Search Show Menu
Home Latest News Menu
Glazba

VINYL TJEDNA: Renato Cohen - 80 Energy In Da Sauna [Kling Klong]

Umjetničko djelo koje zaslužuje mjesto i u vašoj kolekciji

  • Damir Ludvig
  • 17 July 2018

Ovaj originalni singl završio je u našoj redakciji zahvaljujući portalu deejay.de, a iako ćete potpuni dojam ovog izdanja dobiti tek kad preslušate pravu ploču, inserte možete čuti pritiskom na ikonu PLAY ►

A1 Renato Cohen - Sauna

Uz ime Renato Cohen, nemoguće je ignorirati postojanje njegovog remek-djela Pontape (2013 Remake potražite ovdje) No, kad producent stoji iza tako moćnog klasika, problem su unaprijed stvorena očekivanja koje renomirani umjetnik poteže za sobom. Jedan dio stvaratelja pod utjecajem publike i kritike padne u zamku neprestanog ponavljanja istog zvuka do kraja karijere, no Renato je na sreću svaki puta drugačiji, nepredvidljiv i spreman na rizike. Upravo su to po mojem mišljenju odlike velikih glazbenika. Zvuk bas gitare s acid, balearic i funky utjecajima u kombinaciji s vrhunskom suvremenom produkcijom je ono što ovom djelu daje karakteristike individualnog pristupa koji u meni budi osjećaj malog djeteta koje je po prvi puta raspakiralo novu igračku na božićno jutro. Da me se ne bi krivo shvatilo, ova ploča nema nikakve veze sa zimskim ugođajem, već odiše sparinom ljetne noći tajlandskih otoka. No, senzibilitet skladbe budi mi pozitivni duh kakav već dugo nisam osjetio prekapajući po kolekciji gramofonskih ploča. Lagano, ali ne i letargično, ovo djelo ima dovoljno energije da pokrene stadion, no da pri tom zadrži dostojanstvo i eleganciju. Nisam siguran zašto je Cohen upravo ovu skladbu krstio Sauna, no definitivno će poput prave saune omogućiti opuštanje koje dolazi iznutra i imati terapeutski učinak na duše slušatelja i plesača.

B1 Renato Cohen - 80 Energy

Početak skladbe gitarskim rifom i sempliranim vokalom u dugom delay efektu dočarava atmosferu koju su prije gotovo četrdeset godina stvarali glazbenici u širokim balonerima i fudbalerkama. Tom bubnjevi kao iz filmskih tema koje su pisali Harold i Faltermeyer Jan Hammer, automatski asociraju na glazbu osamdesetih. Međutim, pristup aranžmanu, ukazuje na sasvim druga muzička rješenja od gotovo naivne upotrebe elektroničkih glazbala prošlog tisućljeća. Renato šamara zvukovima koje ritmički pravilno upotrebljava kako bi zadržao napetost i neizvjesnost djela, no očuvao strukturu koja minimalan broj elemenata koristi maksimalno. Izvrstan alat za DJ set, pogotovo u trenucima kad publika prestaje reagirati na singlove čija je zvučna slika zasićena cijelim frekventnim spektrom. U takvim će situacijama, ovo djelo zadržati energetski naboj među plesačima, ali i odmoriti ih od zagušenja. U sredini kompozicije nalazi se i kratki predah, koji asocira na francuska rješenja u house glazbi s kraja devedesetih, no ne daje im prevelik značaj, već uključuje glavni pogon koji mehanički gazi sve pred sobom.

Load the next article...
Loading...
Loading...