Search Menu
Home Latest News Menu
Glazba

VINYL TJEDNA : Patrik Berg ft. Matt Sassari - Discovery [Terminal M Records]

Suvremeni beskompromisni techno

  • Damir Ludvig
  • 12 July 2018

Ova izvrsna gramofonska ploča je u redakciju stigla poštom zahvaljujući portalu deejay.de, a iako ćete pravi dojam dobiti tek kad čujete kako to zvuči na vinilu, inserte možete poslušati pritiskom na ikonu PLAY ►

A: Patrik Berg ft. Matt Sassari - Discovery

Estetika zvuka me je odmah podsjetila na prva izdanja etikete R&S Records, no čim je ploča otišla dalje, postalo je jasno da se radi o suvremenom djelu, koje kombinira starinski bas bubanj, tristotrojku, ride činele i sve elemente koje smo u techno glazbi imali prilike čuti bezbroj puta, ali ne na ovaj način. Svjež pristup koji kombinira progressive elemente s odličnom produkcijom, stvara atmosferu koja funkcionira na velikim festivalima i u malim underground klubovima istovremeno. Discovery je totalno otkriće! Odličan primjer kako se glazba radi s minimalnim brojem elemenata, uz puno detalja i truda koji stoje iza ove kompozicije. Aranžmanski graniči sa savršenstvom, a još uvijek ima karakter koji ovo djelo odvaja od masovne produkcije i konfekcije. Istina, utjecaj devedesetih je izuzetno popularan u produkciji već neko vrijeme, no na skladbi Discovery, on nije upotrebljen kako bi rekreirao ugođaj prošlih vremena, već ih samo koristi kao referencu za zvuk današnjice koji je tehnički daleko superiorniji. Sve u svemu, djelo za svaku preporuku!

B1: Patrik Berg ft. Matt Sassari - Driving Force

Fenomenalan driving techno s bas linijom kakve se ne bi sramio ni Giorgio Moroder. Progressive elementi, te pompozna melodija u jednom trenutku odvlače ovu kompoziciju u sasvim drugom, nepredvidljivom smjeru. Kreativni preokreti u aranžmanu su ono što treba najviše cijeniti u ovom djelu. Oni mu daju šarm, a publici na podiju doziraju energiju kao raketno gorivo aktivirano u pravom trenutku leta u orbiti. Po mojem mišljenju možda je i bolja od A-strane, no Discovery, je ipak malo više trendovski orijentirana, pa razumijem odluku izdavača koji su Driving Force objavili kao prvu skladbu na B-strani.

B2: Patrik Berg ft. Matt Sassari - You Give Me

You Gave Me je prilično retro koncipirana skladba, no ne toliko pod utjecajem devedesetih koliko pod utjecajem techno zvuka s početka stoljeća. Ugođajem me podsjeća na neka rana izdanja etikete Goodlife, kombinirana sa strukturom modernih ploča. Pri tom nikako ne mislim da se radi o plagijatu, već me jednostavno podsjeća na prošlu epohu i to na jedan pozitivan, vedar i emocionalan način. Iako sama sintesajzerska "pila" na kojoj je temeljena osnovna tema ne zvuči veselo, mene podsjeća na vesele trenutke provedene u omiljenim klubovima. Kao i prethodne dvije skladbe i ova je fantastično tehnički nabrijana, a ni aranžmanom ne zaostaje po bilo čemu. U konačnici, baš me veseli da mogu zaključiti da se radi o jednom izvrsnom singlu koji je must have u kolekciji.

Load the next article
Loading...
Loading...