Search Menu
Home Novosti Menu
Glazba

VINYL TJEDNA: Ten Walls - Mas [Runemark]

Inteligentni neotech s dozom melankolije

  • Damir Ludvig
  • 28 November 2018

Još jedan svježi nosač zvuka stigao je putem portala deejay.de. Iako ćete pravi dojam dobiti tek kad čujete kako to zvuči na vinilu, inserte možete poslušati pritiskom na ikonu PLAY ►

A1 Ten Walls - Mas

Nije li zanimljivo da je industrija glazbe desetljećima šum doživljavala kao nedostatak? Pogotovo kad je u pitanju elektronička glazba! Kao da nitko od nas nije primijetio da u prirodi ne postoji izolirani izvor zvuka bez pozadinske buke. U današnje doba digitalne sinteze shvatili smo da nam potpuno čisti zvukovi zapravo zvuče sterilno i isprazno, pa ne čudi da se kultura okreće prema izdanjima na vinilu, kod kojih je već u startu moguće čuti šumove i lagano krckanje. Suvremeni producenti čak i koriste šum kao posebni sastojak svoje recepture. Upravo je to slučaj u ovom nostalgičnom djelu koje atmosferom podsjeća na rana izdanja britanske etikete Platipus Records. Klasični acid zvukovi iskorišteni su na način kako su to radili Union Jack, ali ovdje je to odrađeno na novi način sa setom udaraljki i tempom primjerenim današnjim standardima. Šumovi koji su namjerno provučeni kroz efekte stvaraju doživljaj slušanja na zabranjenom rave partiju smještenom u šumi. Postoji li išta bolje od kombinacije neizvjesnosti, nostalgije i uzbuđenja? Vjerojatno postoji, no ovo glazbeno ostvarenje pruža sve navedeno i izvrsna je A-strana.

B1 Ten Walls - Prolog

B-strana počinje opako! Stravična melodijica koja vuče na temu iz hororca začinjena je bas linijom koja kao da vozi autocestom distopijske budućnosti. Šumovi su i dalje aktivni dio glazbe, a mračna se atmosfera razvija u tjeskobu artikuliranu sintetskim audio-pejzažem. Volite li s vremena na vrijeme osjetiti napetost pod kožom, ovo je fantastičan stimulans za vaše potrebe. Inspirativno i autentično djelo koje nije za svakoga!

B2 Ten Walls - Sazam

Iako se radi o gotovo istom setu zvukova kao i u slučaju prvog naslova na B-strani, ovo je djelo drugačije atmosfere i gotovo da na mene nije ostavio posebni dojam dok se nakon aranžmanske stanke u središnjem djelu nisu počeli redati akordi poput onih u ranim detroitskim klasicima. Tu sam uhvaćen u zamku iz koje se nisam izvukao do kraja poče.

Load the next article
Loading...
Loading...