Search Show Menu
Home Latest News Menu
Glazba

VINYL TJEDNA: Drax Ltd II / Thomas P. Heckmann - Drax Trilogy [AFU Limited 29]

Bezvremenski techno klasici na jednoj ploči

  • Damir Ludvig
  • 20 June 2018

Ovaj must have singl završio je u našoj redakciji zahvaljujući portalu deejay.de, a iako ćete potpuni dojam ovog izdanja dobiti tek kad preslušate pravu ploču, inserte možete čuti pritiskom na ikonu PLAY ►

A1: Drax Ltd II / Thomas P. Heckmann - Amphetamine

Volite li techno i gramofonske ploče, a dosad niste uspjeli nabaviti ovaj legendarni singl, posrećilo vam se jer je jedan od klasika svih klasika reizdan na predivnom obojenom vinilu. Jasno je da novo reizdanje bar neko vrijeme neće imati kolekcionarsku vrijednost ni približnu originalnom izdanju iz 1994. No, emocionalni naboj koji remasterirana verzija jedne od najboljih techno djela svih vremena ima je bolji nego ikad. Svatko ima svoju priču gdje je prvi puta čuo Amphetamine, a popričate li sa svojim prijateljima i kolegama, primijetit ćete da je ovaj singl rijetko koga ostavio ravnodušnim. Ja sam ga prvi puta čuo ujutro u krcatom hangaru u kojem je svirao DJ Dick, Westbamov brat i jedan od pokretača berlinske scene. Upravo sam krenuo prema izlazu, međutim ova me je singlica vratila na plesni podij i natjerala da ostanem u publici. Iako me stalno privlači nova glazba, ovo je jedna od rijetkih kompozicija za cijeli život. Imam i ploče s remiksevima, no original je original. Aranžman koji ima svoj karakter i tema koju je imitiralo tisuće autora iz svih žanrova.

B1: Drax Ltd II / Thomas P. Heckmann - Phosphene

B-strana je također reizdanje klasika. Heckmann skladbu započinje distorziranim elektroničkim udaraljkama koje kao da najavljuju neki gabber singl, a ne predivnu hipnotičku melodiju koja na sličan način kao Amphetamine, odvodi slušatelja u stanje između svijesti i podsvijesti. Sintetički zvukovi koje Heckmann upotrebljava u drugom činu skladbe zvuče poput napada vanzemaljaca iz neke pucačke video igre, a iako se radi o djelu iz prve polovice devedesetih i danas zvuči nevjerojatno futuristički. Neopterećeno pravilima elektroničkih autora koji su stvarali prije njega Thomas je stvorio autentično djelo, koje idejno i produkcijski bez problema konkurira većini današnjih velikih imena scene.

B2: Drax Ltd II / Thomas P. Heckmann - Section 2

Prepoznatljiv set zvukova koji su sekvencirani na starinskoj opremi, distorzirani bas bubanj, te varijacija teme prisutne u prve dvije kompozicije na ploči, dokazuju potpis istog autora i niz rješenja kojima je Heckmann svoje ime upisao u povijest elektroničke glazbe. Nema sumnje da se i ovdje radi o neprocjenjivom klasiku, koji je doživio vrhunske verzije kao što je Section 2 (Alan Fitzpatrick Edit) Drax, Mark Broom. Ipak, za razliku od skladbe Amphetamine, Section 2 kao da je do sada više svjedočio vremenu u kojem je nastao, nego da je predviđao budućnost. No, kako su i mnogi drugi stilovi iz prošlosti doživjeli renesansu, moguće je da će i ovakav sirovi, distorzirani i beskompromisni zvuk ponovno postati popularan u novoj eri koju lofi utjecaj već pomalo osvaja.

Load the next article...
Loading...
Loading...