Search Menu
Home Novosti Menu
Glazba

VINYL TJEDNA: Super Flu - Selee EP [Monaberry]

Mješavina žanrovskih elemenata za sladokusce

  • Damir Ludvig
  • 3 April 2019

Ova je posebna ploča stigla putem portala deejay.de. Iako ćete pravi dojam dobiti slušajući kako to zvuči na vinilu, inserte možete poslušati pritiskom na ikonu PLAY ►

A1 Super Flu - Selee

Iako A-strana kreće po uzoru na aranžman gotovo svakog progressive house singla, afrička melodija temeljena na udaraljkama je ono što hladni ugođaj pretvara u novo iskustvo. Zvučna kulisa koja već u drugoj minuti djela podsjeća na filmsku orkestraciju koja bi se u izvodila prilikom scena priprema za foto safari u Keniji, polako dodaje sve više elemenata i postaje sve agresivnija da bi se pred petom minutom ogolila na bubanj i bas. No, ovo zatišje pred buru uvodi nas u zadnju etapu fantastične vožnje koja graniči s osjećajem euforične kulminacije plemenskog obreda. Ipak, ovo nije samo još jedan afro house klišej, već daleko više od toga. Produkcijski suvremeni pristup i kombinacija elemenata deep house i progressive house glazbe je ono što ovaj audio kolaž izdvaja od prosjeka. Nadilazeći pravila glazbenih žanrova Super Flu još jednom dokazuje da su za nekoliko koraka nadišli svu potencijalnu konkurenciju i stvorili nešto što neće biti samo ljetni hit, već umjetnički koncept koji će utjecati na budućnost elektroničke glazbe uopće.

B1 Super Flu – Bongbeat

Ponekad je problem B-strane očekivanje koje je stvorila A-strana. "Bongbeat" odmah kreće s tribal elementima koji su prisutni na A-strani i stvara osjećaj da nastavlja atmosferu koju je započeo "Selee". Međutim, osjećaj vara! Umjesto kombinacije s elementima filmske glazbe Super Flu se vraća klasičnim vokalima baptističkog propovjednika koji pred svojom zajednicom istomišljenika govori o značaju house glazbe. Nešto što smo na singlovima od osamdesetih do danas čuli toliko puta da je postalo gotovo nemoguće nabrojiti sve primjere. No, Super Flu to nije spriječilo da starinski recept primjene i oni. Čak što više, autori pretvaraju "Bongbeat" u kompilaciju receptura najuspješnijih house naslova i svoju ponudu pretvaraju u vrhunsku poslasticu koja ne samo da zvuči kao da je u trenutku objavljivanja bila klasik, već i funkcionira u svakoj prilici za DJ zvijezde na festivalima, te početnike u kafićima. Istina, A-strana pokazuje daleko veću ekspresivnost, autentičnost i hrabrost kršenja granica, no B-strana je čisto manipulativno sredstvo koje mase partijanera diže na noge u bilo kojem trenutku. Iako se je ova ploča našla u mojim rukama radi A-strane, B-strana je ona zbog koje sam već dobio ovacije publike na plesnom podiju.

Load the next article
Loading...
Loading...