Search Show Menu
Home Latest News Menu
Glazba

VINYL TJEDNA: Gregor Tresher - Neon (2018 Remaster & Butch Remix) [GTO Recordings]

Bez obzira pratite li glazbu na pločama ili ne, ovo je totalni must-have!

  • Damir Ludvig
  • 9 May 2018

Ovaj je remasterirani klasik poštom stigao u redakciju zahvaljujući portalu deejay.de, a iako nema bolje varijante nego slušati ga na vrhunskom gramofonu, inserte možete oslušnuti pritiskom na ikonu PLAY ►

A Gregor Tresher - Neon (2018 Remaster)

Nisam siguran je li "A Thousand Nights", ili "Neon" veći klasik, no Gregor Tresher je doslovno superheroj zvuka kojeg su prije desetak godina mediji nazivali "neo trance", a danas ga nazivaju "melodic house & techno". Zapravo je potpuno nevažno o kakvoj se podvrsti elektroničke plesne glazbe radi, ovo je jedno od onih glazbenih ostvarenja koje jednostavno morate imati na vinilu, jer će funkcionirati i na plesnim podijima postapokaliptičnog svijeta kojeg nam suvremena znanstvena fantastika najavljuje. Lepršavo, melodično, poletno djelo koje u sebi nosi dozu melankolije, ali i dozu dostojanstvenosti, kakvu jedan klasik mora imati. Remasterirana verzija je današnjim zahtjevima zanatski prilagodila originalnu verziju iz 2006. Nešto drugačije kompresirani zvuk i odrađena ekvilizacija nije narušila ljepotu originala, već je omogućila da bolje "leži" u setovima s novom produkcijom, koja postaje sve glasnija i tehnički preciznija u odnosu na glazbu iz prošlosti.

B Gregor Tresher - Neon (Butch Remix)

Koliko je god originalna verzija Gregorovog djela vrhunska, još mi je bolja verzija na B strani ovog fantastičnog singla. Butch je odradio remiks, koji po mojem mišljenju razotkriva najvažnije elemente Tresherove kompozicije i stavlja ih u novi kontekst s izvrsno ispoliranim zvukovima, fenomenalnom produkcijom i likvidnim aranžmanom, koji poput halucinogena vodi slušatelja u duhovno putovanje daleko od svakodnevnog materijalnog svijeta. Kao netko tko se i sam bavi glazbenom produkcijom, mogao bi analitički komentirati tehničke zahvate koji dokazuju da Butch ima kilometražu i status velemajstora, no ono što je zapravo vrijedno u ovoj verziji skladbe ne nalazi se u notama, odabiru instrumenata, efekata i ekvilizaciji, već u nečemu zarobljenom u međuprostoru kompozicije. Nešto što ovu na prvi pogled jednostavnu strukturu, pretvara u remek-djelo. Iako današnji stručnjaci tvrde da su razotkrili tajnu Mona Lisina osmijeha, pravi je užitak dozvoliti da ta iluzija živi i čini naše živote ljepšima. Ista je stvar i s ovim remiksom.

Load the next article...
Loading...
Loading...