Search Menu
Home Novosti Menu
Glazba

VINYL TJEDNA: Ninetoes - Finder (Original) [Kling Klong]

Pet godina stara ploča u kojoj je sažeto 40 godina glazbene povijesti

  • Damir Ludvig
  • 29 August 2018

Ova fantastična ploča stigla nam je poštom zahvaljujući portalu deejay.de, a iako ćete potpuni dojam dobiti tek kad preslušate pravi vinil, inserte možete čuti pritiskom na ikonu PLAY ►

a1 Ninetoes - Finder (Original)

U prošloj ediciji kolumne bavio sam se recenzijom posebnog reizdanja povodom prve petoljetke ovog klasika, s naglaskom na briljanti remix koji je odradio legendarni Carl Cox. No, vjerojatno je najstariji trik glazbene industrije da svaka nova verzija poznatog djela zapravo funkcionira kao buster prodaje originala. Pa zašto to ne bi tako bilo i u ovom slučaju?

Čak i da se ne radi o industrijskom potezu, takva je ljudska priroda. Da nije tako vjerojatno Darwinovo "Podrijetlo vrsta", nikad nitko ne bi ni pročitao, a o Bibliji da ni ne govorim. No, najprije da utvrdim fleksibilnost pojma original. Što je zapravo original? Brett Gaylor, autor filma RiP: A Remix Manifesto (2009), rekao bi da original zapravo ne postoji, već da je cijela globalna kultura temeljena na stalnom recikliranju povijesnih vrijednosti. A originalni Finer je upravo sve navedeno u jednom.

Ralph MacDonald (1944-2011), njujorški perkusionist trinidadskog porijekla, koji je kombinirao calypso, tribal, funk i jazz elemente u svojoj glazbi, objavio je remek-djelo The Path 1978. Kompozicija koja se gradi kroz više od sedamnaest minuta temeljena je na glazbenom putovanju od tropskih otoka, preko afričkog kontinenta do Amerike. Ovaj istinski genije stvorio je djelo koje je inspiriralo bezbrojne glazbenike svih žanrova širom svijeta, a kanadska izdavačka kuća CAM, već je sljedeće godine objavila album projekta Concept Neuf, na kojoj je The Parth odsviran u novoj, glasnijoj i kraćoj verziji.

Özgür Yelmen, njemački producent turskog porijekla, koji je svijetu postao poznat pod pseudonimom Ninetoes, fokusirao se je na temu koja se pojavljuje na tridesetdrugoj sekundi kanadske ploče i pretvorio ju u zvuk nove generacije 2013.

Korištenje samo nekoliko loopova skinutih s kanadske ploče stvorili su jedan od najvećih plesnih klasika. Kada se je "Finder" pojavio u setovima DJ zvijezda na Ibizi prije pet godina, automatski je postao najtraženiji singl aplikacije Shazam. Veličanstven, jednostavan, okružen pozitivnom energijom "Finder" je kroz nekoliko godina postao singl koji se bez problema može usporediti s klasicima kao što su Knights Of The Jaguar , Hale Bopp, Strings of Life, Kernkraft 400 itd.

b1 Ninetoes - Finder (Leon Remix)

Da sam ovu verziju recenzirao u vrijeme njene objave vjerojatno bi ju nahvalio do neba, no iz današnje perspektive očito je da ona ima tipičnu produkciju 2013. Zvuk koji je u međuvremenu već toliko eksploatiran u klubovima širom svijeta, da je jednostavno njegov trend prošao. Bez obzira na to što se radi o izvrsnom tehničkom i aranžmanskom ostvarenju, njegove vremenske odrednice ne čine ga bezvremenskim materijalom kakav je postao originalni "Finder". Ipak, kako je glazbena industrija temeljena na ciklusima sličnima modnim reciklažama trendova, ne bi se čudio da jednog dana upravo ova verzija napravi svoj revival.

b2 Ninetoes - Finder (Re-UP Remix)

Minimalistička, hipnotička i inteligentna verzija s dub elementima, koja i pet godina kasnije zvuči napredno i spremno za setove u underground klubovima. Gotovo da ne koristi ni jedan element koji originalu daje prepoznatljivost, već se fokusira na udaraljke, bas u sub frekvencijama i efekte koji slušatelja uvlače u monotoniju ugodnog transa. Zanimljiv pristup remiksu, koji ne igra na kartu pretencioznosti, već se okreće ogoljenju lepršavosti i svođenju plesne glazbe na bazične elemente. Budući da je potpuno drugačiji od originala, može se bez kompleksa koristiti u istom setu s A-stranom.

Load the next article
Loading...
Loading...