Search Menu
Home Novosti Menu
Glazba

VINYL TJEDNA: Gregor Tresher - Substance / Inhale [GTO Recordings]

Tražite li futurizam u glazbi, ovo je izdanje za vas!

  • Damir Ludvig
  • 14 November 2018

Još jedna u nizu ploča koja nam je stigla zahvaljujući portalu deejay.de. Iako ćete pravi dojam dobiti tek kad čujete kako to zvuči na vinilu, inserte možete poslušati pritiskom na ikonu PLAY ►

A1 Gregor Tresher – Substance

Zahvaljujući sve većem broju vinilnih izdanja postalo je moguće previdjeti izvrsnu glazbu na mom omiljenom formatu, pa nije ni čudo da s recenzijom ove ploče kasnim gotovo pola godine. Iskreno, bez obzira na to što je Gregor Tresher vrhunski producent, ovo izdanje ne bih ni primijetio da slučajno nisam naletio na prvi zapis s B-strane, koji me je oduševio. No, kako je red krenuti od početka, tako i moj osvrt kreće s A-stranom.

Gregorove produkcijske vještine nikad nisu bile upitne, pa tako je i na samom početku prvog djela na izdanju odmah jasno da se radi o majstorskoj kontroli zvuka i aranžmanskim intervencijama koje automatski slušatelju nameću potrebu za plesom. Kombinacijom jednostavne bas linije i zvuka koji bi mogao biti puhački instrument provučen kroz digitalne efekte ili potpuno sintetski element, autor se drži konstantne forme temeljene na konceptu pitanja i odgovora koju nadopunjuje filtriranjem, te redanjem udaraljki održavajući napetost u naizgled jednostavnoj strukturi ovog uzbudljivog ostvarenja.

B1 Gregor Tresher – Inhale

Okrećem ploču, prebacujem na 33 okretaja i pokrećem prvi naslov na B-strani. To je djelo zbog kojeg ovu ploču treba imati u kolekciji. Minimalistička i futuristička glazba, temeljena na ritmu s početka osamdesetih godina dvadesetog stoljeća, no izvedena na novi način s toliko elegancije i apstraktnih osjećaja koji stežu krvne žile i ježe kožu. Ovo definitivno nije pristup electro zvuku kakav je stvorio legendarni Anthony Rother, nego više podsjeća na djela koja je Cisco Ferreira objedinio na albumu The Advent - Time Trap Technik (2000), no da se razumijemo Gregorov stil po ničemu nije kopija, već autentični, svježi pristup glazbi koju danas na mnogim mjestima moramo tražiti pod imenom leftfield techno. Tek repetitivni ljudski vokal provučen kroz sintetičku distorziju i eho daje dozu humanizma u ovom nadrealnom remek-djelu. Vrhunski techno pristup aranžmanu koji nema veze s principima na kakvima su svoja djela temeljili electro pioniri kao što su Egyptian Lover ili Man Parrish, već u svakom trenutku dokazuje da je doba umjetne inteligencije već ovdje.

B2 Gregor Tresher - Inhale (Atoll Remix)

Drugi zapis na B-strani je remiks djela koje me je oduševilo i zaista mi je teško zadržati objektivnost pišući osvrt na tu verziju. Svakakvo razumijem da bi bilo glupo napraviti još jednu electro verziju i da je ovakav čisti techno generalno prihvaćeniji na plesnim podijima. No, iako je ovo i produkcijski i aranžmanski odlično odrađeno glazbeno ostvarenje, jednostavno ne budi u meni osjećaje koje budi original. To nikako ne znači da na vas neće djelovati upravo obrnuto. Poslušajte i procijenite sami!

Load the next article
Loading...
Loading...