Search Menu
Home Novosti Menu
Glazba

VINYL TJEDNA: Unknown - Mmbl / Ctml [Memory Remains]

Uzbudljive cover verzije na svježem vinilu

  • Damir Ludvig
  • 6 February 2019

I ova je fantastična ploča stigla putem portala deejay.de. Iako ćete pravi dojam dobiti tek kad čujete kako to zvuči na vinilu, inserte možete poslušati pritiskom na ikonu PLAY ►

A1 Unknown - Mmbl

Mike Banks iz Underground Resistance je početkom devedesetih estetiku elektroničke glazbe doživljavao kao ekspresiju anonimnosti. Nastupao je s maskom i smatrao je glazbu važnijom od lica koja su jedan od ključnih čimbenika u industriji pop glazbe. U današnje vrijeme, kad je anonimnost doslovno nemoguća zahvaljujući društvenim mrežama i aplikacijama za prepoznavanje, još je veći izazov objaviti vinil bez imena umjetnika. No, za razliku od futurističkog stvaralaštva kojim se bavi Banks, ovdje se po svemu sudeći radi o anonimnosti iz pravnih razloga. Naime, djelo na A-strani je deep house obrada klasika pop glazbe kojeg je u originalnoj verziji napisao Hubert Giraud još 1970. Pjesma je već godinu dana kasnije doživjela najveći komercijalni uspjeh u izvedbi Pop-Tops, a od bezbrojnih obrada zanimljivo je da ju je interpretirala i peterostruka dobitnica nagrade Grammy - Celine Dion još 1983. Kao i mnogi house klasici koji su nastali na semplovima glazbe iz prošlosti, tako i ovaj uradak genijalno koristi tu čarobnu formulu. Ugodani vokal, kvalitetna produkcija i plesni ritam, odlike su s kojima ne možete pogriješiti. Ploča koja će funkcionirati na svim after beach i office partyjima, koji su pred nama.

B1 Unknown - Ctml

B-strana je temeljena na istom principu kao i A-strana, te predstavlja obradu pjesme “Come Into My Life” iz 1987. U originalu se radi o naslovnoj pjesmi albuma prvijenca američke pjevačice Joy Simms za čiju je produkciju bio zadužen legendarni Kurtis Mantronik iz hip-hop projekta Mantronix, no verzija s B-strane ove ploče ne otkriva izvođača. Je li ovo bolje od originala? Nipošto! Baršunasti vokal kojim je Simms obilježila svoj opus je nezamjenjiv u originalnom izdanju. No, što s originalom raditi na današnjim plesnim večerima na kojima se ne pleše obraz uz obraz? Ništa! Ovo je obrada koja će spojiti generacije na plesnom podiju i stvoriti opuštenu plesnu atmosferu koja će ne samo publiku, već i osoblje za šankovima zadržati u pokretu do kraja programa. Cijela je međunarodna kultura od klasične umjetnosti do dana današnjeg temeljena na reciklaži. Bilo da se radi o plesu, filmu, ili glazbi, najbolji segmenti kulture uvijek će se prenositi iz generacije u generaciju. Nikako ne tvrdim da su reciklaže uvijek uspješne i kvalitetne, ali ovo je jedan od boljih primjera.

Loading...
Loading...