Search Show Menu
Home Latest News Menu
Recenzije

VINYL TJEDNA: Various Artists - Material Heads Vol. 40

Tri izvođača na jednoj ploči koja predstavlja izvrstan alat za svaki house i tech house DJ set!

  • Damir Ludvig
  • 4 April 2018

Iako ćete pravi dojam dobiti tek kad preslušate pravu ploču, inserte možete čuti pritiskom na ikonu PLAY ►, a ovo odlično vinilno izdanje poštom je stiglo u našu redakciju zahvaljujući portalu deejay.de

A1: A Lister - Future

Elektronički zvukovi su od početka ranih uređaja automatski svrstani u kategoriju avangarde. Često su korišteni u filmovima čija je tematika futurističkog ili znanstvenofantastičnog karaktera, pa nije ni čudo da dosta ranih house i techno ploča ima riječ "future" upakiranu u svoju srž. Zapravo, pristup pomišljanju o budućnosti uz elektroničku glazbu nije ni danas nestao, jer su majstori iz čikaških i detroitskih studija bili u pravu tvrdeći da stvaraju zvuk budućnosti. Future je provjereno kvalitetno tech house djelo koje u sebi nosi ritmičke kombinacije starih majstora zapakirane na novi način. Za razliku od filmova iz prošlosti koji imaju duge uvode i odvajaju vrijeme da gledatelji upoznaju glavne likove, novi filmovi to obavljaju daleko brže i odmah se bacaju na glavnu radnju. Takva je situacija i ovdje. Klasični elementi su zapakirani na način namijenjen novoj generaciji. Nema dugog uvoda i karakterizacije, nego vožnja u petoj brzini od starta do cilja. Djelo koje ništa ne prepušta slučaju, a svaku sekundu ispunjava udaraljkama i sintesajzerskim zvukovima koji jednostavno ne dozvoljavaju dosadu ni u jednom trenutku. Future je poput akcijske serije bez prekida za reklame i tjera slušatelje na spontane ritmičke pokrete. a plesače na plesnom podiju dovodi do ekstaze.

B1: Gianfranco Daprile - Feels So Good

B strana počinje s toliko klasičnim house ritmom da bi i totalni laik odmah mogao zaključiti da se radi upravo o tome glazbenom žanru. Nakon toga slijedi klasični bas, a kad se uključe raspjevani ženski vokali zvučna slika postaje potpuna. Za one koji nisu laici, Feels So Good zvuči kao kompilacija svih poznatih house singlova iz prošlosti komprimiranih u jednom djelu, što uopće nije loše, osim ako ne tražite nešto revolucionarno. Ovdje revolucije nema, no malo je DJ-a spremno odabrati ploču koja će biti riskantna i eventualno im raščistiti klub u roku od pet minuta. Feels So Good je nešto s čime se DJ osjeća sigurno. To je stvar koja će dovesti ekipu na podij i natjerati ih da se osjećaju kao kod kuće. Kvalitetne produkcije, ovo djelo rastura na bilo kojem razglasu, a tijek likvidnog aranžmana s vremena na vrijeme prekida sintesajzerska melodijica koja ima dozu cirkuskog šarma. Sve u svemu, ovo je sigurni odabir koji djeluje klasično u startu, DJ alat koji godinama može biti pri ruci i spasiti party kad nešto zaškripi.

B2: Yvan Genkins - Brouha

Bazirano na bas liniji, ovo je djelo zabavni alat za bilo kojeg DJ-a koji želi pozitivnu atmosferu na plesnom podiju začiniti klasičnim TR 909 snare dizalicama koje svako malo nabrijavaju atmosferu tijekom klupske večeri. Brouha se može usporediti s jako puno postojećih house i tech house naslova, a pridržava se svih žanrovskih pravila. Kvalitetna produkcija i izvrstan aranžman ne trude se imati pretencioznu umjetničku vrijednost, već jednostavno biti funkcionalno sredstvo koje radi atmosferu. Ostavit ću znanstvenike da raspravljaju o terapeutskoj moći zvuka i činjenici da određene frekvencije stimuliraju receptore u mozgu, jer ovu kompoziciju jednostavno osjećam kao nešto što pokreće, budi i djeluje na dobro raspoloženje bez trunke ljige. Iako bez riječi, s nekoliko vokalnih samplova koji su upotrebljeni kao udaraljke, te efektima koji se stalno pojavljuju i odlaze Yvan Genkins postiže maksimalno s minimalnim brojem elemenata, što i je odlika majstora zanata. Danas kada je ravnoteža između umjetnosti i zanatstva u svijetu glazbe toliko tanka, draže mi je čuti kvalitetni produkt, nego očajnički pokušaj autentičnosti ćime se bave mnogi na sceni, no ne i Yvan Genkins. Nadam se da ću uskoro čuti još ovakvih djela iz njegove produkcije.

Load the next article...
Loading...
Loading...