Search Menu
Home Novosti Menu
Tech

Njegovo veličanstvo MT-2

Božanski gramofon lansiran je u orbitu.

  • Mixmag Adria
  • 12 March 2018
Njegovo veličanstvo MT-2

Vinil se je vratio na velika vrata. Bilo da se radi o reizdanjima, kopanju rariteta, posebnim audiofilskim nakladama ili underground kopijama, sve više ljudi uživa u mirisu, dodiru, dizajnu i toplom zvuku gramofonskih ploča.

Radi se o formatu uz koji je vezana čitava kultura, ali i pripadajuća industrija. Prodaju se četkice za čišćenje ploča, antistatičke krpice, sprejevi, papirnate košuljice, kartonski omoti, najlonski spremnici, posebni koferi, a sve kako bi vaše omiljene gramofonske ploče ostale očuvane u najboljem stanju. Ploče definitivno nisu jeftini sport, no kako narod kaže: "Koliko para, toliko muzike", pa je i užitak rituala slušanja veći.

No, nakon cijele pripremne faze najvažnija stvar je reprodukcija tih divnih komada plastike i bio bi grijeh staviti kolekcijske primjerke na bilo kakvu skršenu kantu pokojne prabake, već na isto tako kvalitetan gramofon. Najnoviji proizvod tvrtke McIntosh, nudi vrhunsko rješenje za ljubitelje slušanja gramofonskih ploča, prvenstveno namijenjen mladima s istančanim ukusom.McIntosh Announces MT2 Precision Turntable je uređaj koji je građen kao oklopno vozilo s ciljem da ga koristite ostatak života. Stabilan i masivan, s vrhunskim performansama, pa nije ni čudo što ga je Rolling Stone nazvao gramofonom za bogove.

Aluminijski tanjur debljine 2.5 cm, odozdo je osvijetljen prepoznatljivim tamno zelenim svjetlom, a garantira stabilnost i brzinu reprodukcije uz smanjene vibracije. Gramofon ima drveno postolje, a njegova gornja i srednja akrilna obloga dizajnirani su tako da apsorbiraju neželjene vibracije kako bi se slušatelj mogao usredotočiti na glazbu. Vinil se stavlja na aluminijski tanjur debljine 2.54 cm s vanjskim dijelom od polioksimetilena, što rezultira stabilnosšću brzine reprodukcije i smanjenje vibracija. Reprodukcija bez buke zajamčena je dizajnom ručicu od posebne legure spaja s eliptičnom dijamantnom iglom, a ležajevi od safira i keramike također doprinose ublažavanju vibracija. MT2 je kompatibilan s velikim brojem ugrađenih pojačala McIntosh i konfiguracijama kućnog kina putem nebalansiranih izlaza locirnaih na stražnjoj strani uređaja.

Početna cijena od četiri tisuće dolara, može narasti i do 6500 dolara, ovisno o lokalnom porezu, transportnim troškovima i marži. No, ovo nikako nije igračka za novake u redovima ljubitelja gramofonskog zvuka, već za iskusne ovisnike koji znaju što žele od svog gramofona.

Ako ste novi u svijetu gramofona, ima daleko jeftinijih modela koji će zadovoljiti vaše primarne potrebe dok ne osjetite potrebu za sljedećim nivoom, ili dok jednostavno ne skupite dovoljno novca. Osvrte na od jeftinijih modela kao što su Audio Technica LP60, Audio Technica LP-120, Fluance RT-81, U-Turn Orbit, ili Pro-Ject Debut Carbon, pogledajte u prilogu emisije Vinyl Eyezz.

Load the next article
Loading...
Loading...