Search Show Menu
Home Latest News Menu
Recenzije

VINYL TJEDNA: Nudge - The Soul Attic EP [Gua LTD]

Lagani house EP s karakterom za dobro raspoloženje!

  • Damir Ludvig
  • 11 April 2018

Još je jedan novi vinil završio u našoj redakciji zahvaljujući portalu deejay.de

Potpuni užitak ovog izdanja ćete dobiti tek kad preslušate pravu ploču, no inserte možete čuti pritiskom na ikonu PLAY ►


B1: Nudge - Another Dizzy Summer

Postoji nešto magično u glazbi, bez obzira na njen žanr. Možemo analitički pričati o njoj kao da se radi o znanosti, bilo da se radi o frekvencijama koje stimuliraju čovjekovu DNK i blagotvorno djeluju na njegovo raspoloženje ili o nizu zvukova upotrebljenih u pravo vrijeme koji djeluju kao okidač. Analitički ovo je djelo bazično i jednostavno. Radi se praktički o sub frekvencijama basa, jednostavnoj ritmičkoj sekvenci udaraljki koja ima blagi swing, i filtriranom akordu kakav smo tijekom povijesti elektroničke glazbe čuli milijun puta. No, ipak ima neka magija u ovoj kompoziciji, nešto što tehnički nije lako objasniti, nešto što daje svježinu i dobar osjećaj svaki puta kad iglu vratim na početak o slušam ponovno. A slušam ju ponovno već neko vrijeme iz početka jer je nevjerojatno zarazna. Mogao bi ju provući kroz analizator frekventnog spektra i secirati kao zamorca u laboratoriju, ali ne želim. Želim da pozadina iza njene jednostavnosti ostane misterija. Nisam ju još imao prilike pustiti u klubu, no jedva čekam, jer sam siguran na njeno pozitivno djelovanje na partijanere i funkcionalnost na plesnom podiju. Na osnovu čega? Na osnovu vjere u njenu magiju!

A1: Nudge - The Soul Attic

A1 strana donosi aranžmanski bogatije djelo koje djeluje namjerno tehnički "zapostavljeno", trenutno modernim Lo Fi utjecajem. Daleko lepršavije od A strane, s nizom old school elemenata i tehnički ponekad zanimljivo odrezanim udaraljkama, vokalima, vokoder samplovima, pa čak i rave pilama. Nabrojim li što se sve događa u ovoj skladbi ispisat ću kartice teksta, a po svemu navedenom trebao bi biti siguran da se radi o glazbeno kvalitetnijem djelu od B strane. No nije tako. Ovo je upravo slučaj produkcije u kojem je manje više, a iako sam ljubitelj razigranih aranžmana, moram priznati da me magija B strane tjera da ju ponovno slušam, dok je ovo djelo nešto što više racionalno poštujem, nego obožavam. Ipak, toliko mi se je puta u karijeri DJ-a, dogodilo da duže puštam onu kompoziciju koju kasnije zavolim, jer neke stvari ne sjedaju na prvu. već s vremenom naprave prostor u srcu. Nadam se da je tako i u ovom slučaju.

A2: Nudge - Boldwins

Ugodni akordi koji otvaraju ovo djelo odmah me stavljaju u poziciju znatiželjnika koji želi saznati što ide dalje, a slijede nizovi poslastica kao u gurmanskom restoranu. Nostalgične ritmičke figure kakve su dominirale house glazbom devedesetih i vokalni samplovi: "why Don't You Dance" ovoj kompoziciji daju prepoznatljivost u odnosu na tisuće drugih. Iako je danas već i na mobitelu moguće postići ugođaj stvoren u ovom djelu, ono zvuči kao da je nastalo na prastarim 12 Bitnim samplerima, analognom mikseru koji je stajao u nekom mračnom, vlažnom prostoru i magnetofonu na kojem je sve snimljeno u nekoliko varijanti improvizacije. Atmosferom, ova je kompozicija savršena za kraj aftera, ili početak partija na nekom otvorenom prostoru. Nešto što tjera na lagano klimanje glavom i potiče dobro raspoloženje, no ne preznojava i ne forsira nepotrebnom plesnom energijom.

Load the next article...
Loading...
Loading...