Search Menu
Home Novosti Menu
Glazba

VINYL TJEDNA: Black M1D1 - Diazepam EP [pick.cell Records]

Rusko izdanje otisnuto isključivo na gramofonskoj ploči

  • Damir Ludvig
  • 23 January 2019

Ovaj uzbudljivi nosač zvuka stigao je putem portala deejay.de. Iako ćete pravi dojam dobiti tek kad čujete kako to zvuči na vinilu, inserte možete poslušati pritiskom na ikonu PLAY ►

A1 Black M1D1 - Thangs

Djelo na A-strani izvrsno kombinira reduciranu house ritmiku, duboke sub frekvencije začinjene akordima pod utjecajem dub techno glazbe, periodično tvoreći atmosferični ugođaj kao kontrast prljavoj produkciji i uličnom rap vokalu koji je kroz cijeli uradak doziran kao nit vodilja. Ipak, ne radi se o hip house uratku u kojem bi vokal preuzeo dominaciju, već se komadi snimljenog muškog glasa doslovno koriste kao groove element, mjestimično razvijajući naraciju kao aranžmansku figuru. Oni koji me jako dobro poznaju, svjesni su da sam totalni ovisnik o dub elementima u elektronici koš od kad su se pojavili Basic Channel, pa mi je ova ploča već na prvo slušanje prirasla srcu. Iako se ne radi o glazbenoj revoluciji, već o kombinaciji nostalgičnih elemenata bogate povijesti elektroničke glazbe, ono što je posebno je nesvakidašnji pristup aranžiranju koji odstupa od pravila koja su u tech house glazbi postala toliko strukturirana da ubijaju bilo kakav umjetnički dojam.

B1 Black M1D1 - Diazepam

Sirova produkcija s mračnim ugođajem i sinkopiranim ritmom, inteligentno se nastavlja na ulični ugođaj A-strane. Atmosfera cjelovečernjeg trilera, vulgarizmi, atonalne dionice i bas bubanj koji razbija kamenac u bubrezima, definitivno nije za prosječne slušatelje house glazbe i sličnih žanrova, no prava bi ekipa uživala u svakom taktu ovog odličnog aranžmana.

B2 Black M1D1 - Diazepam (Markus Horn Modification)

Markusova verzija B-strane još je mračnija i po mojem mišljenju bolje koristi originalne elemente nego iz orno djelo. Kvalitetnija produkcija i energičniji pristup udaraljkama su pun pogodak. Glazba koja me ugođajem podsjeća na klasični single "One Night In New York City", idealna je za Halloween party, ili čak kao soundtrack za teenage horror u kojem klinci otkrivaju tamnu stranu underground scene. Sjajan završetak EP-a kojeg ne preporučujem svakome, već samo onima koji su već odavno zaglibili u svijet avangardne elektroničke glazbe, te žive u vječitoj su potrazi za savršenim ritmom.

Load the next article
Loading...
Loading...