Search Menu
Home Novosti Menu
Dodaci

"What would Diplo do?" - televizijska emisija koju plesna glazba nikada nije tražila iako je možda bila potrebna

Koristeći Diploa kao parodiju, Vicelandova serija bi mogla i uspjeti

  • Mixmag Adria
  • 26 August 2017

Danas je izuzetno teško izbjeći elektroničku glazbu. Ona je posvuda oko nas, na pozornicama širom svijeta i stalno svira na radio-valovima, ali neobično je da je jedan medij uspio izbjeći trajni elektronički učinak, a to je televizija.

To ne znači da nije bilo pokušaja ... iznova, i iznova.

We Are Your Friends su ciljali i pucali na velike ekrane uz pomoć teške kategorije (tj. lijepim licima kao što su) Zac Efron i Emily Ratajkowski prije nego što su spektakularno propali i sagorjeli. Za to vrijeme Netflix je pokušao pretvoriti prenapregnuti svijet EDM festivala u naprasni DJ uspjeh i romantične komedije s XOXO, potpomognut prijetećim Calvin Harris-ovim dvojnikom i suparnikom, kao i cijeli niz PLUR-a.

Gorillaz i Steve Angello također su se uhvatili u koštac s filmskom industrijom, ali tko bi to pretpostavio, da plesna glazbena zajednica jednostavno nije u tim 'ozbiljnim' filmskim prikazima svijeta koji prečesto djeluje kao jedna velika komedija. (Filmska glazba je uglavnom bila sjajna.)

Zato smo stigli ovamo, pred noge "mrzim što te volim" glasniku plesne glazbe - Diplou. Porijeklom iz Floride, prvobitno se proslavio kao producent – uz podršku svoje bivše djevojke poznate kao M.I.A. dospio je u žižu javnosti - bio je jedan od pionira moderne plesne glazbe koji je balansirao na liniji pop i elektroničke glazbe, nesvjesno pomažući u stvaranju fuzije između to dvoje, kao što to danas često čujete na radiju.

No, ne bi bilo puno govora o (ne)poznatoj Diplo reputaciji, a da se pritom ne spomenu njegovi naslovi izvan glazbe. Uznemirujuće kontroverze uvijek su bile na vrhu Diplovog životopisa, od pomaganja popularizaciji "twerking" fenomena putem društvenih medija, pa do započinjanja svađe s kolegama producentima oko komercijalnog rada, dok ga je boljelo uho dok su drugi isto govorili o njemu i njegovom radu s Justin Bieberom.

Potrebno je znati povijest Diplove karijere da bismo shvatili kako smo došli ovdje, na Vicelandovu premijeru "What Would Diplo Do?" - šou baziran na scenariju koji prati "Diploa" (kojeg glumi James Van Der Beek poznat po seriji Dawsons Creek) naokolo, prikazujući dešavanja iza scene poput njegovoe transformacije ka cijenjenom DJ-u s višemilijunskom zaradom. Šou je potekao iz jednokratne humoreske, koja je trebala biti promotivni video za njegov album "Mad Decent", gdje je predstavljen Van Der Beek kao pretjerana verziju Diploa. Nije bilo teško za gladne producente u Vicelandu, koji su bili u potrazi za svojim prvim scenarijem iz te oblasti, promatrati klince kako su potpuno sažvakali priču. Uz Diplov blagoslov stvorili su cijelu emisiju koja ga ismijava ("Šou smatram vlastitim žrtvovanjem kako bismo se narugali DJ / EDM kulturi u cjelini", rekao je za Rolling Stone.), i tako je WWDD rođen.

Dok sama emisija ostavlja dosta toga da bude željena, njeni ukočeni sporedni glumci ponekad vas vraćaju u mračno mjesto promatranja prvog video zapisa vašeg prijatelja, obećavajućeg talenta, čije uloge u cijelosti tumače njegovi prijatelji ("Da, frende ... to je kul! Ono, fakat."), ali uprkos nedosljednosti scenarija, WWDD uspijeva postići ono čemu je namijenjen. Potpuno je jasno kako Van Der Beek, kao Diplo, pokušava objasniti priču o Twitter svađi s Calvin Harrisom klincu kojeg je uzeo pod svoje okrilje taj dan. "Društveni mediji nisu pravi život", kaže on. "To je samo igra."

"Dakle, tko pobjeđuje?" klinac uzvraća pitanje. Van Der Beek bi ga možda ostavio bez odgovora, ali je to bi bilo gotovo kao da je srušio tu barijeru između publike i glumaca ne pogledavši u kameru. Pretpostavljam da je to i dalje Diplo, na kraju.

Svi smo i previše upoznati s profilima koji naizgled samo čekaju da uhvate korak s sljedećim Facebook postom koji je povezan s Diplom, s prstima na tipkovnici kako bi oštro kritizirali i isticali kolika je on u stvari pušiona. WWDD se zalaže za tu čudnu populaciju koja se nosi s uvjerenjem da znaju sve što je potrebno znati o Diplou – njegovoj glupoj i plagiranoj verziji - i sigurni su da je on samo marioneta, ali ostaju apsolutno fascinirani njime. Na kojoj (užasnoj) pjesmi radi? Koja (glupa) suradnja je sljedeća? Na kom sljedećem (nakaradnom) festivalu nastupa? Što bi (taj glupi tip) Diplo učinio?

S obzirom na to da šou potiče od momka koji je jednom rekao da "nije baš neki ljubitelj DJ kulture", nazvao je "neuvjerljivom" i zapravo je rekao da u stvarnom životu on "igra igru", važno je zapamtiti da je WWDD, na kraju krajeva, jedan veliki marketinški paket tvrtke Diplo Inc., LLC. Neće biti puno toga za pretražiti u njegovoj povijesti o mladenačkom petljanju s Miami bas scenom, noćima koje je proveo oštreći se kao promotor i DJ u Philadelphiji, ili pojedinostima o tome s kojim to velikim pop zvijezdama kuje zavjeru. Vjerojatno neće učiniti bilo kakvo dobro u nadahnuću nove generacije pravih mladih glazbenika. Ali vjerojatno ste to već znali.

Iako se može činiti kao da svi okrećemo očima otkako je posljednji put Diplo nominiran kao Billboardov "Najutjecajniji umjetnik plesne glazbe", "What Would Diplo Do?" bi mogao biti opipljiv dokaz da se Diplo transformirao iz uspješnog producenta u svoje osobno pravo da postane umjetnik jednak po znanju i rangu kakav ima Snoop Dogg. Učinili su mnogo za glazbu. Sada je vrijeme za smijeh ... i najvažnije, dopusti da budeš ismijan.

Možda je to jedini način da uspijemo stvoriti holivudsku varijantu svijeta plesne glazbe ... i Diplo je bio taj koji je svima zadavao podrugljive udarce da bi i sam postao predmet podsmijeha. On zna, bolje nego itko, da ima dosta zabave u vrludavom svijetu EDM-a: lagane, besmislene stvari o kojima naklapaju DJ-evi u nekih 140 znakova ili manje, duboke misli koje potiču elektronske hitove (npr. "Bubble Butt") I Dillon Francis. I, naravno, on sam.

Pogledajte trailer.

Load the next article
Loading...
Loading...