djelo koje objedinjuje disco, funk i rane house utjecaje u jedan komprimirani umjetnički izražaj. Sigurno svi znamo popriličan broj DJ-a koji bi se složili da je upravo ovaj zvuk koji oni smatraju "pravom" house glazbom, no iako je moje gledište na glazbene žanrove uvijek nestalno kao što je i samo vrijeme, ne postoji ni jedan racionalni razlog da ne mogu uživati u ovoj glazbi. Izvrsno odrađeno djelo koje je po mojem mišljenju moglo biti i samostalni singl vrijedan kupnje, definitivno je šećer na kraju ove gramofonske ploče koju svima toplo preporučujem.

Load the next article
Loading...
Loading...