Search Menu
Home Novosti Menu
Intervjui

Yaniv Tal: "Za Guya i mene moto u vođenju etikete je 'Prvo glazba, onda posao'!"

Razgovor pred nastup i label showcase na APF-u

  • Mixmag Adria
  • 25 July 2018

„Dobra glazba se ne definira žanrom!“

Globetrotter, floor rocker, trendsetter & fire walker! DJ Yaniv Tal do sada je napravio sve to. Karijeru je započeo iza deckova na vrućini Tel Aviva prije 20 godina, a njegove eklektične glazbene selekcije oduševile su publike diljem svijeta.

Njegovo 20-godišnje DJ iskustvo može se čuti u svakoj njegovoj selekciji, u kojima je znanje savršene trake za svaki trenutak više refleks nego trijumf. Yanivovi setovi su putovanja kroz treperavi auditivni teren, gdje zasebni glazbeni stilovi nisu ograničenja, već jedinstveni komadi u raznobojnom i koherentnom mozaiku zvuka.

Tal je, uz Guy Mantzura, osnivač Plattenbank etikete, a njegov posjet Ušću Neretve, kao i Plattenbank showcase nestrpljivo iščekujemo. U međuvremenu smo odlučili popričati s Yanivom, a što nam je sve otkrio ususret Adriatic Perception Festivalu, pročitajte u intervjuu.


Razgovarala: Lucija Brailo


m: Bok Yaniv, kako ide? Gdje se trenutačno nalaziš i kako teče tvoje ljeto?

Yaniv: Pozdrav Mixmag, hvala na intervjuu. Trenutačno sam kod kuće u sunčanom Munchenu. Zaposlen sam uživanjem u lijepom vremenu na pikniku s obitelji i sličnim stvarima. No, lijepo je znati da je ljeto već počelo i bez mene. Nadam se da ću ga uloviti na Adriatic Perception festivalu

m: Tvoja karijera traje već više od 20 godina. Koliko se glazba iz tvoje perspektive promijenila u tom periodu?

Yaniv: Prvu klupsku gažu imao sam sa 16 godina u Izraelu. To je bilo prije gotovo 30 godina. Bio sam opsjednut tada s metalom, punkom i industrialom. Onda sam otkrio elektronsku glazbu i psy trance (ovo me držalo prilično dugo), a onda sam se zaljubio u Electro i Techno. Danas sam pak, skroz u Progressive houseu , Deep Houseu i Electronici. Rekao bih da se glazba koju puštam vrti oko toga. Glazba se jako promijenila, a i ja sam s njom. Mislim da je to zdravo. Ne treba se toga bojati, evolucija je fantastična stvar, inače bismo svi bili na retro i Tribute to...eventima

m: Dolaziš iz Tel Aviva. Kakva je tamo scena trenutačno?

Yaniv: Iako dolazim iz Izraela proveo sam veći i važniji dio života u Njemačkoj, no mogu reći da je Izrael na rubu visokog nivoa elektronske glazbe i clubbinga, poravnava se s toplijom stranom Europe, što se glazbe tiče, a Tel Aviv se može usporediti s New Yorkom na Tajlandu. Možete ići u klubove svakog dana.

m: Kako ste se susreli ti i Guy Mantzur i započeli zajedničku glazbenu etiketu?

Yaniv: Upoznao sam Guya 2005. u Cannesu. Bio je upravo završio predivan lounge album za koji sam bio dovoljno sretan da mi ga potpiše. Velika konekcija i snažna veza stvorila se odmah između nas, a kasnije kada mi je rekao kako želi pokrenuti label, bila je najprirodnija stvar da udružimo snage u ovom projektu. S Guyom je odlično raditi, imamo vrlo jasnu viziju onoga što želimo od etikete i tu nema kompromisa. Tijekom godina uistinu smo se naučili na ritam rada jedan drugog, a obojici nam je misao vodilja "prvo glazba, pa onda posao". Uzbudljivo je i motivirajuće, a rezultati su čarobni.

m: Postoji li mjesto na svijetu gdje se uvijek želiš i voliš vratiti.

Yaniv: Postoji, dom.

m:. Jedan producent.mi je jednom rekao da čovjek ne može pobjeći od utjecaja iz najranije dobi. Referirao se na glazbene utjecaje, ali i sve ostale. Vjeruješ li ti u to i koji su glazbeni žanrovi i izvođači najviše utjecali na tvoju glazbu i potpis?

Yaniv: Smatram da glazba koju čujemo dok smo mladi ima najveći utjecaj jer smo tada najosjetljiviji i nemamo briga, nismo zaposleni i uistinu imamo vremena slušati dublje i istražiti glazbu. Umjetnici kao što su Depeche Mode, David Bowie, Metallica... te SF knjige i filmovi odigrali su ogromnu ulogu u mom životu. Te ću ožiljke nositi do groba.

m: Tko je Yaniv kada se ne bavi glazbom? Što radiš u slobodno vrijeme i koliko ga uopće imaš?

Yaniv: Jednom kada svoj hobi pretvorite u posao, shvatite da više ne razumijete što znači slobodno vrijeme. No srećom, život je prepun iznenađenja, pa se usput pojavi i mala obitelj. Sada to jednostavno zovem kvalitetnim obiteljskim vremenom.

m: Postoji li žanr elektronske glazbe koji baš ne voliš? Slušaš li neelektronske žanrove?

Yaniv: Ne sviđa mi se EDM i drum'n'base. Slušam neelektronske žanrove i pronalazim odlične stvari u gotovo svakom stilu. Volim lounge, pop, disco, funk, jazz...

m: Što očekuješ od Adriatic Perception Festivala i imaš li neku poruku za publiku?

Yaniv: Oduvijek sam imao snažnu vezu s hrvatskom publikom. Često dolazim u Zagreb, tamo su odlični partyji, znam koliko mogu biti divlji i to mi se sviđa. Ustvari, vrlo sam uzbuđen što dolazim svirati na ovaj festival. Također je to i super prilika da provedem vrijeme sa svojim prijateljima, Damirom Ludvigom i Guy Mantzurom.

m: Opiši se jednom riječju (nekoliko riječi)

Yaniv: Ja sam smiješni radoholičar.

Load the next article
Loading...
Loading...