Search Show Menu
Home Latest News Menu
Glazba

VINYL TJEDNA: Drumcomplex - Complex EP [Off Recordings]

Tri udarne techno dizalice za rasturanje plesnog podija na jednoj ploči

  • Damir Ludvig
  • 4 July 2018

Iako ćete pravi dojam glazbe dobiti tek kad preslušate pravu ploču, inserte možete čuti pritiskom na ikonu PLAY ►, a ovo odlično vinilno izdanje poštom je još jednom stiglo u našu redakciju zahvaljujući portalu deejay.de

B1: Drumcomplex - Complex

Budući da je fokus B strane na samo jednom glazbenom djelu, onda ću recenziju započeti upravo s tim djelom, koji mi se je već na prvo slušanje svidio. Moderni, konkretni techno zvuk bez previše filozofije, definitivno je namijenjen novoj generaciji koja nema vremena, a ni želje čekati da se nešto dogodi na kraju balade, već svoju dozu energije zahtjeva od prve sekunde! To nikako ne znači da je narušena klasična techno estetika, već naprotiv, da je ona iskorištena daleko bolje nego što bi to činili stari majstori početkom devedesetih. Aranžmanski i produkcijski ovo je djelo stvoreno za početak špice večeri, a može poslužiti upravo kao okidač koji će aktivirati i nezainteresirane posjetitelje partija, festivala ili kluba. Budući da je djelo lišeno klasične hand clap udaraljke, djeluje daleko brže od 128 udaraca u minuti. No, dosta o praktičnosti ovog djela! Kakav je osjećaj dok se ploča vrti na gramofonu? To je na kraju krajeva ono što je vrijedno kupnje! Radi se o kombinaciji ugođaja koja kombinira melankoliju s agresivnim ritmovima i pretvara slušanje u putovanje emocijama. Kao da do samog kraja neizvjesno očekujemo rasplet neizvjesnosti, koji kad se na posljetku dogodi ispunjava sva očekivanja koje je duo Drumcomplex stvorio na početku kompozicije.

A1: Drumcomplex – Eyesight

Prva skladba na A-strani počinje tvrdim bas bubnjem koji podsjeća na old school pokušaje imitacije tribal ritmova pomoću isključivo elektroničkih ritam mašina. Međutim, elementi koji slijede ubrzo mijenjaju atmosferu i dodaju distorzirane sintesajzerske linije, koje kombinirane sa sempliranim vokalima stvaraju napetu atmosferu rezultirajući ubrzanjem rada srca, kao pri napadaju panike. Nakon odrađene prve etape, slijedi druga u kojoj je prodor sintetike još žešći i bezobzirniji. Izvrsno odrađeni suvremeni techno koji provocira plesače na partiju. Aranžman koji pruža i oduzima, vješto manipulirajući korištenjem energetskih resursa publike na plesnom podiju. Iako na prvo slušanje ova kompozicija djeluje jednostavna, u nju je uloženo puno ljubavi i vještine koja nije stečena preko noći.

A2: Drumcomplex – Definition

Druga skladba na A-strani iskorištava standardne elektroničke udaraljke. Čak, što više, kao da se trudi biti što klasičnija, što jasnija i prihvatljiva iskusnoj publici, ali i novim klincima. Upravo u tome i uspijeva. Semplirani vokali koji zvuče poput demona u filmu Egzorcist, popraćeni su jednostavnom temom na sintesajzeru, koja bi mogla funkcionirati kao soundtrack u filmu strave i užasa. Međutim, umjesto užasa, Drumcomplex aranžmanski prvo smiruje atmosferu, a onda ju podiže u stanje euforije. Djelo koje se isplati imati na vinilu, jer nije stvoreno kao trendovski alat, već kao nešto što će se bez ustručavanja moći kombinirati s klasicima, ali i sa singlovima koji tek dolaze.

Load the next article...
Loading...
Loading...