Search Menu
Home Novosti Menu
Glazba

VINYL TJEDNA: Bebetta - Megalon EP [Monaberry]

Bebetta fuzionira elemente prošlosti u nove i originalne kompozite!

  • Damir Ludvig
  • 3 October 2018

Fenomenalna ploča koja je u našim rukama zahvaljujući portalu deejay.de. Iako ćete pravi dojam dobiti tek kad čujete kako to zvuči na vinilu, inserte možete poslušati pritiskom na ikonu PLAY ►

A1 Bebetta - Megalon

Da su moje recenzije temeljene na brojkama, ovo bi ostvarenje dobilo najviše ocjene. Kao prvo Monaberry kao etiketa postaje sve zanimljivija i izbor glazbe je sve bolji, pa se veselim vidjeti što sljedeće dolazi iz njihovog repertoara. Drugo, ovo je materijal koji je neprestano na mom gramofonu, a ovih dana i po dva puta u setu koje puštam za publiku u klubu. Klaviri, tromboni i klasični house ritmovi koji su uvodni dio ovog djela stvaraju očekivanja uobičajene deep strukture koja je u zadnjih nekoliko godina prvo postala jako popularna i tražena, a zatim potpuno izlizana. Međutim, Bebetta preokreće atmosferu usred aranžmana i začini ju elementima koji podsjećaju na Café del Mar (DJ Kid Paul Mix) Energy 52, prastari trance klasik. Svjestan sam da kad danas spomenem riječ trance, to zvuči kao govorim o najkomercijalnijoj elektroničkoj glazbi koja se radi samo zbog novca i okuplja ogromne mase. No, moja je definicija trance zvuka uvijek vezana za njegove početke i vremena Frankfurtskog kluba Dorian Gray, vremena kada je trance bio novi pristup techno glazbi. Bebetta koristi upravo svježi pristup primjeren današnjem vremenu, a Megalon prelazi sa stila na stil tijekom nešto više od šest minuta uzbudljive vožnje. Kombinacija deep i uplifting utjecaja je toliko prirodno izvedena da će privući DJ profesionalce iz različitih subkulturnih skupina i uvrstiti ovaj singl u njihove setove. Je li to tech house, progressive, techno ili trance? Koga je briga! Glazba je glazba, ako je još k tome uzbudljiva i kvalitetna, sasvim su nevažne njene žanrovske odrednice.

B1 Bebetta - Hedorah

Klasični house ritam s finim perkusijama i klavirskim akordima najavljuje ugodnu glazbu pogodnu za neki after beach party uz šank s velikim slamnatim suncobranima i neizostavne koktele. Međutim već nakon nekoliko minuta postaje jasno da se ne radi o još jednoj tipičnoj chill house traci, već o fuziji elektronike, progresivne glazbe, pa čak i utjecajima ranih Balearic djela u jednom. Iako je koncept prilično sličan A-strani, Hedorah ne donosi ni približno drastične kontraste kao Megalon, no to nipošto ne govori da se ne radi o funkcionalnoj glazbi. Naprotiv, samo to izvodi na drugi način.

B2 Bebetta – Hedorah (Upercent Remix)

Za razliku od originalnog djela na B1, ova je verzija strukturno konkretnija i aranžmanski je od samog početka jasno kuda vodi. Ona je oličenje nečega što se danas obično nalazi u rubrici Melodic House & Techno. Totalno je u trendu, a umjesto opuštene i razigrane atmosfere originala, donosi izražaj koji se bez problema može puštati i u špici klupskog programa. Remix koji kao da vraća cijeli EP na početak i donosi energiju koja i najljenije pokreće na ples.

Load the next article
Loading...
Loading...