Search Menu
Home Novosti Menu
Glazba

VINYL TJEDNA: Richard Seeley, Beaner - Maria [Glue Music]

Fino i lagano, a opet s dovoljno snage da pokreće na ples

  • Damir Ludvig
  • 10 October 2018

Još jedna lijepa ploča koja je u našim rukama zahvaljujući portalu deejay.de. Iako ćete pravi dojam dobiti tek kad čujete kako to zvuči na vinilu, inserte možete poslušati pritiskom na ikonu PLAY ►

A1 Richard Seeley - Maria

Filtrirani bas bubanj, nadopunjen akordima kakve smo već čuli u bezbroj dub techno ili deep house naslova? Istina, no kako ne treba suditi knjigu po koricama, tako ni ploču po prvih nekoliko taktova, jer ubrzo prepoznatljivi okvir nadopunjuju klavirski pozadinski zvukovi, šapćući vokali i melodijica koja cijelom djelu daje poletni duh. Broj elemenata se tijekom trajanja ovog laganog ostvarenja uvišestručuje i vokalize sve više nadopunjuju zvučni prostor koji je nestalan i stalno manipuliran filtriranjem i efektima. Iako se ne radi o aranžmanu koji se brzo razvija, već polako gradi atmosferu na kraju djela postoji određena nedorečenost i želja da se igla vrati na početak A-strane, što je uvijek dobar znak. Ova je ploča drugačija od onih koje obično recenziram u ovoj rubrici, ali je definitivno zaslužila biti slušana. Također, ovo je djelo objavljeno isključivo na vinilu, pa je to i moja preporuka svima.

B1 Richard Seeley - Got The Taste

Bazirana na repetitivnom ritmu sa zvukovima conga bubnjeva kao jednim od najvažnijih elemenata, ovo me djelo podsjeća na stare dobre tribal singlove s početka stoljeća. Jednostavno koncipirano na hipnotičkoj atmosferi koja se polako gradi element po element, ovo je glazbeno ostvarenje naslonjeno na A-stranu jedino po principu korištenja pozadinskih šaptaja i sličnih efekata, no definitivno predstavlja odmak od opuštajućih i lepršavih elemenata A-strane. Ne nužno mračna, ali ne ni vesela glazba koja je idealno oruđe za povezivanje raznih glazbenih stilova u setu profesionalnog DJ-a koji zna pravi trenutak gdje ovo može upotrebiti.

B2 Beaner (Maria Remix)

Kao i svaka dobra ploča, tako i ova ima osim kvalitetne produkcije i koncept. Po principu trilogije, koja u završnom činu vraća slušatelja na početak. Druga verzija prvog naslova na A-strani je osvježenje. Daleko dinamičnija od originala doslovno se razmeće elementima temeljnog djela, ali na sasvim drugi način drsko mijenjajući ustaljena pravila aranžiranja elektroničke glazbe kakvu svi znamo i volimo. Nisam siguran je li ova verzija bolja od originala, no svakako je autentična i s karakterom koji pomalo nestaje u poplavi mediokriteta koja šteti sceni elektroničke glazbe. Provjerite sami!

Load the next article
Loading...
Loading...